Informació general

Accident

La gran explosió química del polígon sud de Tarragona es fa sentir a Cambrils

Aquest matí s'ha localitzat el cos sense vida de la persona que estava desapareguda després de l'explosió. Amb aquesta ja són dues les persones mortes a causa d'aquest accident, així com vuit ferits

Per ACN

Imatge de l'incendi al complex químic de Tarragona des d'un edifici de Cambrils
Imatge de l'incendi al complex químic de Tarragona des d'un edifici de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Ahir, cap a les 18.40 hores de la tarda, es va produir una gran explosió a una empresa química del polígon sud de Tarragona. Concretament, els fets van tenir lloc a l'empresa IQOXE, a la zona de l'antiga IQA (Indústries Químiques Associades). L'explosió es va sentir a diversos municipis de la zona, fins i tot a Cambrils –situat a uns 16 quilòmetres del lloc dels fets– es va poder percebre la vibració de l'ona expansió.

De l'accident hi ha hagut una persona morta al barri tarragoní de Torreforta després que s'esfondrés el sostre del pis on estava, presumptament a conseqüència de la mateixa explosió. El balanç de ferits a l'explosió de Tarragona –fins les deu de la passada nit– era de vuit persones, una d'ells en estat crític i l'altre molt greu, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, des del centre de gestió dels equips d'emergències instal·lat a Reus. Aquestes dues persones han estat traslladades a la unitat de cremats de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. A banda, una tercera persona ha resultat ferida amb lesions de gravetat menor i ha estat traslladada a l'hospital tarragoní Joan XXIII. També hi ha hagut cinc ferits lleus, dos traslladats a l'hospital Sant Joan de Reus i els altres tres donats d'alta in situ. Tots els ferits són treballadors de l'empresa IQOXE.

Troben un cos sense vida a la indústria química de la Canonja

Fins poc abans de les dues de la matinada es va estar buscant una novena persona desapareguda en l'accident. Aquest matí s'han reprès els treballs i els Bombers han localitzat un cos sense vida a la indústria química de la Canonja, segons han explicat a l'ACN diverses fonts coneixedores. Queda per confirmar si es tracta del treballador desaparegut, tot i que tot apunta que ho serà. Amb aquesta ja són dues les persones que haurien mort a causa d'aquest accident.

Confinament de la població durant les hores posteriors a l'explosió

En un primer moment, Protecció Civil va activar el pla d'emergències per risc químic, Plaseqcat, en fase d'alerta, i va recomanar a la ciutadania de la Canonja i Vila-seca que es confinés a casa seva, amb les portes i les finestres tancades. A d'altres municipis propers on prèviament havien demanat el confinament, Protecció Civil només recomana en cas que molesti el fum. També ha informat que no hi ha constància que hi hagi núvol tòxic.

Els Bombers treballen en un altre dipòsit d'òxid d'etilè que s'ha vist afectat durant la nit

Avui, els Bombers treballen en un altre dipòsit químic diferent al que va explotar ahir a la tarda a la Canonja. A més, segueixen refrigerant el tanc que va originar l'explosió, que encara crema. La recerca del treballador desaparegut s'ha suspès una mica abans de les dues de la matinada per qüestions de seguretat i es reprendrà aquest matí. La zona de recerca és molt propera al tanc. Durant la nit han treballat una trentena d'unitats, i està previst el relleu de totes elles. En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que l'explosió inicial ha provocat una fuita en aquest segon dipòsit, i els Bombers treballen per refredar-lo i perquè deixi de "convulsionar". Ha indicat que el material d'aquest segons tanc no és òxid d'etilè, en aquest cas, sinó que s'estaria parlant de propilè. Els equips d'emergència estan en contacte amb experts en aquest tipus de substàncies químiques perquè donin pautes de com actuar.

Es reprèn la circulació ferroviària a Tarragona tot i que amb restriccions

Protecció Civil ha autoritzat que la circulació ferroviària a la zona de Tarragona es reprengui aquest dimecres al matí tot i que registra algunes restriccions. Es recupera el servei de les línies R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2. Ara bé, entre Tarragona i Reus se circula per via única perquè l'explosió a la Canonja va provocar danys a la catenària. Tècnics d'Adif continuaran treballant en la seva reparació un cop s'ha autoritzat que puguin accedir al tram afectat. Durant la interrupció s'ha gestionat un servei alternatiu per carretera, tot i que no estava del tot garantit perquè faltaven autocars.

Comenta aquest article