Informació general

Concentració

Els Avis i Àvies de Cambrils compleixen els dos anys de mobilitzacions setmanals

A l'acte d'ahir hi van participar unes 200 persones entres les que hi havia Laura Masvidal, dona del conseller Joaquim Forn, i els músics Roger Español i Òscar Cid (conté Galeria Fotogràfica)

Per Lluís Rovira i Barenys

Roger Español i Òscar Cid, al saxo tots dos, i al seu darrera Laura Masvidal, en el cant dels Segadors de la concentració d'ahir
Roger Español i Òscar Cid, al saxo tots dos, i al seu darrera Laura Masvidal, en el cant dels Segadors de la concentració d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

Els Avis i Àvies de Cambrils van celebrar, ahir, els dos anys de manifestacions a favor de la llibertat dels presos polítics en un acte que va aplegar al voltant de les 200 persones. Va ser una celebració força especial a la que hi van acudir Avis i Àvies de diferents poblacions, totes elles com a pertanyents al col·lectiu "Taca d'Oli". Així doncs, hi havia una representació dels Avis i Àvies de Tarragona, Reus, Riudoms, Mont-roig del Camp, la Selva del Camp, Colldejou, ... i fins i tot hi havia una representació de Vic. També hi van ser, com a convidats especials, Laura Masvidal, de l'Associació Catalana pels Drets Civils i dona del conseller Joaquim Forn; el músic Roger Español que va perdre un ull a conseqüència del llançament de pilotes de goma per part de la Policia Nacional l'1 d'Octubre de 2017, i Òscar Cid, que amb el seu saxo ha acompanyat cada vespre a la presidenta Carme Forcadell al voltant de Mas Enric.

Manel Palacios, portaveu dels Avis i Àvies de Cambrils, va agrair la presència de tots els que van assistir a l'acte d'ahir i va fer esment de les 104 manifestacions fetes pels Avis i Àvies de Cambrils en aquests dos anys en els que, tal com va dir Palacios, "no hem donat un sol pas enrere. Sempre estem disposats a tot i a anar a tot arreu i a lluitar per la llibertat dels presos i les preses polítiques, el retorn dels exiliats i l'arxivament de totes les causes judicials contra l'independentisme. També lluitem per veure un país nou amb una República que sigui justa i democràtica per a tothom i aquesta lluita és el llegat que deixarem a les properes generacions."

Dos anys intensos

El portaveu dels Avis i Àvies de Cambrils també va fer un repàs de les incidències que hi ha hagut en aquests dos anys de mobilitzacions "hem estat el primer grup d'avis que ens han fet una contramanifestació unionista, ens han trencat el nostre llaç groc que presideix la nostra concentració setmanal i ens han robat els cartells amb les fotografies dels presos i de les preses quan anàvem a la plaça". Palacios també va explicar les sortides realitzades en aquests dos anys que han inclòs destinacions com Perpinyà, Estrasburg o Madrid; "ens hem d'aplaudir per no defallir; per dir ja no vaig a cap més lloc perquè els polítics no ho fan bé però desprès continuar venint cada dimecres a la plaça; per no arronsar-nos quan ens increpen; per lluitar sempre en positiu, tots junts, els uns al costat dels altres i al darrere de la nostra pancarta". Palacios també va tenir un record especial pels dos companys morts en aquest període, Martí Bañeras i Joan Isidre Grimau. I finalment, Palacios va dir que els Avis i Àvies de Cambrils continuarien sortint cada dimecres "fins que tothom sigui a casa seva, lliure i sense cap culpa. Tots volem que aquest dia arribi ben aviat però mentre no ho faci mantindrem la nostra lluita setmanal, amb els cants i les proclames que són un dels símbols més distintius dels avis i les àvies de Cambrils".

Després de les paraules de Manel Palacios es va cantar l'Estaca, aquest cop amb l'acompanyament musical del saxo d'Òscar Cid. Tot seguit es va iniciar la ruta habitual amb l'acompanyament dels càntics i proclames habituals. Un cop de nou a la plaça de la Vila es va cloure l'acte amb un emotiu cant dels Segadors, també amb acompanyament de saxo a càrrec de Roger Español i Òscar Cid, i amb els crits d'Independència. Tot seguit, la gent que venia de fora van fer un tomb per Cambrils dalt dels trenet turístic.

Dinar amb la participació de 135 persones

Posteriorment, la commemoració de l'acte es va cloure amb un dinar al que hi van participar 135 persones. A l'hora dels parlaments, Laura Masvidal va agrair la força de la gent gran. Per la seva part, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va recordar el paper del conseller Forn quan es van produir els atemptats de Barcelona i de Cambrils, l'agost de 2017. A continuació va ser Roger Español i la seva companya Nati Ortega que amb acompanyament musical van explicar què va significar l'1 d'Octubre i que s'ha de recuperar l'esperit d'aquells dies. A continuació va ser Salvador Martí, en nom de l'ANC local, que va parlar de la campanya electoral que vindrà i que serà llarga, "hem d'aprendre de l'esperit dels Avis i Àvies, que hem aconseguit ser un grup molt nombrós i molt plural".

En el decurs del dinar es va fer el sorteig de 17 lots de productes recollits als comerços locals. A la part final, el cambrilenc Lluís Colom va interpretar tres cançons i Òscar Cid també va interpretar unes quantes peces musicals. Cid es va queixar públicament que la gent de la seva generació, ell té 38 anys, no estan en la lluita; "hi són els més grans i els més joves". La cloenda del dinar es va fer amb el cant dels Segadors amb l'acompanyament al saxo d'Òscar Cid. Els diners recollits en el dinar i els procedents de la rifa dels lots de productes aniran a la caixa de solidaritat pels presos i encausats

Comenta aquest article

Galeries relacionades