Informació general

Habitatge

Desacord al plenari per la recuperació de dues parcel·les per a la construcció d'habitatge dotacional

Es tracta de dues parcel·les, una ubicada al carrer d'Anoia i l'altra al Castell de Peralada que, des de l'any 2009, es van acordar que fossin espais per a la construcció d'habitatges per a gent gran i joves

Per Berta Ruiz

Imatge del solar ubicat al carrer de l'Anoia
Imatge del solar ubicat al carrer de l'Anoia | Lluís Rovira i Barenys

El PP va presentar, a la darrera sessió plenària del passat dilluns, una moció en la que demanava la recuperació de les parcel·les dels carrers de l'Anoia i del Castell de Peralada que, des de l'any 2009, s'havia acordat que fossin espais per a la construcció d'habitatges dotacionals per a joves i per a gent gran. Segons va explicar el portaveu del PP –David Chatelain–, a la parcel·la ubicada al carrer d'Anoia número 5 s'hi havia de construir un centre ocupacional i una llar residència per a persones amb discapacitat de l’Associació de Pares de Minusvàlids del Baix Camp. La construcció d'aquest equipament s'havia d'efectuar en un termini de dos anys des de la data d’atorgament, és a dir el 17 de maig de 2010. A data de 15 de juny de 2015, l'esmentada associació va presentar la renúncia. Tal com va apuntar el regidor popular "només cal impulsar la reversió del dret de superfície".

Per altra banda, pel que fa a la parcel·la ubicada al carrer del Castell de Peralada, –destinada a equipament públic i ús d’habitatge dotacional per a gent gran–, l’any 2007 es va signar un conveni amb la Generalitat per a la construcció de 50 habitatges, amb llicència d’obres concedida per la Junta de Govern local de 28 d’agost de 2009, sobre la que es demana pròrroga d’inici d’obres en diferents ocasions. Davant que no es va iniciar la construcció d'aquest projecte, Chatelain va dir que, "també està pendent el registre del dret de superfície". Fent referència al PAM, el regidor del PP va indicar que en un dels objectius s'especifica "la recerca de sòl d'equipaments destinats a la construcció d'habitatge dotacional per a gent gran i incrementar l'oferta d'habitatge social i assequible al municipi". Per tot plegat, Chatelain va demanar en la seva moció que es recuperin ambdues parcel·les per a aquest ús.

Enric Daza: "Les prioritats a dur a terme en aquest mandat les estudia i les decideix el govern"

Sobre aquesta proposta, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va contestar que, "les prioritats a dur a terme en aquest mandat les estudia i les decideix el govern municipal. Amb això no vull dir que no em semblin bé, en general, les seves propostes. És evident que tenim el nostre propi full de ruta pel que fa a habitatge dotacional. Ja li anuncio que en aquest mandat s'incrementaran les reserves. El tema de l'habitatge és de vital importància al municipi i per aquest motiu n'hem incrementat el pressupost". Per altra banda, Daza també va comentar que, "sobre aquestes parcel·les ja s'estan fent els tràmits per recuperar el dret de superfície". No obstant això, "donat que això ve de fa molts anys, des del departament d'Urbanisme s'està valorant si aquestes ubicacions són efectives. En referència a l'habitatge per a la gent gran, aquests quedarien una mica lluny de la població i ara tenim altres opcions per poder tirar endavant, una d'elles ja li anuncio que serà el PA de l'Alforja que ja hi estem treballant per fer-lo dotacional".

David Chatelain: "Això són parcel·les per habitatge dotacional que ja estan preparades i qualificades i per tant, es poden impulsar de forma immediata"

En el torn de rèplica Chatelain va afegir que, "evidentment, les decisions del full de ruta del govern les pren el govern, però li vull recordar que al seu PAM diu: "cercar parcel·les per habitatge dotacional" i això són parcel·les per habitatge dotacional que ja estan preparades i qualificades i per tant, es poden impulsar de forma immediata. Els estem facilitant una part del treball perquè ja els indico jo les parcel·les disponibles. Si ho volen executar bé i sinó també. Són parcel·les que són patrimoni municipal i és una bona idea recuperar-les i tenir-hi tots els drets. Si s'està fent, doncs felicitats, però crec que haurien de votar a favor de la moció".

La moció del PP va rebre el vot a favor del PSC i de Cs i el vot en contra del govern. El vot de la regidora de l'equip de govern –Natàlia Pleguezuelos–, que es va absentar abans de la votació per motius de salut, va ser comptabilitzat com una abstenció.