Informació general

Accident

CCOO denuncia que el PASEQCAT va fallar i valora convocar una vaga general al complex petroquímic

En un comunicat, la CGT Baix Camp-Priorat afirma que, "una vegada més, els beneficis de les petroquímiques es fan a costa de la nostra salut i les nostres vides"

Per Redacció

Imatge de les flames de l'explosió que va tenir lloc ahir a la tarda
Imatge de les flames de l'explosió que va tenir lloc ahir a la tarda | Cedida

Els sindicats CCOO i FICA-UGT han convocat aturades a les dotze d'aquest dimecres al migdia, a les portes de les empreses dels polígons petroquímics, nord i sud, de Tarragona, en solidaritat amb les víctimes de l'exposició. L'aturada també vol denunciar "la creixent precarització" de les condicions laborals al sector "que afecta greument la seguretat, així com les evidents ineficiències del PLASEQCAT", que CCOO denuncia que va fallar. La sectorial d'Indústria de CCOO es reunirà divendres amb els delegats i delegades dels polígons petroquímics "per decidir quines mesures i accions cal emprendre". No es descarta convocar una vaga general als polígons i una mobilització per exigir més seguretat a les administracions i a la patronal AEQT.

Comunicat de la CGT Baix Camp-Priorat: "Una vegada més, els beneficis de les petroquímiques es fan a costa de la nostra salut i les nostres vides"

Per altra banda, la CGT Reus Baix Camp ha emès un comunicat de premsa en el què denuncia que, "una errada en un reactor d’òxid d’etilè de l’empresa IQOXE de La Canonja, al polígon sud del complex petroquímic del Camp, ha provocat una explosió que ha causat diversos ferits i, a hores d’ara, una persona ha mort i una altra està desapareguda. Malauradament, aquesta és la crònica d’un accident anunciat. Hi ha moltes veus al territori que alerten del risc que comporta la petroquímica i també exigeixen i lluiten perquè es facin els estudis necessaris per conèixer els components de l’aire que es respira al Camp. La Plataforma Cel Net n’és un exemple, la pressió que ha exercit i el seu treball perseverant han fet que l’estudi de l’aire del polígon nord s’hagi fet realitat. Després de l'accident, aquesta entitat ha denunciat la manca de compromís i control per part del Govern de la Generalitat i ha exigit una nova legislació per posar fre al risc permanent i a la contaminació al Camp de Tarragona".

La qüestió és, si tots elements indiquen que la població d’aquesta zona viu en risc d’accident, què impedeix que el Govern vetlli per la seguretat dels seus veïns i veïnes? La resposta és deduïble, ho impedeixen els interessos econòmics dels lobbies empresarials que hi tenen inversions i en treuen beneficis astronòmics. La Directa publicava que el president de la química sinistrada a la Canonja es situa al top 200 de les grans fortunes de l’Estat Espanyol. També és coneguda la relació econòmica de la REPSOL i altres empreses amb diferents administracions públiques del territori, a les que aporten milers d'euros en patrocinis i donacions. Igualment conegudes són les relacions entre els lobbies i la URV, que per això calla. Poc a poc han anat creant una estructura clientelar al territori que els dóna via lliure per posar en risc la vida de les persones sense tenir cap represàlia, sense que se´ls demani cap tipus de responsabilitat. Perquè cal dir-ho clar, una part important de l'economia del Camp de Tarragona s'ha construït a partir d'una gran polvorí tòxic, que comporta de forma quotidiana greus afectacions pel medi ambient i la salut de les persones, i si no fem res per evitar-ho algun dia ho acabarem pagant molt car. Mentre la Plataforma Cel Net cridava a les xarxes socials a organitzar-se, els sindicats CGT i CoBas han denunciat les pèssimes condicions de manteniment, les deficiències en prevenció de riscos i la falta de personal a l'empresa IQOXE, i han convocat una concentració aquest dimecres 15 de gener a les 18h, davant de la seu l’Associació Empresarial de Químiques de Tarragona (AEQT), a l'Avinguda Marquès de Montoliu 2 de Tarragona".

Per altra banda, "el Col·lectiu Ronda ens recorda que les afirmacions de que l’òxid d’etilè no és tòxic no són certes. Potser no hi ha exposició a la població, però això no significa que no sigui tòxic i perjudicial per a la salut de la població de la zona. És un agent cancerígen i cal extremar la precaució. Després de constatar una vegada més la ineficàcia governamental, amb un conseller d’Interior que nega la perillositat de l’òxid d’etilè, s’ha fet encara més evident que els canvis només vindran des de baix, i que són urgents, i que és hora de no dilatar-los més, i per això també és necessària la solidaritat entre els territoris, perquè el que passa al Camp, ens afecta a totes".

Comenta aquest article