Infraestructures
Lydia Alonso, enginyera: «Convertir l'actual traçat ferroviari en un tren-tramvia és tota una oportunitat»
L'enginyera cambrilenca Lydia Alonso, convidada pel Rotary Club Cambrils, va protagonitzar una exposició sobre els avantatges de convertir l'actual traçat ferroviari en un tren-tramvia
Els avantatges i inconvenients d'un tren-tramvia que transcorregués per l'actual traçat ferroviari van centrar l'exposició i posterior debat de l'acte organitzat per Rotary Club Cambrils, el dijous de la setmana passada, al Centre Cultural i que va tenir com a ponent la cambrilenca Lydia Alonso, enginyera de camins, canals i ports. La presidenta del Rotary Club Cambrils, Olga Gibert, en va fer la presentació destacant el seu extens currículum en assessoria de transport en diferents països europeus, País Basc i, també, en els Ferrocarrils de la Generalitat, on hi estava treballant fins fa un parell de mesos.
Lydia Alonso va enfocar la seva exposició en la possible conversió de l'actual traçat ferroviari en un sistema tramviari i ho va qualificar "d'oportunitat" i també "de risc a l'hora". Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) va licitar l’estudi informatiu del nou tren-tramvia del Camp de Tarragona, aquest passat mes d'agost. Aquest projecte es preveu que es desenvolupi en dues fases. La primera, de 18,7 quilòmetres, unirà Cambrils i Tarragona, passant per Salou i PortAventura, i fent onze parades aprofitant la línia ferroviària actual. La segona fase, encara per acabar de concretar, preveu connectar Cambrils i Reus passant per Vila-seca, així com alguns ramals que permetessin arribar fins a la futura estació intermodal del Corredor Mediterrani o fins a l’aeroport de Reus. La redacció del projecte està previst que no superi els cinc mesos. A banda, també s’ha tret a concurs públic l’estudi d’impacte ambiental i el pla especial d’infraestructura ferroviària del tren-tramvia del camp de Tarragona. Segons Lydia Alonso, "des de la Generalitat hi ha la intenció de fer-ho bé però és important que des del territori es digui la seva. Alonso també va mostrar un seguit de respostes "que la gent de Cambrils espera en relació a la mobilitat" i ho va concretar en la potenciació del turisme, la promoció econòmica de la població, l'eliminació de l'efecte barrera que provoca el tren i l'afavoriment de l'autonomia de les persones".
Lydia Alonso: "Treure la via no soluciona tots els mals"
Lydia Alonso també va fer una anàlisi de les diferents opcions que pot oferir el traçat ferroviari actual i va destacar l'orografia del terreny cambrilenc, amb les set rieres que desemboquen al nostre terme municipal, "per superar les rieres sempre hi hauran talussos, no ens enganyem tot i que és evident que es pot fer més permeable. Treure la via no soluciona tots els mals ja que molts carrers no tenen continuïtat entre un costat i l'altre de la via". Tot i això, Lydia Alonso es va mostrar com una ferma defensora del tren-tramvia integrat en els diferents serveis de transport públic, "que ens porti de porta a porta". A banda, Alonso va destacar que el tren-tramvia és menys sorollós que el tren i que és una proposta menys agressiva.
Després d'un debat amb el públic present a l'acte, Lydia Alonso va cloure la seva intervenció amb una interpel·lació general, "és qüestió de posar-se d'acord. Els beneficis d'instal·lar un tren-tramvia són tan grans que, de veritat ens deixarem que els problemes tècnics ens portin a no fer-ho i a no tirar-ho endavant?".