Informació general

Concentració

Més de 3.000 persones clamen per la seguretat de la indústria química a Tarragona

Moviments socials, veïnals i sindicals exhibeixen unitat un mes després de l'explosió a IQOXE

Per ACN

Imateg de la capçalera de la manifestació unitària a la Rambla Nova de Tarragona, amb la pancarta amb el lema 'Volem seguretat, informació i coordinació'
Imateg de la capçalera de la manifestació unitària a la Rambla Nova de Tarragona, amb la pancarta amb el lema 'Volem seguretat, informació i coordinació' | ACN (Roger Segura)
Més de 3.000 persones van participar, ahir al vespre a Tarragona, a la manifestació convocada pels moviments socials, veïnals i sindicals arran de l'accident a IQOXE del 14 de gener. Sota el lema 'Volem seguretat, informació i coordinació', la protesta va arribar fins a la Delegació del Govern a Tarragona, on es va llegir un manifest unitari. Diversos ajuntaments de la zona també es van adherir a l'acció, que va servir per cloure una jornada de vaga general massiva a la petroquímica. Els sindicats s'han mostrat satisfets i confiats que l'accident suposarà un abans i un després, mentre els veïns van insistir a reclamar seguretat. "No volem tenir més por i avui Tarragona ha dit prou", va dir el president de la FAVT, Alfonso López.
Mig miler de veïns de la Canonja i els barris de Bonavista i Torreforta van iniciar la mobilització a la tarda amb una marxa a peu fins al centre de la ciutat i van confluir amb els sindicats a la plaça Imperial Tarraco, a tocar de la seu de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més seguretat i menys precarietat laboral

Els manifestats van iniciar la protesta al crit de 'On és la seguretat?', que van anar repetint durant el recorregut pel centre de la ciutat. Una gran pancarta amb el lema 'Volem seguretat, informació i coordinació' va presidir la capçalera de la marxa. Els participants també van exhibir cartells reivindicatius, com ara els que es preguntaven 'On estan les sirenes?', i van fer sonar xiulets i botzines.

Els sindicats UGT i CCOO van afegir a la demanda de seguretat la denúncia de la "precarietat" que pateixen molts treballadors, principalment de les subcontractes. "Les empreses multiserveis tenen un problema molt greu amb la baixada de costos, de salaris i amb una productivitat altíssima que està degradant el treball dins les pròpies empreses", va denunciar el secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort. Juntament amb els sindicats majoritaris, la manifestació també va ser convocada per les Federacions de Veïns de Tarragona, Segle XXI i Llevant, i la Coordinadora d'Entitats de Tarragona i la Federació d'Amposta d'Associacions de Veïns. També s'hi van adherir els ajuntaments de Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Perafort, la Pobla de Mafumet i Constantí.

Els moviments socials, veïnals i sindicals van aprofitar la manifestació per reiterar, un cop més, les seves demandes. Una investigació exhaustiva de les causes i conseqüències del sinistre; l'impuls de mesures urgents per millorar les condicions de seguretat de l'activitat petroquímica, i revisar i millorar els protocols de comunicació i de control, van ser les principals reivindicacions recollides en el manifest que es va llegir davant la seu de la Generalitat.

Segons l'alcalde de Tarragona, un accident com el d'IQOXE "no pot tornar a passar" i per això, va dir, hi ha molta feina a fer per endavant per canviar els protocols, la formació de la ciutadania i la difusió d'informació. "Cal que la gent pugui conviure amb tranquil·litat amb la química", va defensar Ricomà.

L'AEQT evita valorar el seguiment de la vaga

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) va emetre un comunicat després de la manifestació en el qual va remarcar el compromís amb la seguretat de les companyies i va recordar les "condicions laborals més avantatjoses que la mitjana industrial". En el text l'entitat va evitar valorar el seguiment de la vaga. També va assenyalar que les reivindicacions de la jornada "no s’ajusten a la realitat de la indústria química de Tarragona" i que les empreses treballaran per "revertir aquesta percepció i recuperar la confiança".

L'associació va afirmar que l'explosió a IQOXE va ser "una situació excepcional", "però aquesta excepcionalitat no pot ser presentada com un fet habitual". "La indústria química de Tarragona ha estat un referent de seguretat durant 50 anys i així seguirà sent amb la col·laboració de tots els agents involucrats", s'indica en la nota. L'AEQT va reiterar la seva voluntat de diàleg per trobar solucions i va apuntar que en la jornada d'ahir dimecres ha "escoltat els sindicats, associacions de veïns i part de la població".
 
Unes 3.000 persones van participar a la manifestació pels carrers de Tarragona, ahir al vespre (ACN / Roger Segura)

 

Comenta aquest article