Cultura

Filosofia

Jordi Moreras: «La diversitat és una oportunitat, no només per conèixer la gent de fora sinó també per conèixer la gent de dins»

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Jordi Moreras, Montse Mañé i Oliver Klein, a la conferència del passat divendres a la tarda
D'esquerra a dreta: Jordi Moreras, Montse Mañé i Oliver Klein, a la conferència del passat divendres a la tarda | Berta Ruiz

En el marc del cicle de filosofia i divulgació "Cambrils Pensa", organitzat pel Banc del Temps de Cambrils, el passat divendres al Centre Cultural, va tenir lloc la conferència "Viure junts sense creure el mateix" a càrrec de Jordi Moreras del departament d’Antropologia de la URV de Tarragona. L'acte va ser presentat per una representant del Banc del Temps –Montse Mañé– i també va comptar amb la presència del regidor de Participació Ciutadana, Oliver Klein.

A la seva conferència, Jordi Moreras va reflexionar sobre la diversitat, la pluralitat religiosa i el context de la nostra societat. Segons va explicar a revistacambrils.cat, "moltes vegades pensem que la diversitat no és res més que parlar d'immigració i necessitem canviar de registre i canviar de plantejament. La diversitat és un benefici però també és generadora de conflictes; necessitem mecanismes per resoldre aquests conflictes per beneficiar-nos de la diversitat. La diversitat és una oportunitat, no només per conèixer la gent de fora sinó també per conèixer la gent de dins". En referència a nous partits polítics que criminalitzen el diferent, Moreras va comentar que, "hi ha moviments polítics i socials que estan fent una síntesi de que les coses negatives que ens passen –la crisi econòmica, la pèrdua de valors– és per culpa de la gent de fora, però en tot cas serà per culpa de la gent de dins. Nosaltres mateixos estem deixant de banda determinats valors".

"Hi ha gent que no vol conèixer i es reconforta en els seus prejudicis"

Actualment, tal com va explicar Jordi Moreras, "estem en un temps d'intolerància, sens dubte, de tornar enrere, de mirar-se cap a dins. Quan ho fas des d'una perspectiva de por i d'intolerància i, sobretot en buscar culpables, no estàs fent una bona reflexió. Les nostres institucions polítiques a vegades no ens han ajudat anar en aquesta direcció, a vegades han agreujat les nostres pors. Hi ha gent que no vol conèixer i es reconforta en els seus prejudicis, tots funcionem amb prejudicis. Ens hem d'adonar que potser les nostres conviccions i idees, potser no són correctes; només amb això haurem guanyat molt i caldrà buscar algú per entendre-les millor. Si només busquem que ens donin la raó o gent que pensa com nosaltres, estarem enganyant-nos a nosaltres mateixos. Hem de ser conscients dels nostres prejudicis per millorar la comprensió d'un món que sempre serà complex i que sempre ens generarà dubtes".

Comenta aquest article