Informació general

Polítiques d'ocupació

Estira i arronsa entre l'equip de govern i el PSC per una moció sobre les polítiques públiques d'ocupació

Per Berta Ruiz

Només els grups de l'oposició, PSC, PP i Cs, van votar a favor de la moció
Només els grups de l'oposició, PSC, PP i Cs, van votar a favor de la moció | Lluís Rovira i Barenys

El PSC va presentar una moció sobre les polítiques d'ocupació. El text –presentat a la sessió plenària del passat 24 de febrer– va ser defensada per la portaveu de la formació –Ana López– qui va explicar que, “la col·laboració, cooperació i concertació entre les diferents administracions és bàsica en l'execució de les polítiques actives d'ocupació com ho demostra una llarga trajectòria al territori”. En aquest punt, López es va referir al desplegament de la Llei 13/2015 d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. La regidora socialista va destacar que “la Generalitat ha emprès un canvi radical en l'execució de les polítiques públiques d'ocupació” i que hi ha hagut “manca de diàleg sincer en l'elaboració del desplegament”. Segons va apuntar López, “la proposta del govern català desvirtua, per la porta del darrere, la capacitat efectiva dels ajuntament. Pretendre modificar el percentatge en la distribució de les subvencions i el seu finançament finalista atempta contra el principi d'autonomia local deixant-lo buit de contingut i sense poder executar amb criteri propi aquestes polítiques”. Per tot plegat, la moció del PSC demanava la “paralització de la tramitació del Decret de desplegament de la llei; assolir un acord transversal de la mà dels ajuntaments i establir un desplegament de la llei que garanteixi els programes de polítiques públiques d'ocupació sense atemptar contra les finances municipals”.

Suport del PP i de Cs

Tant el PP com Cs hi van donar suport. El portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– va comentar que, “aprofitem per instar al nostre govern municipal a fer els deures i adjuntar una proposta local i de futur que posi de manifest les necessitats i els reptes que la societat cambrilenca. Encara no hem vist cap mena d'interès en el seu PAM vers el tema, ni en contingut, ni en calendari ni en forma de pressupost, tenim l'esperança que rectifiquin”.

Alejandro Garcia: "El que busca aquesta llei és la concertació amb el territori per desplegar aquestes polítiques d'ocupació"

En nom de l'equip de govern, el regidor d'Ensenyament i Polítiques Actives d'Ocupació –Alejandro Garcia– va ser l'encarregat d'argumentar el vot contrari del govern municipal. Segons va afirmar Garcia, “el que busca aquesta llei és la concertació amb el territori per desplegar aquestes polítiques d'ocupació. Busca el lideratge de les administracions locals i la col·laboració entre administracions.; que els municipis no fem les polítiques individualment sinó que les preveiem, com a mínim, a nivell comarcal perquè els problemes són d'abast supramunicipal. La llei també busca la cohesió social i les polítiques ocupacionals adaptades al territori. No recolzem la proposta perquè la llei s'ha de tirar endavant i cal desplegar la manera d'implementar-la. Per altra banda, vostè diu que si hi ha poc diàleg, crec que això tampoc és correcte. Estem en fase d'al·legacions, hi ha hagut debat i negociacions i ens consta que s'han respost bona part de les al·legacions. Defensem la corresponsabilitat i treballem juntament amb el territori. De fet, ja hem treballat amb projectes concrets com el programa “Singulars”. El regidor també va apuntar que l'Ajuntament inverteix uns 800.000 euros aproximadament en plans d'ocupació.

Ana López (PSC): "El fons de la moció és que l'Ajuntament de Cambrils no perdi recursos i assegurar-nos que aquesta col·laboració i coordinació sigui efectiva"

En el torn de rèplica, Ana López del PSC va manifestar que, “si han interpretat que, amb aquesta moció, hi havia alguna intenció d'anar en contra dels plans d'ocupació no ho han entès... El fons de la moció és que l'Ajuntament de Cambrils no perdi recursos i assegurar-nos que aquesta col·laboració i coordinació sigui efectiva i que no ens dictin una llei des d'un despatx de Barcelona sense tenir en compte les singularitats característiques del territori. El que vull és que m'asseguri que el finançament de l'Ajuntament no es veurà afectat pel desplegament d'aquesta llei”. En aquest punt, López va proposar transaccionar els punts 1 i 2 de la moció o modificar alguns conceptes per assolir el vot positiu del govern. La portaveu socialista va reiterar que, “l'esperit és assegurar-nos que com a entitat municipal no ens veiem afectats amb un mal finançament”.

Alejandro Garcia li va contestar que la llei “ja està regulant de quina manera són els concerts territorials i locals i com s'han d'elaborar aquestes estratègies. Que sigui el propi territori el que defineixi la seva política territorial. No entenc la moció, però estic obert a parlar”. López va reiterar “el poc interès” del govern i va defensar que la moció “defensa l'autonomia municipal”. La regidora socialista va dir que no retiraven la moció i que la tornarien a presentar.

Comenta aquest article