Informació general

Impostos

El rebut de l'IBI de l'any 2020 es veurà incrementat en un 3% fruit de la revisió cadastral

Cambrils és un dels 184 ajuntaments catalans que ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda revisar el 2020 els valors cadastrals dels seus immobles urbans

Per Redacció, ACN

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

 Cambrils és un dels 184 ajuntaments catalans que ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda revisar el 2020 els valors cadastrals dels seus immobles urbans, que són els que, sobretot, serveixen per aplicar l’impost sobre béns immobles (IBI). D’aquests 184 municipis catalans, la revisió implicarà pujades dels valors urbans d’entre el 3% i el 5% per a un total de 182 d’aquests, ja que l’anterior revisió s’havia realitzat en dates anteriors al 2011. En el cas de Cambrils, segons s'ha confirmat des de fonts municipals, es compleixen els requisits per dur a terme aquesta petició perquè el cadastre no es revisa des de l'any 1997. Això suposarà que el rebut de l'IBI corresponent a aquest any 2020 es veurà incrementat en un 3% fruit d'aquesta revisió cadastral.

 
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar, aquest passat dissabte, l’ordre del Ministeri d’Hisenda que estableix la relació dels 1.092 municipis de tot Espanya que han sol·licitat revisar els seus valors cadastrals urbans el 2020. Entre aquests hi ha 16 capitals de província. Els ajuntaments poden sol·licitar l'actualització dels seus valors sempre que hagin transcorregut almenys cinc anys des de l’entrada en vigor dels últims valors cadastrals. Els ajuntaments que apareixen ara en l’ordre ministerial la van haver de sol·licitar abans del 31 de juliol passat.
 
A la demarcació de Tarragona, el cadastre es modificarà a llocs com Alcanar (Montsià), Ascó (Ribera d'Ebre), Cambrils, Vandellòs i Reus (Baix Camp), Tarragona, Roda de Berà i Constantí (Tarragonès), L'Espluga de Francolí i Montblanc (Conca de Barberà) i Valls (Alt Camp).

Augment de la base imposable

Una pujada dels valors cadastrals implica un augment de la base imposable sobre la qual cada ajuntament aplica el seu impost sobre béns immobles (IBI). Si puja el valor cadastral puja el rebut de l’IBI tret que l’ajuntament decideixi neutralitzar d’alguna manera aquest efecte reduint el tipus impositiu (percentatge) que s’aplica sobre la base imposable.

El BOE també publica el reial decret llei de mesures en matèria tributària, cadastral i de Seguretat Social que estableix quant hauran de pujar o baixar els nous valors cadastrals el 2020 en funció de l’últim any en què es van revisar. Per als 78 municipis espanyols que ara sol·liciten l’actualització d’uns valors l’última revisió dels quals es va realitzar entre 1984 i 1988 el reial decret preveu un coeficient d'actualització d’1,05 que implica una pujada del 5%. Per als 927 municipis que se situen en l’interval entre 1989 i el 2003, es preveu un coeficient d’1,03 (pujada del 3%) i per als 87 ajuntaments que van revisar els seus valors cadastrals per última vegada entre el 2011 i el 2013 es preveu un coeficient de 0,97 que implica una reducció del 3%.

Comenta aquest article