Informació general

Debat

El grup Arena s'estrena fent una crítica total cap a l'actual servei de recollida d'escombraries i la neteja urbana

El debat va ser retransmès en directe a través de les xarxes socials i va ser seguit a la mateixa sala d'actes del Centre Cultural per unes quaranta persones

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Savall, Ivan Sanz, Mercè Dalmau, David Chatelain i Robert Benaiges, ahir, en el debat que van protagonitzar al Centre Cultural
Jordi Savall, Ivan Sanz, Mercè Dalmau, David Chatelain i Robert Benaiges, ahir, en el debat que van protagonitzar al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

Finalment, el grup "Arena, Cambrils a debat" es va poder estrenar davant el públic per debatre sobre la neteja urbana i la recollida d'escombraries, ahir al vespre, després de l'ajornament de fa quinze dies. Un debat que va ser retransmès en directe a través de les xarxes socials i que va ser seguit a la mateixa sala d'actes del Centre Cultural per unes quaranta persones. Els cinc protagonistes del grup Arena; Jordi Savall, Ivan Sanz, Mercè Dalmau, David Chatelain i Robert Benaiges van encetar l'acte fent una petita introducció per donar una pinzellada del sentit del que pretenien fer. Van qualificar aquesta tertúlia d'"experiment" i van confessar que no sabien molt bé com aniria tot plegat, "a veure com ho farem", van arribar a dir. I també van deixar clar que ho feien per "fomentar la participació", que els "uneix Cambrils" i que "no venim a fer política i menys a fer d'oposició". Un cop fet aquest exercici d'escalfament ja van entrar en matèria i durant prop d'una hora i mitja es va parlar de la neteja urbana i de la recollida d'escombraries a Cambrils.

Crítiques al nou conveni signat ara fa dos anys

El contingut del conveni d'ampliació del servei de la recollida d'escombraries i de la neteja urbana que es va signar ara fa dos anys amb Secomsa va ser criticat per tots els cinc components del grup Arena. Jordi Savall, exregidor d'ERC, va fer una crítica dels nous contenidors soterrats que s'han instal·lat recentment, "han de ser pràctics i funcionals i aquests no ho són". També va criticar els nous contenidors aeris, que suposen un handicap per a la gent gran i la canalla i que s'acaba traduint amb que es deixen més bosses d'escombraries a terra.

Ivan Sanz, exregidor de l'AdC, va centrar la seva crítica en el fet que "no es té clar el model de ciutat i això comporta no tenir clar el model de neteja i de recollida d'escombraries". Sanz va dir que el Consell Comarcal no és l'organisme idoni per a fer aquestes tasques i també va criticar la incoherència que va suposar el fet de començar a implementar un tipus de contenidors i canviar de model al poc temps ja que es veia que no funcionaven.

Mercè Dalmau, exregidora i exalcaldessa per CiU, va iniciar la seva intervenció dient que estava en desacord amb l'Ivan pel que fa a la gestió d'aquest servei a través de l'ens comarcal, "ara bé, hem de demanar a aquesta empresa que el servei sigui de qualitat ja que el tema de la neteja és molt sensible i cadascú té una visió diferent", Dalmau també va posar sobre la taula el fet que Cambrils és una població turística i que el servei de neteja s'ha d'ajustar a aquesta circumstància, "fent èmfasi en el port i les platges".

David Chatelain, actual regidor del PP, va dir que el servei de recollida d'escombraries i de neteja urbana, "és manifestament millorable. El problema és el contracte que es va signar ara fa dos anys. L'empresa acaba fent el que diu el contracte. Estem pagant més car i no tenim cap control sobre aquest servei."

Robert Benaiges, exregidor i exalcalde del PSC, va explicar que havia fet un treball de camp preguntant als seus veïns sobre el grau de satisfacció d'aquest servei que s'estava debatent i que el resultat era que ningú n'està content. Benaiges va dir que "no es presta l'atenció adequada, no hi ha planificació a mig i llarg termini i en aquest sentit crec que han desaparegut les figures dels encarregats i supervisors, no hi ha la maquinària adequada per fer la neteja i no hi ha campanyes de sensibilització".

Poca representativitat dins el consell d'administració de Secomsa

Robert Benaiges també va posar un altre tema en qüestió, el fet de la poca representativitat de Cambrils dins el consell d'administració de Secomsa, "només hi ha una única persona com a representant de Cambrils en aquest consell quan precisament Cambrils és la població que hi aporta més i té més pes. Es va crear Secomsa Cambrils però aquí només es gestiona i es parla del pressupost relacionat amb el personal d'aquest servei".

El debat va seguir per aquestes línies de la crítica a la poca representativitat dins de Secomsa Serveis i de la crítica cap el conveni signat ara fa dos anys que Chatelain va qualificar d'improvisació: "Fa anys, amb la mateixa empresa, teníem un millor funcionament". Les crítiques també es van centrar en la manca de campanyes de sensibilització, tal com va dir Mercè Dalmau i es va comentar que hi ha partides pressupostàries anuals dins el conveni amb Secomsa i que no s'arriben a esgotar.

Des del públic també es van fer diferents intervencions i en una d'elles es va aportar el tema de les defecacions de gossos al carrer. En aquest sentit Jordi Savall va manifestar que la solució és sancionar mentre que Ivan Sanz creia que calia apostar per les campanyes de conscienciació. El debat va seguir per aquest plantejament crític tot i que de tant en tant, algun dels protagonistes encetava la seva intervenció amb un "miraré de ser positiu", però que de seguida queia, de nou, en la crítica. Sorprenentment, cap dels cinc protagonistes del debat va assumir cap responsabilitat en alguna de les decisions preses en un moment o altre en aquests darrers anys tot i que dels cinc, quatre han tingut responsabilitats de govern en algun moment o altre i dos d'ells fins i tot han estat alcaldes.

Comenta aquest article