Informació general

Promoció

Cambrils, un dels set municipis del Baix Camp que figura a la primera Ruta Cicloturista centrada en l'oli

Els set municipis productors d’oli per on passa la ruta són: Reus, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp i Cambrils

Per Redacció

Imatge promocional de la ruta cicloturista per la comarca del Baix Camp
Imatge promocional de la ruta cicloturista per la comarca del Baix Camp | Cedida

En el marc de la promoció de la mobilitat sostenible i l’ús quotidià i segur de la bicicleta, el Baix Camp estrena la primera Ruta Cicloturista centrada en l’Oli, per mostrar com i on es conreen les oliveres de les que surt un tresor de la gastronomia de la regió: l’oli, en concret l’oli d’oliva verge extra d’arbequina reconegut per la Denominació d’Origen Protegida Siurana (www.dopsiurana.com).

En l’acte de presentació de la ruta, ahir, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, va celebrar el projecte perquè "el Consell consolida el seu compromís com a potenciador de la riquesa del territori". Per la seva banda, el president de la Cooperativa de Riudoms i vocal del Consell Regulador de la DOP Siurana, Salvador Gras, es va sumar a les paraules de Calatayud esmentant que "és important donar valor a la riquesa de la comarca fent una activitat de turisme, perquè així també cuidem el territori i donem valor a la feina de la pagesia". Sobre la iniciativa, la presidenta de BICICAMP, Ester Àvila, va explicar que "la Ruta de l’Oli recorre espais planers amb baixa densitat de circulació per donar la possibilitat de gaudir el territori també en família".

A l'acte hi va acudir la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils –Marta Borràs–, així com els representants dels altres municipis participants en el projecte.

Una ruta circular de 49 km per camins

L’itinerari circular de la ruta és de 49 km per camins entre hortes i camps d’avellaners, garrofers i oliveres. Els set municipis productors d’oli per on passa la ruta són: Reus, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp i Cambrils. En aquests pobles es poden visitar espais relacionats amb l’oli com cooperatives, molins, museus i centres d’interpretació. Àvila va destacar que "el 95% de camins són rurals, la qual cosa afavoreix el coneixement de la biodiversitat al voltant de les oliveres, la maquinària per recollir el producte, les famílies que fan la recollida, és a dir, tota una activitat social i familiar al voltant de l’oliva".

La ruta inclou la visita a altres llocs d’interès com els edificis modernistes de Reus, la casa nadiua de Gaudí a Riudoms, el casc antic de Vinyols i els Arcs, els rellotges de sol de Montbrió del Camp, les torres de guaita de Vilanova d’Escornalbou al nucli de l’Arbocet, les cases senyorials de Vilanova d’Escornalbou, el Mas Miró de Mont-roig del Campo o alguna barraca de pedra seca de Mont-roig o la vila marinera de Cambrils, entre molts d’altres.

La creació de la ruta ha requerit la instal·lació de banderoles i plaques d’identificació del recorregut, amb un cost total d’11.526,49€ sufragat pels municipis inclosos a la ruta. També s’han editat 5.000 tríptics amb informació sobre la ruta, distribuïts entres les diferents entitats i ajuntaments participants en el projecte. Aquest material de difusió han anat a càrrec del Consell Comarcal del Baix Camp, amb una despesa de 869,75€.

La Ruta de l’Oli és una proposta de l’associació BICICAMP, que ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Baix Camp, coordinador del projecte, i del Consell Regulador de la DO Siurana.

Per obtenir més informació sobre la Ruta de l’Oli es pot accedir al següent enllaç:

www.muntanyescostadaurada.cat/ca/ruta-cicloturistica-de-loli

A dalt, acte de presentació de la ruta. A sota, diferents imatges promocionals de l'activitat cicloturista

 

Comenta aquest article