Esports

El club cambrilenc viu un molt bon moment

Per Franc Prats

Els dissabtes a la tarda, Josep M. Colominas fa classes de teoria i estratègia als jugadors del club


La Unió d’Escacs Cambrils compta actualment amb tres equips de competició. L’equip C juga a Segona Provincial i un cop acabades les competicions han quedat quarts sobre vuit equips, un resultat que Joan Albert Campos –el president del club– considera prou bo. L’equip B, que juga a Primera Provincial i que també ja ha acabat la competició, ha quedat en segona posició amb els mateixos punts que el primer, cosa que li permetrà fer una promoció d’ascens a Preferent Provincial. I per últim l’equip A és en aquests moments el segon classificat de Preferent Provincial. A falta de dues rondes per acabar la competició, si acaben en segona posició tindran la possibilitat de promoció a Nacional, cosa que en la llarga història del club no s’havia aconseguit mai i seria una fita històrica.

La competició catalana

Els jugadors d’escacs de competició compten amb una puntuació personal basada en el sistema internacional Elo (sistema inventat pel mestre d’escacs americà d’origen hongarès Ápárd Élõ). Així, a partir dels 2000 d’Elo es considera que un jugador té un molt bon nivell. Actualment el club compta amb 10 jugadors que tenen més de 2000 d’Elo, “cosa que no s’havia aconseguit mai”, diu satisfet Joan Albert Campos.

En la competició catalana, depenent de la categoria, hi juguen un número determinat de jugadors per equip. A categoria Nacional són 10 jugadors per equip, a Preferent Provincial són també 10, a Primera Provincial 8 i a Segona Provincial 4. En les competicions, qui té més Elo d’un equip juga amb el que té més Elo de l’altre equip, baixant fins al que en té menys de cada equip. Cada jugador només fa una partida i es necessiten com a mínim 5 punts i mig per guanyar. Quan es juga a casa, juguen blanques el primer, tercer i successivament, i quan es juga fora a l’inrevés, de manera que cada equip compta amb les mateixes oportunitats (meitat de taulers blancs, metitat de negres). A nivell català, la categoria màxima és la Primera Nacional. A nivell estatal, hi ha un Campionat d’Espanya per equips.

Els efectius de la Unió

En l’actualitat la Unió d’Escacs Cambrils compta amb una seixantena de socis i tenen 35 llicències de la Federació Catalana d’Escacs. Cada diumenge, que és el dia de la competició oficial, juguen 22 jugadors. La majoria de jugadors són de Cambrils, però n’hi ha també de pobles del voltant “som una miqueta un equip comarcal”, diu Campos. Així, hi ha dos jugadors de Montbrió i un jugador de Vilanova d’Escornalbou.

També hi ha el cas de Josep M. Vilageliu (el primer tauler del club, incorporat enguany), que un cop jubilat va vindre a viure a Cambrils. Aquest veterà jugador, que feia temps que estava apartat del món dels escacs, havia sigut campió de Catalunya absolut en la seva joventut. Va ser vuit vegades internacional amb la selecció catalana i mai va voler jugar amb la selecció espanyola. La casualitat va voler que Joan Albert Campos coincidís amb ell a Cambrils i el reconegués; “el vaig engrescar a tornar als escacs i ara amb 68 anys és el nostre primer tauler”.

Un altre cas és el de Josep Antoni Sopena, “que no és cambrilenc però està casat amb una noia cambrilenca que també juga a escacs”. Josep Antoni Sopena es va incorporar l’any passat al club cambrilenc i és el seu segon tauler.  Aquestes dues incorporacions al club els han suposat una notable millora de nivell; “no és el mateix fitxar dos jugadors que fitxar dos jugadors que són el primer i el segon tauler de l’equip, perquè això vol dir que tot l’equip d’abans ha corregut posicions: el primer tauler ha passat a ser el tercer, el segon a ser el quart... amb la qual cosa tots els altres ens beneficiem del fet de jugar amb contrincants teòricament més dèbils amb els quals no jugàvem l’any anterior”.

Conviure amb l’aeròbic

Les instal·lacions de la Unió d’Escacs Cambrils estan a tocar de la sala d’aeròbic al Palau Municipal d’Esports. El joc dels escacs “necessita concentració i no podem jugar quan hi ha la música tan alta al costat”. Això passa el dijous a la nit, quan fan els campionats socials. “A més a més el pavelló el tanquen a les 12. Com que les partides normalment són de 3 hores, si hem de complir amb l’horari de sortir del pavelló hem de començar a les 9, i fins a les 10 hi ha xivarri” diu Campos. El club ha fet la seva queixa formal a l’Ajuntament, una queixa que secunda el Tennis Taula Cambrils, que també té les instal·lacions a tocar de la sala d’aeròbic, i sembla que la solució passa “per un projecte d’ampliació del pavelló amb una nova ala”, segons explica Campos.

§ Uns escacs vivents§

Una iniciativa paral·leLa i absolutament novedosa del club és el projecte de fer uns escacs vivents. “Tenim el pressupost per a tota la roba, per a tota la ‘parafernàlia’, que és uns 12.000 euros i tenim previst firmar un conveni amb l’Ajuntament; nosaltres hi aportaríem el 40% de l’import i l’Ajuntament el 60% restant”. Amb aquest conveni, a canvi, el club es comprometria a fer exhibicions en alguna festa major. “Això ho volem fer perquè hi ha alguna demanda a nivell de la província i fent això també tindríem uns ingressos que ajudarien a la supervivència del club”. Per portar-ho a la pràctica es necessiten 35 persones (32 per a les fitxes, 2 camillers i un altre que dirigeix la partida), “a nosaltres ens va justet justet perquè no tothom està disposat a fer-ho. Per això hem començat a fer contactes amb algun grup teatral cambrilenc per partir-nos els ingressos i partir-nos la feina”, però encara no hi ha res decidit a l’espera del conveni amb l’Ajuntament. Serien uns escacs més teatrals en què les peces lluiten una mica abans una no mor i després la peça surt del tauler a braços de dos camillers. El tauler són 64 peces d’aproximadament un metre quadrat que es munta i es desmunta fàcilment. “Ja m’han trucat de Salou, que fan les festes de Jaume I, a veure si això ho tenim en marxa; pensen que és una exhibició que escauria molt bé per a aquestes festes ja que a més els vestits que hem triat són d’època medieval”.

Comenta aquest article