Informació general

Ciberseguretat

Bruno Pérez Juncà: «Avui en dia ens poden atacar de qualsevol manera; tothom està fent servir tecnologia sense tenir la més remota idea»

Per Berta Ruiz

xerrada ciberseguretat
xerrada ciberseguretat

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "Introducció a la ciberseguretat actual i real (com em poden atacar i com em puc defensar)", a càrrec Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic i forense a més de col·laborador de TV3 i RN4, entre d’altres mitjans de comunicació. L'acte va ser organitzat conjuntament pel Club Rotary Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV.

Segons va explicar Pérez Juncà a revistacambrils.cat "avui en dia ens poden atacar de qualsevol manera. El més important és sensibilitzar la gent, perquè tothom està fent servir tecnologia sense tenir la més remota idea. La gent no és conscient dels riscos que hi ha i ja és un risc no saber el risc que hi ha". De fet, tal com va comentar Pérez Juncà, va decidir-se a oferir aquest tipus de conferències sobre ciberseguretat al veure aquesta manca de "conscienciació". Precisament, "la conscienciació és la primera línia de defensa que tu tens". 

Durant la xerrada, Pérez Juncà va exposar casos reals i també va fer sentir el públic com un hacker. "Anirem a atacar, perquè la gent vegi com pots arribar a entrar en un sistema i com de fàcil és. Ho veuran des de la part del dolent i així la gent va agafant consciència, perquè pensa 'aquesta IP podria ser meva'". Algunes de les principals preocupacions que va voler deixar paleses Pérez Juncà són les referents a casos empresarials –moltes empreses tanquen per ciberatacs–, familiars –moltes famílies tenen problemes amb els seus fills que en els casos més extrems poden arribar al suïcidi– o d'altres relacionades amb la violència de gènere. Pel que fa a l'apartat familiar, Pérez Juncà va comentar que "els pares han de protegir els continguts que arriben als seus fills. La pregunta de 'a quina edat donar-li un mòbil al meu fill? Doncs a partir de quan tu estiguis preparat per protegir-lo, que no vol dir controlar-lo".

En definitiva, tal com va comentar Pérez Juncà: "el problema és que tothom que estigui connectat avui dia té un problema molt greu i el mínim que s'ha de fer és aprendre quins riscos hi ha; un cop saps els riscos, cal valorar-los i queda en la teva consciència si et vols protegir o no. Per exemple, pel que fa a les relacions, hi ha el que s'anomena 'el protocol divorci 2.0' que has de prendre a partir del noment que et vols separar o fins i tot quan et vols separar d'un soci. És a dir, tot el rastre digital que es deixa. La nostra vida normal ens afecta a la nostra vida digital: des del naixement fins la mort. De fet, també tinc una conferència sobre el testament digital i què passa quan em moro". 

Comenta aquest article