Informació general

Política sociañ

Joaquim Millan: «La jove Greta Thunberg ha aconseguit un pacte intergeneracional i que ja es parli d'emergència climàtica»

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada a càrrec de Joaquim Millan, ahir a la tarda al Centre Cultural
Un moment de la xerrada a càrrec de Joaquim Millan, ahir a la tarda al Centre Cultural | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, una xerrada-col·loqui titulada "Construïm una UE més justa i més inclusiva" a càrrec de Joaquim Millan –expert en afers europeus i director d'EUROLOCAL–. L'acte va ser organitzat pel Centre Europe Direct Tarragona i l'Ajuntament de Cambrils. Segons va explicar Joaquim Millan, "quan parlem de política social europea, la gent no sap molt bé de què estem parlant. A vegades se li demanen moltes coses a la UE quan no és la seva competència; en alguns temes socials la competència la segueixen tenint els estats". De fet, tal com va apuntar Millan, "cada vegada més, la política social es fa més a prop del territori i més a prop de la ciutadania. la UE el que fa és coordinar i impulsar perquè hi hagi uns mínims comuns denominadors que garanteixin que hi ha una igualtat d'oportunitats entre els diferents ciutadans i ciutadanes de la UE". A nivell europeu també hi ha unes diferències com les poden haver dins d'un estat o dins d'una regió. "No és és el mateix la situació d'un barri desfavorit d'una gran ciutat, la d'un municipi turístic o un municipi del Pirineu" va dir el conferenciant.

Per altra banda, tal com va dir Millan: "la política social no és només la dels drets socials, sinó també parlem de temes medi ambientals, d'igualtat de gènere, d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones, de maltractaments a la infància, l'envelliment actiu.. ". I de tot plegat, també cal parlar de recursos financers i de la política regional que, "és una manera d'igualar territoris de la UE".

L'acolliment dels refugiats o l'emergència climàtica, alguns dels punts clau

Alguns dels punts més importants sobre els quals va incidir Millan van ser sobre l'acolliment dels refugiats per part dels països europeus. Segons va dir, "els països no han complerts amb els refugiats; la UE pot pressionar, però al final són els estats els que han de complir amb el pacte quant al tema dels refugiats. Alemanya sí ha complert amb escreix els compromisos adquirits".

Per altra banda, Millan també va fer referència a la mobilització social sobre el canvi climàtic encapçalada per la jove Greta Thunberg. Per a Millan, la jove sueca "ha aconseguit una cosa que fins ara no havia passat en massa coses que és un pacte intergeneracional. Ha aconseguit que gent de totes les edats estigui conscienciada i, no contra el canvi climàtic sinó per a l'emergència climàtica. De fet, des del Parlament europeu ja s'està parlant d'emergència climàtica. Ara sembla que hi ha una manera diferent de fer les coses que poc a poc va calant, estem a les portes d'una 'revolució ciutadana'".

Comenta aquest article