Infocomercial

Infocomercial

La Fundació «la Caixa» impulsa la missió humanitària d'hivern d'Open Arms al Mediterrani central

Per Redacció

El director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Giró, va visitar l’Astral acompanyat del fundador i director d’Open Arms, Òscar Camps
El director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Giró, va visitar l’Astral acompanyat del fundador i director d’Open Arms, Òscar Camps | Cedida

La Fundació "la Caixa" i Open Arms impulsen la missió d’hivern de salvament marítim per protegir les persones que intenten arribar a Europa aquest hivern fugint de conflictes bèl·lics, la persecució o la pobresa. El director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Giró, i el fundador i director d’Open Arms, Òscar Camps, van presentar, el passat 5 de desembre, aquesta nova aliança en el marc de la trobada que ha tingut lloc al vaixell Astral, amarrat al moll de la Fusta de Barcelona. Des dels inicis de l’organització, el 2015, aquest veler ha salvat 15.000 persones de morir ofegades al mar. Amb una aportació de 100.000 euros, la Fundació ”la Caixa” torna a fer possible que el vaixell almirall d’Open Arms salpi de nou cap al Mediterrani central.

Una de cada 18 persones que fugen a través del mar hi deixa la vida. Segons dades oficials de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), des del començament de l’any s’han comptabilitzat un total de 1.161 persones ofegades al Mediterrani. En els darrers cinc anys, més de 18.000 persones han mort durant la travessia. Així doncs, la tasca humanitària continua sent imprescindible.

El director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Giró, després de visitar l’Astral, ha declarat que "cada vida salvada és una vida única, decisiva i irrepetible per a la humanitat. Amb aquesta aliança amb Open Arms seguim avançant amb la aspiració del nostre pla estratègic de donar més oportunitats a qui més ho necessita, amb l’objectiu de canviar presents i construir futurs". Giró ha afegit que "l’emergència humanitària al Mediterrani segueix i s’agreuja a l’hivern. Estem parlant de persones que fugen de la guerra, la misèria o la persecució, i que sovint formen part d’èxodes causats pel canvi climàtic. És una qüestió de supervivència», ha destacat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Giró.

Per la seva banda, Òscar Camps, fundador i director d’Open Arms, ha explicat que "durant els mesos d’hivern, les condicions meteorològiques al mar són extremament dures, amb temperatures gèlides i forts temporals. Tanmateix, això no impedeix que centenars de persones intentin travessar el Mediterrani. La seva única esperança és que embarcacions com l’Open Arms evitin la seva mort al mar. Per aquest motiu, el suport de la Fundació ”la Caixa” és vital perquè puguem mantenir les nostres missions humanitàries aquest hivern, salvaguardar la vida dels més vulnerables i protegir els drets humans al mar, mentre Europa continua donant l’esquena a aquesta realitat».

La Fundació ”la Caixa” amb les persones refugiades

El compromís de la Fundació ”la Caixa” amb les persones refugiades es remunta més de 10 anys enrere, en aliança amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). En un moment en què s’han assolit xifres rècord de desplaçaments al món, la Fundació ”la Caixa” s’ha compromès amb dos nous programes d’atenció a les persones refugiades, amb l’ACNUR i, paral·lelament, també amb el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

D’una banda, l’ACNUR i la Fundació ”la Caixa” han posat en marxa el nou projecte MOM: Pla d’Innovació per a la Nutrició Infantil. Amb una aportació d’un milió d’euros, l’objectiu és reduir la mortalitat infantil als camps de refugiats d’Etiòpia mitjançant la millora tant de les condicions nutricionals dels infants menors de 5 anys com dels hàbits i els coneixements de les mares.

D’altra banda, amb una dotació d’un milió d’euros, la Fundació ”la Caixa” és un dels socis inicials per a la creació i posada en marxa de tres centres de rehabilitació física a Nigèria, Mali i la República Democràtica del Congo, en una aliança amb el Comitè Internacional de la Creu Roja.

”la Caixa” és la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món, amb un pressupost de 545 milions d’euros el 2019. Des de fa més de 110 anys, actua en àmbits tan prioritaris com el social, l’educatiu, el cultural i el científic, i ha arribat a impulsar més de 50.000 activitats, de les quals s’han beneficiat gairebé 15 milions de persones al món.

Sobre Open Arms

Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre l’objectiu principal de la qual es evitar morts i defensar els drets humans al mar. Els seus inicis es remunten al 2015, quan Òscar Camps, professional en l’àmbit del salvament marítim, va posar en marxa una iniciativa personal que es s’havia de convertir poc després en l’origen d’aquesta organització.

L’entitat va iniciar la seva activitat al mar Egeu, i posteriorment es va traslladar al Mediterrani central, on opera des del juliol del 2016, poc temps després que es firmés l’acord entre la Unió Europea i Turquia, que va suposar la reactivació consegüent de la ruta migratòria des de les costes de Líbia. Aquesta segona missió es va iniciar a bord de l’Astral, un motoveler de luxe cedit per un empresari i reconvertit després en vaixell de salvament, que ja ha rescatat un total de 15.000 persones.

Open Arms ha consolidat la seva presència al Mediterrani central, des del gener del 2016, a bord del Golfo Azzurro i posteriorment del vaixell almirall Open Arms, un antic remolcador d’alta mar donat per una naviliera i que es va haver de remodelar per poder dur a terme tasques humanitàries.

Comenta aquest article