Informació general

La Guàrdia Civil desarticula al Camp de Tarragona una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a gran escala

La Guàrdia Civil en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i la Policia Local de Mont-roig de Camp en el marc de l'operació "Venasive", han detingut 8 persones de nacionalitat sèrbia, eslovaca i romanesa

Per Redacció

Imatge de la plantació que van localitzar els agents policials
Imatge de la plantació que van localitzar els agents policials | Cedida

La Guàrdia Civil en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i la Policia Local de Mont-roig de Camp en el marc de l'operació "Venasive", han detingut 8 persones de nacionalitat sèrbia, eslovaca i romanesa com a presumptes integrants d'una organització criminal internacional relacionada amb el cultiu i tràfic de cànnabis. S'han practicat cinc registres, confiscant més de 3.100 plantes de marihuana, gairebé 86.000 grams de la mateixa substància preparada per ser distribuïda, 5.700 grams de restes de la planta per a la fabricació de derivats de l'haixix, tres armes de foc curtes, 36.000 € en bitllets i divises falses, 5.750 € en efectiu i nombrosos efectes indispensables per al cultiu i tràfic de marihuana.

Lloguer d'immobles per establir-hi plantacions de marihuana

A mitjan de l'any 2019, la Guàrdia Civil va tenir coneixement que membres d'un important clan format per ciutadans d'Europa de l'Est, s'establia a la província de Tarragona, el qual estaria relacionat amb el lloguer de diferents immobles per tal d'establir-hi plantacions de marihuana. Aquest clan estaria integrat en una organització criminal, perfectament estructurada i organitzada. El líder –de nacionalitat eslovaca– exercia un ferri control sobre els seus membres i de l'entramat criminal creat, fins i tot disposava d'un sistema de vídeo vigilància dels immobles on es conreava la marihuana, per poder consultar l'activitat en temps real. Aquests en la seva gran majoria estaven dedicats a la cura de les plantacions i a la vigilància de les mateixes per evitar els típics bolcats de droga executats per bandes rivals dedicades també al cultiu de marihuana, adoptant importants mesures de seguretat actives i passives, realitzant diverses vigilàncies dels immobles per eludir la tasca policial.

Arran d'aquesta informació i de les investigacions dutes a terme, es va formar un equip conjunt de treball compost per Guàrdia Civil, Guàrdia Urbana de Tarragona i Policia Local de Mont-roig, a l'objecte d'ubicar un a un, tant els immobles que albergarien plantacions de marihuana, com els dedicats a residència i emmagatzematge de la substància produïda. Els principals immobles objecte d'investigació s'havien llogat a mitjan 2018. Tenien consums elèctrics d'activitats industrials però no desenvolupaven cap activitat comercial, sent les úniques persones que accedien als mateixos els integrants de l'organització delictiva.

De les vigilàncies a què van ser sotmesos els seus membres, es va poder descobrir que els líders de l'organització, un ciutadà eslovac i la seva parella de nacionalitat romanesa, supervisaven cadascun dels centres on es conreava la droga, i s'encarregaven del contacte amb els futurs compradors. En algunes ocasions els acompanyaven a la plantació per examinar el gènere i del lloguer dels vehicles que utilitzaven tots els membres, la resta de membres tenia funcions de cura i vigilància de les plantacions. Tota l'organització feia servir vehicles de lloguer a l'objecte d'entorpir la tasca policial. Així durant el matí del passat divendres es va establir un dispositiu policial conjunt de Guàrdia Civil, Guàrdia Urbana de Tarragona i Policia Local de Mont-roig a l'objecte d'explotar la informació aconseguida en la investigació, una vegada obtingut el corresponent manament d'entrada i registre de la autoritat judicial.

Els agents van ser rebuts amb diversos trets

La característica principal dels immobles eren les altes mesures de seguretat amb què comptaven: circuit tancat de videovigilància perimetral, detectors de presència, línies perimetrals d'infrarojos i la bunquerització dels mateixos amb portes i finestres de ferro forjat. L'interior dels habitatges i les naus industrials s'havien compartimentat i condicionat per allotjar la infraestructura necessària per a cadascuna de les fases de cultiu, creant així un sistema de producció industrial, destacant un laboratori equipat amb l'última tecnologia on s'experimentava amb nous tipus de marihuana per aconseguir que les plantes fossin més productives i dues peladores industrials de cabdells de marihuana. En un dels registres realitzat en un habitatge situat als afores del casc urbà de Riudoms, els agents encarregats de l'assalt van ser rebuts amb diversos trets d'armes de foc, atrinxerant-se en l'interior de l'immoble dos individus amb armes de foc curtes, als quals va haver de convèncer perquè desistissin de la seva actitud.

En una altra una nau industrial, es van interceptar dos individus quan intentaven escapolir-se a través d'una porta del darrere, descobrint com també disposaven d'una arma de foc que no els va donar temps a utilitzar-les. Durant els registres també es va descobrir que la totalitat dels immobles es trobaven connectats de forma fraudulenta a la xarxa de subministrament elèctric, fet habitual en aquest tipus de cultius a causa de l'alt cost del consum elèctric que necessiten aquest tipus de plantacions.

Efectes intervinguts

Els efectes intervinguts van ser els següents: 3.101 plantes de marihuana; 85.951 grams de marihuana seca; 5.700 grams de restes de marihuana picada per produir oli d'haixix; 1 envasadora al buit industrial; 2 peladores industrials de marihuana; 3 armes de foc curtes; 36.000 € en bitllets i divises falses; 5.750 € en efectiu; material per al cultiu, elaboració i venda de la substància cannàbica.

Als detinguts, sis homes i dues dones de nacionalitat sèrbia, eslovaca i romanesa, d'entre 28 i 60 anys d'edat, se'ls imputen els delictes d'organització criminal, tinença il·lícita d'armes, tràfic de drogues (cultiu, elaboració i tràfic substàncies estupefaents) i defraudació de fluid elèctric, van ser posats a disposició judicial, decretant el Jutjat presó sense fiança per a sis d'ells i per als dos restants presó eludible sota fiança de 40.000 euros.

A dalt, imatge d'una arma de foc i a sota, diners en metàl·lic localitzats durant l'operació

 

Comenta aquest article