Cultura

Fotografia

El dia que el rei Alfons XIII va visitar el celler de la Cooperativa Agrícola i el Parc Samà

L'Arxiu Municipal ha adquirit uns negatius fotogràfics que il·lustren la visita del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia al Parc Samà, el 20 de maig de 1924

Per Redacció

Una de les imatges en les que es veu el rei Alfons XIII en primer terme, en la seva visita al Parc Samà (Núm. Reg. 12460-01-04)
Una de les imatges en les que es veu el rei Alfons XIII en primer terme, en la seva visita al Parc Samà (Núm. Reg. 12460-01-04) | Arxiu Municipal de Cambrils

L'Arxiu Municipal de Cambrils disposa, des del passat mes de desembre, d'11 fotografies que il·lustren la visita del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de Battenberg al Parc Samà, el dia 20 de maig de 1924. Aquestes imatges ja formen part del fons de l'Arxiu Municipal després de ser adquirides ara fa dos mesos.

L'avís de l'existència dels negatius la va donar un membre del Centre d'Estudis Cambrilencs al Museu d'Història de Cambrils, qui immediatament va traslladar a l'Arxiu Municipal la notícia de l'excepcional troballa. L'avaluació dels documents va permetre identificar un total d'11 negatius sobre placa de vidre, 4 d'ells de 120 x 90 mm i la resta de 180 x 130 mm. En línies generals, l'estat de conservació és molt bo. No ha estat possible determinar qui és l’autor de les fotografies.

Visita al celler de la Cooperativa Agrícola i al Parc Samà

El conjunt de les fotografies explica la visita que realitzaren el dia 20 de maig de 1924 el rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de Battenberg al Parc Samà. Aquell dia, els monarques espanyols van arribar a Cambrils poc abans de les sis de la tarda. Després de visitar el nou celler del Sindicat Agrícola de Cambrils, on van ser rebuts pel seu president Josep Vidal i Barraquer, i de saludar a les autoritats, es van adreçar al Parc Samà.

Algunes imatges mostren l'arribada al Parc del Nunci Tedeschini acompanyat del cardenal Francesc Vidal i Barraquer. En una altra imatge hi apareix el rei Alfons XIII i la reina, just després de baixar del cotxe oficial a les portes del Palau del Parc Samà, en el moment de ser rebuts pel marquès de Marianao, el seu fill, el marquès de Vilanova i la Geltrú i l'esposa d'aquest, Maria Mercè Coll i Castell, dama de la reina Victòria Eugènia.

Quatre imatges més mostren els passejos que els monarques van realitzar pel Parc i en una es pot veure al Rei accedint a l'interior del Palau en companyia del seu seguici. En dues imatges més hi apareix la reina Victòria Eugènia asseguda en un banc conversant animadament amb la marquesa de Vilanova i la Geltrú, la duquessa de Sant Carles i el marquès de Bendaña.
En una darrera fotografia s’hi poden veure tota una sèrie de personalitats esperant l'arribada o la sortida dels monarques davant del Palau del Parc. Entre ells es pot distingir novament al Nunci Tedeschini, el cardenal Vidal i Barraquer, el germà d'aquest Josep Vidal i Barraquer i el II Marquès de Ferrer - Vidal, Juan José Ferrer-Vidal i Güell.

Les diferents cròniques de la visita indiquen que també eren presents aquella tarda al Parc Samà, les duquesses de la Victòria, Sant Carles, de Fernán Núñez i de Bailèn; les marqueses de Comillas i de Montsolís; els marquesos de Viana, de Bendaña, de San Román, d'Ayala i d'Alella; els generals Primo de Rivera, Gómez Jordana, Milans del Bosch i Barrera, i altres personalitats de la comarca.

Aquesta col·lecció fotogràfica enriqueix notablement el fons fotogràfic de l’AMCAM, així com la documentació relacionada amb el cardenal Vidal i Barraquer, de qui l’any 2018 Cambrils va commemorar el 150 aniversari del seu naixement i 75 de la defunció.

Recepció a les portes del Palau del recinte del Parc Samà / Foto: Núm. Reg. 12460-01-10 (Arxiu Municipal de Cambrils)
Foto en la que es pot veure el cardenal Vidal i Barraquer darrere del Nunci Tedeschini / Foto: Núm. Reg. 12460-01-01 Arxiu Municipal de Cambrils)

 

Comenta aquest article