Informació general

Accions policials

La Guàrdia Civil de Tarragona confisca 17.000 plantes de marihuana el 2019, el doble que l'anterior

Per Redacció

La Guàrdia Civil de Tarragona va realitzar, durant 2019, més de 25 actuacions relacionades amb el cultiu, elaboració i tràfic de cànnabis
La Guàrdia Civil de Tarragona va realitzar, durant 2019, més de 25 actuacions relacionades amb el cultiu, elaboració i tràfic de cànnabis | Cedida

La Guàrdia Civil de Tarragona va realitzar, durant 2019, més de 25 actuacions relacionades amb el cultiu, elaboració i tràfic de cànnabis, detenint a 55 persones involucrades en aquest tipus de delictes, confiscant 17.438 plantes de marihuana, 100'2 quilos de cànnabis disposat per a la seva venda, diverses armes de foc, així com innombrable material i elements emprats per als cultius.

Les zones on s'han dut a terme més actuacions relacionades amb aquesta activitat delictiva corresponen a la comarca del Baix Penedès amb 9.250 plantes de cànnabis confiscades, seguida de la comarca del Baix Camp amb 4.752 plantes confiscades. Per temps, el mes que més confiscacions s'han realitzat correspon al mes de març amb cinc actuacions, seguides de maig, juliol i setembre amb tres. En la major part de les plantacions, s'ha detectat que els productors feien ús d'habitatges de segona residència, en immobles llogats o ocupats il·legalment, normalment en urbanitzacions amb baixa densitat de població, on s'establien els cultius, compartimentant els habitatges per a la producció rotacional de cànnabis durant tot l'any.

Llocs molt sofisticats per ocultar les plantacions

En algunes actuacions s'han detectat sofisticats 'zulos', trapes, portes simulades o amb panys d'alta seguretat a l'objecte d'ocultar les plantacions clandestines, disposant alguna d'elles, circuits de videovigilància i gossos de presa per evitar ser sorpresos en la seva activitat, tant per bandes rivals com per les forces i cossos de seguretat. De les investigacions practicades per la Guàrdia Civil s'ha detectat un augment qualitatiu i quantitatiu en la producció de la substància, utilitzant coneixements i elements cada vegada més sofisticats, detectant en alguns casos, sobretot en partides que s'enviaven a altres països europeus, que l'índex tetrahidrocannabinol (THC) eren considerables, superior a la mitjana, a causa de la manipulació genètica que es practicava i les exigències de clans internacionals.

Importants actuacions a Valls i a Roda de Berà

En el 100% dels casos s'ha detectat que els immobles es trobaven connectats de forma fraudulenta a la xarxa de subministrament elèctric, fet habitual en aquest tipus de cultius a causa de l'alt cost del consum elèctric que necessiten aquest tipus de plantacions. Entre les actuacions desenvolupades per la Guàrdia Civil durant l'any 2019, destaca l'Operació Ruïnes desenvolupada durant el primer semestre, que va culminar amb la detenció de 4 membres d'una organització criminal amb projecció internacional que s'havia assentat a la localitat de Valls i que disposava d'una àmplia xarxa d'habitatges on conreaven, elaborava i traficaven amb diferents tipus de droga, principalment marihuana. En aquesta actuació van confiscar 2.600 plantes de marihuana, 18 quilos de cabdells de marihuana, 80 grams d'haixix, 81 pastilles d'èxtasi, 6.000 llavors de cànnabis i 2 armes de foc, una llarga de gran calibre preparada per disparar i una curta d'un sol tret. L'operació Pinatell, desenvolupada per la Guàrdia Civil i la Policia Local de Roda de Barà que investigaven el tràfic de drogues a nivell internacional, va finalitzar amb la detenció de 2 persones de nacionalitat albanesa i la intervenció de 250 plantes de cànnabis sativa, 54 quilos de haixix, 9 quilos de cabdells de marihuana seca i llista per a la seva distribució i posterior venda, 1 pistola 9 mm. curt i una armilla antibales.

Comenta aquest article