Cultura

Exposició

Esther Pérez Berenguer plasma en imatges la doble lluita de les dones indígenes de Guatemala i Hondures

Per Berta Ruiz

Esther Pérez Berenguer al costat d'algunes de les imatges de la mostra
Esther Pérez Berenguer al costat d'algunes de les imatges de la mostra | Berta Ruiz

Ahir al vespre, a l'Espai El Pati del Centre Cultural, es va inaugurar l'exposició fotogràfica "Defensores del cos - territori" d'Esther Pérez Berenguer –inclosa en el programa de les Jornades per als Bons Tractes–. En aquesta exposició es mostra la lluita de les dones de Guatemala i Hondures, auto denominades Defensores, contra l’entrada d’empreses transnacionals que espolien els recursos naturals en territori indígena. Es mostra la defensa que les dones fan de la seva terra, la seva identitat indígena i l’equitat de gènere, lluitant contra les diferents violències patriarcals que viuen, a les seves pròpies llars i a les seves comunitats.

Segons va explicar Esther Pérez Berenguer a revistacambrils.cat, "l'objectiu és visibilitzar la lluita de dones que estan en aquests dos països –Hondures i Guatemala– i que estan lluitant pel seu territori. Són dones indígenes –lenques, maies i garífunes– que lluiten contra l'entrada d'empreses transnacionals –capital internacional– que espolien els recursos naturals i posen aquestes comunitats en unes situacions molt vulnerables i de pobresa o els expulsen. Elles estan liderant uns processos a diferents llocs, processos d'oposició cap aquestes empreses. En aquesta lluita se n'adonen que també hi ha altres violències que les afectaven a elles pel fet de ser dones: les violències patriarcals a casa seva i a les seves comunitats. Aquestes dones que són líders que posen el seu cos i estan al davant enfrontant-se". Es creuen les dues lluites: la lluita pel territori a la seva comunitat i la lluita contra les estructures patriarcals; aquestes darreres els hi estan costant més, precisament perquè molts dels seus companys de lluita pel territori, han estat els seus opressors a la vegada". No obstant això, a la mostra s'hi plasmen "històries d'èxit i com han aconseguit petites victòries enfront aquestes empreses".

Suport de l'ONG SUDS, una associació solidària i feminista

Aquest projecte ha estat possibles gràcies al suport de l'ONG SUDS, una associació de solidaritat, feminista i internacionalista, compromesa amb un model de transformació social que contribueix a crear alternatives al sistema capitalista, racista i patriarcal. De fet, la pròpia Esther Pérez Berenguer n'és la presidenta. "L'ONG porta molts anys recolzant grups de dones des de la base i això és el que m'ha permès treballar amb elles" comentava ahir l'autora de la mostra. Per dur a terme el projecte va viatjar a aquests països en un parell d'ocasions i va conviure amb elles. De tot plegat, comenta que, "em quedo amb una fermesa indestructible, perquè aquestes dones han estat criminalitzades i per intentar apartar-les d'aquest procés es diuen mentides, se les acusa de coses que no han fet, tenen ordres de recerca i captura; moltes han hagut de fugir, però han tornat per lluitar per les seves terres. Un cas, que crida molt l'atenció, és el d'una dona a Hondures que ha estat quatre vegades a la presó i ha tingut catorze ordres de recerca i captura, però és una dona que està allà. Li han ofert diners però ella segueix ferma".

Algunes de les fotografies que es poden veure a l'exposició

 

Comenta aquest article