Societat

Projecció

Es projecta el documental «És a l'aire» sobre l'impacte del complex industrial químic al Camp de Tarragona

Per Redacció

Un moment de la presentació de la projecció, ahir al vespre, al Centre Cultural
Un moment de la presentació de la projecció, ahir al vespre, al Centre Cultural | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la projecció del documental "És a l'aire" –dirigit per Christophe Sion i Santi Suárez– que tracta sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona, i que va ser organitzada per l'ACTE Cambrils (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre). El documental –que ja es va emetre per TV3– tracta sobre l'impacte que el complex industrial químic té en la població i també és una anàlisi sobre els buits legals que actualment hi ha a Europa en relació a les emissions de gasos industrials. Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, el principal focus contaminant de l'aire que respirem no és el trànsit, sinó la indústria.

El polígon petroquímic més gran del sud d'Europa es troba al Camp de Tarragona. Va començar a funcionar l'any 1975 i produeix derivats del petroli que serveixen per fabricar plàstics, cosmètics, productes de neteja... Gairebé un 40% dels llocs de treball de la zona estan relacionats amb aquest complex industrial. Té un impacte econòmic molt positiu sobre l'entorn, però també en té d'altres tipus... "És a l'aire" els explica a través de tres històries: la de l'Òscar –un exoperari dels forns d'hidrocarburs– que pateix càncer. Ell i el seu advocat lluiten perquè la justícia els reconegui la relació entre la malaltia i la inhalació dels gasos existents al seu lloc de feina; la del Pep Anton –excap de la Planta d'Hidrotractaments de la refineria– que, com moltes altres persones va poder tirar endavant gràcies a la feina al polígon. I, la darrera història és la d'un equip de científics de la Universitat Politècnica de Catalunya especialitzat en temes de contaminació atmosfèrica.

Després de la projecció es va obrir un debat amb alguns dels participants al documental: l'epidemiòleg, Jaume Galceran; el tècnic en defensa ambiental del GEPEC, Joan Ramon Mendo; un representant de l'associació Cel Net i alguns membres de l'equip de científics del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC.

Aquest documental és una producció de Un Capricho de Producciones, S.L. en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de Col·lectiu Ronda, l'Ajuntament del Morell i l'Ajuntament de Vilallonga del Camp.

Comenta aquest article