Societat

Filosofia

El Banc del Temps presenta el quart cicle de filosofia i divulgació científica «Cambrils pensa»

Per Berta Ruiz

Presentació del cicle de conferències "Cambrils pensa". D'esquerra a dreta: Montse Mañé, Camí Mendoza, Oliver Klein i Artur Folch
Presentació del cicle de conferències "Cambrils pensa". D'esquerra a dreta: Montse Mañé, Camí Mendoza, Oliver Klein i Artur Folch | Berta Ruiz

El Banc del Temps de Cambrils ha decidit fusionar la filosofia i les xerrades de divulgació científica en la quarta edició del cicle "Cambrils pensa", que el tercer divendres de cada mes –de gener a juny– plantejarà diferents temes per entendre el món i reflexionar amb destacats ponents especialitzats. A més, enguany, les sessions tindran lloc al Centre Cultural amb l'objectiu d'arribar a més persones. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquesta activitat. Hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein; i els membres del Banc de Temps Montse Mañé i Artur Folch.

Per començar l'alcaldessa –Camí Mendoza– va voler felicitar els membres del Banc del Temps per la consolidació d'aquesta iniciativa i per l'alt nivell dels conferenciants que participaran al cicle d'enguany. Per la seva part, el regidor de Participació Ciutadana –Oliver Klein– va recordar que la regidoria de Participació Ciutadana com a tal té 15 anys d'existència, mentre que el Banc del Temps porta 11 anys en funcionament. Una entitat que va néixer amb la voluntat d'intercanviar temps, hores, habilitats, treballs... Va valorar la consolidació d'aquesta entitat i la seva implicació en l'organització de diferents cicles i activitats. Klein també va avançar que aquest 2020 l’àrea de Participació posarà l’accent en tres àmbits importants: els segons pressupostos participatius, la mostra d’entitats i l’Altaveu.

Aposta per la filosofia i la divulgació científica

Per la seva banda, la presidenta de l’entitat –Montse Mañé– va explicar l’evolució del cicle, que en les tres passades edicions ha anat a càrrec d’un únic ponent –Jordi Branchat–, i en aquesta quarta edició comptarà amb sis persones diferents, conegudes dins de les seves especialitats, que transmetran informació i crearan debat. En la primera edició, el cicle es va centrar en els filòsofs antics o contemporanis, mentre que posteriorment van afegir un audiovisual relacionat amb la temàtica a debatre. Enguany, el Banc del Temps aposta per la filosofia i la divulgació científica.

Finalment, Artur Folch va afirmar que des del Banc del Temps porten mig any treballant per aconseguir portar conferenciants experts, coneguts i bons comunicadors i va explicar que, en una època en que rebem molta informació, l’objectiu del cicle és poder debatre tranquil·lament sobre temes que ens afecten. "Parlar amb gent intel·ligent ens fa més intel·ligents", va comentar. Folch també va detallar el programa de conferències del cicle que serà el següent:

L’Apunt

Programació del cicle de conferències

17 de gener. 19:30 hores. Centre Cultural.

El militarisme i les guerres també comencen aquí

Pere Ortega. President del Centre Delàs d’Estudis per a la pau

El Centre Delàs s’ha especialitzat en la investigació sobre la indústria militar (comerç i finançament de les armes); també analitza diferents conflictes armats que es produeixen al món, a la vegada que incorpora uns altres criteris, des de la cultura de la pau i la no violència.

21 de febrer. 19:30 hores. Centre Cultural.

Viure junts sense creure el mateix

Jordi Moreras. Departament d’Antropologia de la URV Tarragona

Què fer dels valors humanistes en un temps en què la mentida és una arma habitual? Com aconseguir mantenir una societat cohesionada amb persones que tenen valors, cultures i religions diferents? No seria millor viure en una societat oberta, tolerant, equitativa i solidària?

20 de març. 19:30 hores. Centre Cultural.

Per un envelliment i final de vida apropiats

Marc Antoni Broggi. President del Comitè de Bioètica de Catalunya. Cirurgià. Membre de la Real Acadèmia de Medicina.

Si morir és inevitable, morir bé hauria de ser el desitjable. Des d’aquest raonament el professor Broggi desenvolupa tota una sèrie d’actuacions en l’ambient familiar i professional per a que el procés natural de morir sigui el més apropiat a cada persona.

17 d’abril. 19:30 hores. Centre Cultural.

Finances, banca i especulació.

Arcadi Oliveres. Economista i activista social.

T’has preguntat alguna vegada què fan els bancs amb els teus diners? En què inverteixen per a treure’n el màxim benefici en el mínim temps possible? Oliveres ens farà cinc cèntims de l’enginyeria financera que fan servir els bancs.

15 de maig. 19:30 hores. Centre Cultural.

Canvi climàtic, algunes manifestacions

Martí Boada. Doctor en Ciències Ambientals. Consultor de la Unesco.

Encara hi ha algú amb seny que negui el canvi climàtic? Boada ens donarà tota la informació de les manifestacions més evidents d’aquest canvi, que comencen a produir-se tan a nivell local com planetari.

19 de juny. 19:30 hores. Centre Cultural.

L’inestable sistema solar. Estem segurs al nostres planeta?

Joan Genebriera. Enginyer en instrumentació astronòmica i sistemes informàtics. Exprofessor del Museu de la Ciència de Barcelona. Director de l’Observatori Astropriorat.

La major concentració d’asteroides del sistema solar es troba situat entre les òrbites de Mart i Júpiter. Alguns xoquen entre sí i s’allunyen de la seva òrbita. Hi ha alguna possibilitat que es creuin en la trajectòria de la Terra? Genebriera, especialista en el seguiment d’asteroides i cometes, ens ho explicarà.