Informació general

Donació de sang

La Marató de Donants de Sang de Catalunya s'allargarà durant tota la setmana als principals hospitals i municipis catalans

Per Redacció

Les tiretes que s'enganxen a les persones donants porten inscrites missatges positius
Les tiretes que s'enganxen a les persones donants porten inscrites missatges positius | Cedida (Banc de Sang i Teixits)

Des del passat 10 de gener i fins demà divendres 17 de gener s'està duent a terme la Marató de Donants de Sang de Catalunya. Una campanya de donació simultània als principals hospitals catalans. Les dues primeres jornades es van tancar amb 2.418 donacions i, l'objectiu és arribar a les 10.000 donacions per disposar de prou sang per atendre els malalts les properes setmanes. El proper diumenge, l'Hospital Clínic de Barcelona obrirà excepcionalment per atendre les donacions i durant tota la setmana, s’organitzaran una quarantena de campanyes de donació a diferents pobles i ciutats.

Els principals llocs més propers a Cambrils per a donar sang són:

-Hospital Universitari Sant Joan de Reus (dimarts, dimecres i dijous de 9 a 14 h. Dimarts i dijous tarda de 16 a 20 h. Diumenge i festius, tancat.)

-Hospital Universitari Joan XXIII (de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores. Les tardes de dilluns, dimecres i divendres de 16 a 20 hores. Diumenge i festius, tancat.)

També es disposa d'unitats mòbils a: Reus, avui dijous 16 de gener, de 10:00 a 13:00 hores i de 17:00 a 21:00 hores, a la Plaça del Mercat amb Sant Joan; també a Vilaplana el dijous 23 de gener, de 2020 de 18:00 a 21:00 hores, al Consultori Mèdic (carrer Verge de Montserrat, 9).

Qui pot donar?

  • Pots donar sang si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50 quilos i et trobes bé de salut.
  • Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre.
  • Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.
  • Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina.

Actualment, l'estat de les reserves necessita donacions principalment dels grups 0 positiu, 0 negatiu, B negatiu, AB negatiu. Encara que s'agrairà qualsevol tipus de donació, la importància és la participació.

La campanya inclou la possibilitat d'organitzar donacions en grup, es poden fer les inscripcions a https://www.donarsang.gencat.cat/ca/

No només es podrà donar sang, sinó que també s'inclou la donació de plasma, plaquetes i mèdul·la òssia.

Consells per després de donar sang

  • No et retiris la tireta fins a un mínim de 2 hores després.
  • No facis esforços físics importants, sobretot amb el braç punxat, durant les 24 hores següents a la donació.
  • No prenguis begudes alcohòliques ni fumis durant les 2 hores següents a la donació.
  • Beu abundants líquids durant les 24-48 hores següents a la donació.
  • Evita llocs molt calorosos. Millor zones ventilades i fresques
  • En les properes 6 hores no estiguis de peu llargs períodes. Evita llargues cues o estar de peu a transports públics plens de gent.

Comenta aquest article