Informació general

Impostos

David Chatelain (PP): «La revisió cadastral ens ha deixat una desagradable sorpresa»

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos en construcció
Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos en construcció | Lluís Rovira i Barenys

"La revisió cadastral ens ha deixat la desagradable sorpresa que l'IBI urbà puja un 6%, el rústic un 25%, i l'impacte sobre la plusvàlua és d'un 31% segons hem pogut veure en l’avantprojecte del pressupost. Recordar també que es va aprovar un recàrrec del 50% per a habitatges buits que, d'aplicar-se, incrementaria encara més l'IBI en aquests casos”. Amb aquestes dades, el regidor del PP –David Chatelain– iniciava la seva exposició d'una moció –presentada al ple del passat 27 de gener– en la que demanava "un compromís i transparència en el cas de les peticions municipals de revisió cadastral i minorar l'impacte de la revisió cadastral per aquest 2020".

Segons va criticar Chatelain, “aquesta pujada no va ser comentada amb l'oposició quan es va sol·licitar i ens assabentem de la seva aplicació i existència per la premsa, el dia 30 de desembre. A data d'avui tampoc hi ha hagut pronunciament públic per part de l'equip de govern més enllà del trasllat de l'avantprojecte de pressupost per al 2020 –a l'oposició–, cosa que xoca amb els criteris de transparència i bon govern que han de prevaldre. El 30 de setembre de 2019 es van aprovar inicialment les ordenances per a 2020 i en cap cas se'ns va explicar que s'havia sol·licitat la revisió cadastral. Es va dir que no pujava la quota municipal, però es va oblidar d'explicar que s'havia sol·licitat la revisió cadastral i el que representa que ha de pagar cada contribuent del rebut”.

En els acords de la moció presentada pel PP, el portaveu popular va demanar “que no s'impulsin revisions del valor cadastral sense donar compte a l'oposició i a la ciutadania de Cambrils en el moment que se sol·licitin; incorporar aquesta informació als mecanismes de transparència i rectificar la quota municipal –de cara a l'any 2021– per reduir l'augment del rebut de l'IBI”.

La portaveu del PSC –Ana López– va donar suport a la moció del PP i va lamentar “la falta de transparència i comunicació per part de l'equip de govern”. Des de Cs també van votar a favor del text. El seu portaveu –Juan Carlos Romera– també es va sumar a les queixes de “falta de transparència” del govern i va criticar que, “just l'any que vostès pugen un 14% la taxa d'escombraries, caldria fer tots els esforços possibles perquè l'impacte de la pujada de l'IBI fos el menys lasciva possible. Vostès tenen penjats cartells de 'Sit and talk', doncs escoltin als ciutadans i governin pels ciutadans de Cambrils”.

Jaume Gila: "L'IBI urbà s'apujarà un 3%, no un 6% i no hi ha cap pujada de la plusvàlua ni de l'IBi de rústega"

El regidor d'Hisenda, Jaume Gila, va rebatre Chatelain i va dir que no era veritat que l'IBI s'apugés un 6%, "s'apuja el 3% corresponent a la revisió del valor cadastral. L'altra 3% no és un increment al contribuent i es tracta d'un pressupost que es fa en funció de les liquidacions que es van fent durant l'any". Jaume Gila també va dir que tampoc era veritat que hi hagués una pujada de l'impost de plusvàlua, "el 31% que esmenta és una quantitat que s'incorpora com a ingressos i que són uns 600.000 euros, però en cap cas s'ha augmentat l'impost de plusvàlua. I pel que la la l'IBI de rústega no té cap increment del 3% i només es compta una partida de liquidació de majors ingressos".

Sobre tota aquesta qüestió, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, “actualment, Cambrils té unes valoracions amb una antiguitat de més de 20 anys. La darrera actualització es va fer l'any 1997, és a dir, fa 23 anys. El que estem fent és una actualització dels valors cadastrals amb els coeficients aprovats per llei de pressupostos. En alguns municipis com Salou, Vila-seca o Valls s'han aplicat diferents coeficients en diferents exercicis superant els valors en un 50% del valor de mercat. Degut a les recurrents recomanacions del cadastre, aquest any s'ha decidit acceptar-la, perquè Cambrils tenia un dels valors més baixos. Dels 31 municipis de Tarragona amb una població de més de 5.000 habitants, Cambrils es troba en la 20a posició pel que fa als valors cadastrals. Les ordenances fiscals estaven a punt d'aprovar-se i això va sortir al BOE el 28 de desembre, a posteriori de l'aprovació de les ordenances”. Quant a les crítiques de falta de transparència, Gila va dir que, “tot es pren amb transparència. De fet, calia l'aprovació de l'Estat per poder acollir-se a aquesta actualització dels valors cadastrals”.

Sobre el compromís que demanava el PP, Gila va afirmar que, “no sé quins governs hi haurà en un futur. Feia 22 anys que no es feia cap actualització. No creiem convenient la rectificació del tipus de gravamen municipal. Per altra banda, cal afegir que aquest any 2020, l'ajuntament deixarà de percebre 172.000 euros per l'IBI de l'autopista”.

En el torn de rèplica, David Chatelain va lamentar que no se'ls hagués informat de la revisió cadastral que tenien previst sol·licitar. “Aquí es fan les coses al revés. La informació es dóna abans i després ja prenem les accions. El 19 de juliol van prendre la decisió d'impulsar una revisió dels valors cadastrals i aquesta decisió es va comunicar a l'Estat, el 22 de juliol. No ens ho van dir, cap nota de premsa... De fet ens vam assabentar pel Diari de Tarragona, el 28 de desembre”. Quant al compromís, el regidor popular va afirmar que, “el compromís plenari es pot adoptar, és un compromís polític, però ha d'haver voluntat política. No s'ha actuat amb tota la transparència, vostès van demanar una pujada i no ho van comunicar a ningú. A hores d'ara, tampoc ho han fet, va sortir a premsa i no a instàncies seves. La quota municipal és decisió de l'ajuntament i vostès tenen la potestat. Espero que facin la comunicació als ciutadans que vostès han instat la pujada del 3% de l'IBI”.

Comenta aquest article