Informació general

Un tren de velocitat alta connectarà Cambrils amb Barcelona des de la nova estació

A només 10 dies de la posada en funcionament de la nova estació de Cambrils i del nou traçat ferroviari, i amb molt poca informació oficial, es van coneixent en comptagotes alguns detalls dels nous horaris que enllaçaran la nostra població amb Barcelona

Per Redacció

Aspecte extern de la nova estació de Cambrils, aquest matí
Aspecte extern de la nova estació de Cambrils, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

A només 10 dies de la posada en funcionament de la nova estació de Cambrils i del nou traçat ferroviari, i amb molt poca informació oficial, es van coneixent en comptagotes alguns detalls dels nous horaris que enllaçaran la nostra població amb Barcelona. Segons va informar ahir a Tortosa el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, el departament de Territori implantarà a partir del 3 de febrer un servei de Velocitat Alta, entre la capital de l'Ebre i l'estació de Sants. Aquest tren semi directe farà el trajecte amb parades a l'Aldea, l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Camp de Tarragona, i Barcelona Sants, on hi arribarà a les 07:54 del matí. A la tarda hi haurà un trajecte de tornada amb el mateix recorregut, que sortirà de Sants a les 16:05. El tren serà del model Avant i disposarà dels abonaments que premien els desplaçaments habituals. Actualment només s'atura un tren Talgo a l'estació de Cambrils que va cap a Barcelona. Aquest tren surt, cada dia, a les 15:17h i en 1h i 23 min. arriba a l'estació de Sants amb parades a Salou i Tarragona.
La intenció del govern català, va explicar Isidre Gavín, és que en una segona fase hi hagi més trens, tipus llançadora,  que enllacin aquestes estacions amb la de Camp de Tarragona per a poder connectar amb els AVE que van a Madrid o a Girona, i que enllacin també aquests destins amb Cambrils i les Terres de l'Ebre. Aquest servei no entra en funcionament el dia 13 d'aquest mes, com la resta de recorreguts, perquè segons Gavín Renfe ha de formar els maquinistes i adaptar els trens que s'utilitzaran.

Isidre Gavín: "No podem arribar a entendre que es posi en servei un nou tram tan costós, i que no es prevegi una millora en l'oferta de serveis"

Una altra opció que podria incrementar la connectivitat de Cambrils en Velocitat Alta amb la capital catalana, és que alguns dels Talgo que van de València a Barcelona, tingui també parada a la nostra població. Però tot això no se sabrà de forma definitiva fins que l'operadora, RENFE, no faci pública la seva nova oferta de serveis de tota la zona, tant de Rodalies i Regionals, com també dels nous trens. Fonts de la companyia creuen que l'anunci el podran fer avui mateix, però no ho asseguren del tot. Segons es desprèn d'algunes informacions no hi haurà grans canvis ni en les freqüències ni en la durada dels trajectes. El responsable del govern català va denunciar la indefensió de la Generalitat davant l'oferta ferroviària que ha plantejat Renfe que troba totalment insuficient: "no podem arribar a entendre que es posi en servei un nou tram tant costós, i que no es prevegi una millora en l'oferta de serveis", va assegurar Gavín.
Pel que fa a la nova estació, des d'Adif van informar a revistacambrils.cat, que tot està preparat perquè el dia 13 entri en funcionament sense cap problema, tant la de Cambrils com la de l'Hospitalet de l'Infant. El cap de setmana anterior, entre divendres i dilluns es farà una "complexa operació" de connexió de la variant de Vandellòs, el que comportarà que durant aquest període no pugui circular cap tren, i que s'hagi de muntar un pla alternatiu per carretera per a transportar els viatgers. Adif també explica que el tràfic per aquestes vies quedarà totalment anul.lat, i que no hi circularà cap mena de tren ni de viatgers ni de mercaderies.

Gairebé dues hores de trajecte des de Cambrils a l'Estació de França

Els serveis ferroviaris entre Cambrils i Barcelona, actualment, oscil·len entre els 8 i els 10 depenent dels dies de la setmana, de si són festius o no ho són. El primer tren del matí surt a les 6,50h, de dilluns a divendres; a les 7h, els dissabtes feiners i a les 8:35h els diumenges i dies festius. El darrer tren amb direcció a Barcelona surt de l'estació de Cambrils a les 21:53h. Entremig, els serveis s'esglaonen en períodes d'hora i mitja a dues hores, segons la franja horària. En direcció a Tortosa el nombre de serveis se situa en els 9 de promig, depenent dels dies festius o no festius. El primer tren amb direcció a Tortosa surt de l'estació de Cambrils a les 7:30h, de dilluns a divendres i a les 9:33h, els dissabtes, diumenges i festius. El darrer tren surt a les 22:32h.

Una altra cosa és la durada del trajecte. De Cambrils a l'estació de França els trens triguen gairebé dues hores en fer aquest trajecte; 10 minuts menys si es baixa a l'estació de Gràcia i cinc minuts menys si es baixa a Sants. Pel que fa al trajecte de Cambrils a Tortosa, el temps de recorregut se situa al voltant d'una hora. Tot això mentre no hi hagi cap dels incidents tan freqüents en aquests trams de les vies ferroviàries.

L’Apunt

L'estació, a punt
Tot està previst per a la posada en marxa de la nova estació de tren a partir del proper dilluns 13 de gener. Els accessos, el pàrquing, la parada del bus, ...tot és a punt d'estrena. A hores d'ara hi ha un servei de vigilància que es fa càrrec del control de la zona a l'espera del tret de sortida que, si no surt cap contratemps de darrera hora, es donarà d'aquí a 10 dies.

Comenta aquest article