Societat

Parc Samà

El Parc Samà reforça el seu vessant cultural i la seva aposta per la natura de cara a aquest 2020

El temporal del passat octubre i les ventades del novembre van causar danys per valor de 100.000 euros amb l'ensorrament d'una part de la paret perimetral i la caigud de 23 arbres monumentals

Per Lluís Rovira i Barenys

L'alcaldessa, Camí Mendoza; el responsable d'ADN, Francisco Javier Castillo i la directora del Parc Samà, Marketa Stverakova en el moment de plantar un dels tres arbres
L'alcaldessa, Camí Mendoza; el responsable d'ADN, Francisco Javier Castillo i la directora del Parc Samà, Marketa Stverakova en el moment de plantar un dels tres arbres | Lluís Rovira i Barenys

El Parc Samà continua la seva aposta per consolidar la seva oferta de turisme de natura i cultural dins el context de la Costa Daurada. Els responsables del Parc Samà feien ahir un balanç de la darrera temporada i presentaven les novetats de cara a aquest any 2020. Una temporada 2020 en què s'incrementa el vessant cultural amb "l'Any Albéniz" que el recinte cambrilenc vol celebrar coincidint amb el 160è aniversari del naixement d'aquest músic. La música d'Albéniz sonarà cada dia a l'hivernacle on s'exposaran algunes de les seves partitures A banda, el 29 de maig es realitzarà un concurs de joves talents al piano i s'estan preparant dos seminaris, l'un sobre el "romanticisme musical" i el segon sobre "jardins i romanticisme".

A banda d'això, de cara a enguany tindrà lloc la III Festa del Modernisme i els indians, el cap de setmana del 16 i 17 de maig. Enguany, a més, el Parc acollirà l'exposició "Monumenta 25 anys, exposició fotogràfica sobre la preservació del patrimoni arquitectònic". En l'àmbit de la natura, enguany es fa un reforç de la població d'eriçó salvatge i s'habilitarà una instal·lació per a la cria, recuperació i reintroducció de cigonya blanca en col·laboració de la Fundació Plegadis de les Terres de l'Ebre. A banda, es tornarà a posar en marxa el laberint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i enguany es vol fer-lo amb canya de sucre en comptes de moresc. El Parc Samà també s'ha adherit a l'acció ODS13X13 amb un programa de reforestació de bosc amb 300 plançons d'alzina, alzina surera, cedre de l'atles i pi silvestre. Precisament ahir es van plantar els tres primers arbres dins d'aquesta acció, aprofitant la presència de l'alcaldessa, Camí Mendoza, i les regidores de Cultura, Cinta Ballesté; i de Turisme, Marta Borràs.

115.000 visitants l'any 2019

Pel que fa a l'any 2019, el Parc Samà va superar els seus objectius ja que va arribar a superar la xifra de 100.000 visitants. Concretament, el Parc Samà ha comptabilitzat un total de 115.000 visitants durant el 2019. El 42% d'aquests visitants van ser turistes estrangers, el 28% van ser turistes estatals allotjats a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre i el 30% restant han estat residents a Catalunya, amb un perfil majoritàriament familiar. En aquesta temporada 2019 es van vendre 5.423 passis anuals, "Samalines", que van generar 20.865 visites.

Danys causats pels temporals valorats en 100.000 euros

Però no tot han estat notícies positives, aquest 2019. El pas del temporal del passat 22 d'octubre va causar grans desperfectes al Parc Samà. Les intenses pluges van fer que es desbordés el torrent que travessa el parc i l'aigua acumulada a la part de la torre va fer que caigués un bon tram de la paret perimetral del Parc. Dies més tard, la forta ventada va fer caure un total de 23 arbres monumentals, especialment pins i cedres de la zona del jardí romàntic. A conseqüència de la caiguda d'un d'ells es va malmetre la instal·lació destinada a la conservació d'amazones que s'havia inaugurat l'abril de 2018.

La propietat i l'empresa gestora estan treballant per reparar els danys causats; s'han recuperat cursos d'aigua, s'han netejat les zones afectades, s'han eliminat els arbres caiguts, s'està construint una nova instal·lació per a les amazones i en breu està prevista la recuperació de la paret perimetral. Totes aquestes inversions han d'estar enllestides abans de Setmana Santa, tal com van explicar ahir Marketa Stverakova, la directora del Parc, i Francisco Javier Castillo, responsable de l'empresa DNA, gestora del Parc Samà.
 

L’Apunt

Descompte del 50% als residents a Cambrils
Enguany han canviat les condicions d'accés als residents a Cambrils de manera que el preu de l'entrada tindrà un descompte d'un 50% pels que acreditin la seva residència a Cambrils. Recordem que l'any passat, els cambrilencs i les cambrilenques disposaven d'accés gratuït a les instal·lacions del Parc Samà.

Comenta aquest article