Cultura

Ensenyament

Els alumnes cambrilencs Pau Samaniego i Maria Helena de Donato, premiats per la Fundació Privada Reddis

La Fundació Privada Reddis premia
els millors treballs de recerca de Batxillerat i els millors treballs de projecte
de Formació Professional del Baix Camp

Per Redacció

Foto de grup de tots els premiats
Foto de grup de tots els premiats | Cedida

La Fundació Privada Reddis va lliurar, el passat dijous al vespre, els Premis als treballs de Recerca de Batxillerat, que enguany arribaven a la novena edició, i els Premis als millors treballs de projecte de Formació Professional (cinquena edició) que han realitzat els alumnes dels instituts de la comarca. Aquests premis s’organitzen amb l’objectiu de potenciar la recerca i la investigació a l’ensenyament secundari post obligatori i de donar un impuls a la Formació Professional. Els cambrilencs Pau Samaniego Rovira i M. Helena de Donato van ser premiats, un en l'apartat de treballs de projecte de formació professional i l'altra en treballs de recerca de Batxillerat.

Per al curs 2018-2019, la Fundació ha concedit un total de 9 Premis per un import global de 7.500€: 6 Premis de Recerca als alumnes de Batxillerat, per un import de 5.000€, i 3 Premis als millors treballs de projecte de Formació Professional, per un import de 2.500€.

El jurat, presidit per Francesc Valverde (en representació del Departament d’Ensenyament) i format per Montserrat Jové (en representació de la Universitat Rovira i Virgili), lMaria Teresa Piquer (en representació de la Fundació Privada Reddis), Joan Massana (en representació dels directors/es dels centres de secundària del Baix Camp) i Josep Andreu (en representació de la Fundació Privada Reddis, secretari), ha establert els següents premis:

PREMIS ALS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT (9a edició):

Àmbit Científic - Tecnològic
    •    1r. Premi (1.200€): Estabilitat de les maioneses sense ou. Per Alba Moreno Morenes, de l’INS Salvador Vilaseca de Reus.
    •    2on. Premi (800€): “Pensa-ho, poc és molt”. Per Diego Vázquez Alcaide, de l’INS Baix Camp de Reus.
    •    3er. Premi (500€): Miracle o Ciència. Per M. Helena de Donato Pérez, de l’institut Cambrils.

D'esquerra a dreta: la tutora del treball de recerca –M Pilar Pérez– l'alumna guardonada –M. Helena De Donato– i el director de l’institut Cambrils, Llorenç Porquer

Àmbit d’Humanitats, Ciències Socials i Art

    ◦    1r. Premi (1.200€): Fons fotogràfic Murgades Esteve. Per Andreu Reyes Murgades, de l’INS Joan Puig i Ferrater de la Selva del Camp
    ◦    2on. Premi (800€): Evolució del pensament polític català. Per Roger Redondo Montañés, de l’INS Baix Camp de Reus.
    ◦    3er. Premi (500€): Ex Ore Moritur Piscis. Per Marina Corrales Simón, de l’INS Baix Camp de Reus.

El jurat dels Premis de Formació Professional presidit per Josep Lluís Torres (en representació del Departament d’Ensenyament) i format per Maria Teresa Sorrosal (en representació de la Universitat Rovira i Virgili), F. Andreu Lascorz (en representació dels centres de secundària del Baix Camp), Valero Camps (en representació de la Fundació Privada Reddis) i Josep Andreu (en representació de la Fundació Privada Reddis, secretari), ha establert els següents premis:

PREMIS ALS TREBALLS DE PROJECTE DE FORMACIÓ PROFESSIONAL (5a. edició):

    ◦    1r. Premi (1.200€): Projecte de conservació i millora de la desembocadura de la riera de Maspujols a Cambrils. Per Pau Samaniego Rovira, de l’INS Horticultura i Jardineria de Reus

2on. Premi (800€): Els contes de la Sra. Draps. Per Ester Roca Llorach, de l’INS Horticultura i Jardineria de Reus

3er. Premi (500€): Projecte Daw. Per Alejandro Fernández Novo i Maria del Carmen Moreno-Arrones Rodríguez, de l’Institut Baix Camp de Reus

Els alumnes seleccionats van exposar els seus treballs de recerca i de projecte fa unes setmanes davant del Jurat dels Premis.

Els guanyadors es van fer públics, el dijous, en un acte de lliurement presidit per la presidenta de la Fundació Privada Reddis, Carme Buixeda; pel director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona, Jean-Marc Segarra; el president del jurat dels Premis de Recerca, Francesc Valverde; el president del jurat dels Premis de Formació Professional, Josep Lluís Torres, i va comptar amb la presència dels pares i familiars de tots els alumnes becats. Per arrodonir l’acte, Julià Navarrete i Adrià Ardila, dos exalumnes de l’Institut Baix Camp de Reus que van guanyar el 1r. Premi de Projecte de Formació Professional el curs passat, ens van mostrar com les criptomonedes o monedes virtuals i d'altres actius digitals estan revolucionant l'ecosistema financer.

Per aquest curs 2018/2918, s’han presentat un total de 19 treballs de recerca de Batxillerat i 13 treballs de projecte de Formació Professional. La Fundació Privada Reddis vol remarcar la qualitat dels treballs premiats i encoratja als alumnes a seguir avançant en l’àmbit de la recerca com a forma d’enriquiment personal i professional.

L’Apunt

El treball de la cambrilenca M. Helena de Donato de l'institut Cambrils

El treball "Miracle o ciència?" de l'alumna cambrilenca –M. Helena de Donato– de l'institut Cambrils –sota la tutoria de la professora M Pilar Pérez Benavente– vol donar resposta a l’existència del miracle succeït durant la celebració de la Missa de Bolsena. El fet que en el moment de l’Eucaristia, del pa en gotegés sang va suscitar dues posicions: aquells qui creien que era obra divina, i els qui, com ara Ehrenberg, van atribuir el fet a la presència del pigment prodigiosina.

En la part experimental del treball realitzat es demostra la influència del bacteri Serratia marcescens i del pigment d’aquest anomenat: prodigiosina (prodigiós). Serratia marcescens a temperatures inferiors a 31°C i amb un mitjà de cultiu glucídic produeix un pigment vermell que recorda les gotes de sang. El bacteri transcriu el gen corresponent al pigment de la prodigiosina només a temperatures inferiors a 31°C que amb tota probabilitat es van donar a la Missa de Bolsena. Així doncs, ja tenim la resposta al títol: Miracle o ciència?