Informació general

Infraestructur

Cambrils i Salou perdran serveis de trens quan es posi en marxa el Corredor del Mediterrani

Així ho van assegurar ahir els representants de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i Social al Camp de Tarragona (PDF.Camp) en una compareixença davant la premsa

Per ACN

Imatge de la nova estació de tren del Corredor Mediterrani de Cambrils
Imatge de la nova estació de tren del Corredor Mediterrani de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils podria arribar a perdre dos serveis diaris de trens regionals amb la posada en marxa, a finals de desembre, del nou tram ferroviari corresponent al Corredor Mediterrani, entre Vandellòs i Perafort. Això, a més, suposarà la clausura de l’estació urbana actual i tot el trànsit es derivarà a la nova estació de Cambrils Nord. En total es perdran dues connexions de regionals i rodalies, en passar de 24 trens diaris a 22. Els tres de llarg recorregut que hi ha ara està previst que es mantinguin un cop entri en funcionament el Corredor Mediterrani. Així ho van assegurar ahir els representants de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i Social al Camp de Tarragona (PDF.Camp) en la compareixença davant la premsa que van fer a la seu de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes.

Salou i Cambrils, els més perjudicats

Els representants d'aquestes dues entitats van alertar que el Camp de Tarragona perdrà connexions quan entri en funcionament el tram del Corredor Mediterrani entre Vandellòs i Perafort. Van assegurar que disposaven d'informació que aquesta posada en marxa serà a finals de desembre i que quan això passi, Tarragona perdrà els Euromed, Salou es quedarà sense cap tren de llarga distància i sense bona part dels regionals, i Cambrils tindrà dos serveis menys diaris de regionals.
Aleshores, automàticament les estacions urbanes de Cambrils i Salou es tancaran, amb la qual cosa els usuaris dels dos municipis tindran dificultats per anar en tren fins a Tarragona i Barcelona. La ciutat de Tarragona perdrà els Euromed i mantindrà els Talgo, amb la qual cosa les connexions de llarg recorregut baixaran de 28 a 12 trens diaris. Els 54 regionals i rodalies que hi ha a dia d’avui, seguiran vigents.

Per la PTP i PDF.Camp, Salou i Cambrils són els municipis que quedaran més perjudicats, amb les dues estacions urbanes tancades i les respectives alternatives de PortAventura i l’estació de Cambrils Nord, no tindran la freqüència de combois actual.

Així doncs, Salou no tindrà cap connexió amb la llarga distància ja que segons van dir perdrà tots els Euromed i Talgo. Pel que fa als trens regionals i rodalies que connecten amb Barcelona, es passarà dels 22 serveis actuals als 8 quan entri en funcionament el Corredor Mediterrani. De fet, les plataformes afirmaven que aquests 8 seran en temporada alta, però que a l’hivern seran 6 connexions diàries amb Barcelona, tres d’anada i tres de tornada. L’enllaç amb els municipis del sud, com Cambrils, l’Ametlla de Mar o Tortosa, desapareixerà completament. D’aquesta manera, els usuaris de Salou que vulguin anar cap a aquests municipis, s’hauran de desplaçar cap a PortAventura, agafar un tren fins a Tarragona i canviar fins a la destinació final.

Reivindicacions les properes setmanes

Per la PTP i PDF.Camp, quan s’implementin les noves connexions molts usuaris quedaran afectats. En concret han assegurat que per les estacions de Cambrils i Salou hi ha uns 675.000 viatgers anuals. “Hi haurà segur una queixa ciutadana”, va vaticinar Daniel Pi, representant de la PTP. De fet, les dues plataformes han anunciat que impulsaran reivindicacions en les properes setmanes.

L’afectació real que tindrà en el nombre de passatgers encara és una incògnita, però han vaticinat que molts “s’espavilaran pel seu compte” per desplaçar-se, ja sigui amb vehicle privat o amb autobús. De fet, han lamentat que a dia d’avui no s’hagi previst un reforç del servei de bus interurbà per compensar la reducció d’oferta ferroviària.

Manca de planificació

Daniel Pi va assegurar que hi ha hagut una manca de previsió a les administracions perquè amb el nou tram del Corredor Mediterrani els usuaris perdran connectivitat; “han tingut 30 anys per planificar-ho”, va ironitzar Pi. Sobre la responsabilitat de la situació, els membres de les plataformes han repartit les culpes. Principalment però han posat el focus en els alcaldes dels ajuntaments, especialment els de Salou i Cambrils. “Han demanat l’eliminació de la via per evitar més accidents amb la miopia d’una pèrdua de servei per als seus ciutadans”, ha assenyalat Pi. I seguidament han apuntat a la Generalitat, que “ha anat a remolc dels ajuntaments i s’ha oblidat que és l’administració competent”. Per Pi, el Govern “s’ha dedicat a fer contents els alcaldes”. El representant de la PTP ha qualificat la planificació ferroviària “de bojos”.

Sobre el paper del ministeri de Foment ha estat més suau, ja que ha considerat que “la mobilitat del Camp de Tarragona no és el seu negociat” i que s’ha limitat a resoldre “el seu problema”, en referència a la connexió amb Barcelona i València.

A banda, també han estat escèptics amb el nou tren-tramvia, amb el qual la Generalitat preveu per unir Cambrils i Tarragona mitjançant una reconversió de la línia ferroviària actual. Tant Pi com Carles Montejano, portaveu de PDF.Camp, han assegurat que, “en el millor dels casos”, aquesta nova infraestructura tardarà cinc anys a entrar en funcionament. “Són cinc anys sense servei ferroviari” des del centre de les ciutats, han lamentat.

A banda, han posat en dubte el convenciment dels consistoris de Salou i Cambrils en el projecte. Segons han apuntat, el projecte bàsic de la remodelació de l’estació de PortAventura elaborat per Foment, i que ha de ser clau en el servei, “no contempla el tren-tramvia”, ha assegurat Pi. “La Generalitat no hi ha fet cap al·legació, i l’Ajuntament de Salou tampoc”, ha indicat. Amb tot, han valorat que el projecte “té tots els números per acabar en el sac de les inversions promeses mai realitzades”. Per facilitar la implantació del sistema, han proposat que es transformi progressivament la línia actual de tren en una línia de tramvia, però sense desmantellar-la, com està previst. Això permetria que el servei no es tanqués en cap moment, sinó que la línia actual entre Cambrils i Tarragona seguiria funcionant inicialment amb trens, però que circularien a menor velocitat.

 

Comenta aquest article