Informació general

Arquitectura

«El viatge de l'aigua» de Comaigua, projecte guanyador de la selecció Emporia dels Premis nacionals d'arquitectura efímera

Per Redacció

Imatge de la instal·lació "El viatge de l'aigua" a la seu de Comaigua a Cambrils
Imatge de la instal·lació "El viatge de l'aigua" a la seu de Comaigua a Cambrils | Cedida

El projecte "El viatge de l’aigua" de Comaigua, un espai innovador per al coneixement del cicle integral de l'aigua situat a la seu de l'empresa a Cambrils, ha estat guardonat en la categoria Miscel·lània, Selecció Emporia, de la 8a edició dels Premis Emporia, els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera, a nivell estatal. Aquest premi, atorgat pel Col·legi de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors de Catalunya i l’agència degana de certificació d’estàndards d’excel·lència Veredictas Excellence Standards, reconeixen l’excel·lència i la qualitat en aspectes constructius i el respecte pel medi ambient, d’aquest espai atemporal i cultural per divulgar el coneixement sobre el cicle de l’aigua.

Projecte d’educació mediambiental que combina tradició, disseny, sostenibilitat i innovació

"El viatge de l’aigua", ubicat al jardí de la seu de la Companyia Comarcal de Gestió Municipal d’Aigües al Baix Camp (Comaigua) a Cambrils, és un projecte que combina tradició, disseny, sostenibilitat i innovació, i neix amb l’objectiu d’apropar el coneixement de les diferents dimensions de la cultura de l’aigua i de sensibilitzar sobre el valor d’aquest element primordial per a la vida i la sostenibilitat del planeta.

La instal·lació, inaugurada el passat setembre, té l’aparença d’un circuit continu, però, en realitat, es tracta de 7 instal·lacions independents, una per a cada etapa del cicle de l’aigua, que encaixen perfectament i creen un tot únic. A més, cadascuna d’aquestes parts inclou un circuit de retorn de l’aigua independent, que fa que s’aprofiti millor i la instal·lació sigui 100 % sostenible. Tot i que inicialment el públic objectiu del projecte és eminentment escolar, la instal·lació també està a disposició de tots els públics en dates puntuals.

Premis Emporia 2019

Els Premis EMPORIA reconeixen aspectes constructius i de comunicació, com la relació de l'espai amb l'ús, la relació entre la decoració i els valors de la marca, les millors solucions tècniques, la creativitat o el respecte pel medi ambient. Arriben a la seva 8a edició organitzats pel Col·legi de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors de Catalunya i Veredictas Excellence Standards, amb el suport del Consejo General de Colegios Oficiales de Decoradores y Diseñadores de Interiores de España, Universidad Politécnica de Madrid, ETSAB de Barcelona, les principals associacions del sector firal i els principals mitjans del sector.

El jurat dels premis EMPORIA està format exclusivament per representants d'associacions professionals, premsa tècnica i especialitzada del sector, sense cap membre de caràcter protocol·lari. Aquest és un aspecte clau perquè el jurat dels EMPORIA aporti el màxim rigor i criteri, els dos imprescindibles perquè sigui realment un estàndard d'excel·lència reconegut en el mercat de l'arquitectura efímera.

Victoria Castillo, “alma mater” del projecte

La dissenyadora d’interiors especialista en arquitectura efímera i CEO de mermeladadexocolate, Victoria Castillo, és l’alma mater d’aquest projecte. Amb una gran experiència en el sector, s’emmarca dins d’un disseny innovador amb alternatives fresques i un disseny sostenible, amb una metodologia treballada des de la vessant emocional amb fabricació manual, a on les persones són també protagonistes. La dissenyadora, planteja respostes a les necessitats d’avui en dia en què la tecnologia, el respecte per l'entorn i el disseny contemporani poden ser complementaris.

En outsourcing amb OLALON, agència de màrqueting digital, publicitat i disseny, i el departament de Comunicació de la Companyia Comaigua, s’ha treballat conjuntament en aquest projecte i s’ha inspirat en el popular joc de construcció Kapla, un disseny sostenible que va més enllà dels estàndards actuals per ser un referent en el món de l’aigua.

Comenta aquest article