Cultura

Literatura

Cecília Bofarull: «La vida és de tots colors amb càncer o sense, hi ha coses molt dures; a mi, m'ha passat aquesta»

La cambrilenca Cecília Bofarull Briand va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, el llibre “Me quiero vivir” (editorial Acantilado) sobre la seva lluita contra el càncer

Per Berta Ruiz

Cecília Bofarull, a la dreta de la imatge, acompanyada de Mercè Rota en la presentació del llibre, ahir al vespre
Cecília Bofarull, a la dreta de la imatge, acompanyada de Mercè Rota en la presentació del llibre, ahir al vespre | Berta Ruiz

La cambrilenca Cecília Bofarull Briand va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, el llibre “Me quiero vivir” (editorial Acantilado) sobre la seva lluita contra el càncer. L’acte va ser una conversa entre Cecília Bofarull i la seva amiga Mercè Rota sobre diferents textos de la publicació. El llibre és una crònica sobre la seva convivència amb la malaltia, un relat de viatge, exploració i descobriments íntims i sentiments amb taques de colors evocadores i precises, que acompanya amb reflexions personals espontànies, viscudes i profundament humanes. Es tracta d’un dietari sincer, ple de coratge i esperança, que testimonia la seva lluita, que també és la de tantes persones, contra el càncer.

Segons va explicar Cecília Bofarull a revistacambrils.cat, “és un recull, és un viatge d'emocions que he anat vivint –porto 6 anys i mig amb la malaltia–, i va ser a partir de l'any i tres mesos quan vaig recaure, tinc metàstasi als ossos i ara també tinc al fetge. Vaig començar a escriure a partir d'aquesta recaiguda: recollir els dies intensos, els moments del primer any... És un recull de sentiment i també amb taques de colors que em transmeten. A vegades primer venia la taca, després venia el text o primer feia el text i després feia una taca per il·lustrar-ho. Ho anava publicant a les xarxes socials i em van animar a fer un llibre. Vam parlar amb l'editorial i ho han volgut fer per aportar diners a la investigació oncològica de la Fundació Fero”.

"Hi ha dies de merda, aquesta és la realitat, però al final has de girar la truita a tot"

La cambrilenca és dissenyadora gràfica i per tant, el món dels colors és molt important per a ella. Una paleta de colors que també transmeten sentiments. “Hi ha dies que t'aixeques de color gris i intentes que canviï. Cada color em transmet moltes coses: potser el blau em transmet la calma, després els colors vius transmeten més d'alegria, també la forma, perquè la taca té una forma i està disposada en un lloc de la pàgina: és explosiva, és petita o és una pinzellada, però això també transmet. Cadascú quan llegeixi el text i la taca li transmetrà diferents coses. És un recull d'emocions dures, tristes, però també n'hi ha d'altres d'alegres i simpàtiques. Hi ha gent que em diu que ha plorat, però també que ha rigut. Hi ha dies de merda, aquesta és la realitat, però al final has de girar la truita a tot”.

La seva lluita contra el càncer segueix dia a dia. “Segueixo amb tractaments i ara n'estic pendent d'un altre perquè la metàstasi al fetge ha crescut. Aquesta va ser una mala notícia i trista, però també hi ha hagut l'oportunitat de fer biòpsia ja que fins ara no es podia perquè estava en mal lloc i no es podia. Per tant, de tot el dolent potser hi ha alguna cosa positiva i podrem saber com s'ha mutat ara el càncer: si és el mateix que tenia o és un altre i així trobar un tractament que estigui més acotat. Al final, se li ha de donar la volta. Està clar que no m'agradaria que m'hagués passat i que no m'estigués passant, pel meu fill, pels meus pares, per la meva germana i per la meva parella, però és així. La vida és de tots colors, amb càncer o sense, hi ha coses molt dures. A mi, m'ha passat aquesta” ha explicat a revistacambrils.cat.

Fundación Fero

Tots els diners recaptats de la venda del llibre –amb un preu de 10 euros– es destinaran íntegrament a la investigació oncològica de la Fundació Fero, creada fa uns 10 anys pel doctor Josep Baselga. Segons ha comentat Bofarull, “és d'un comitè científic que dóna beques per investigar; els conec de prop, confio en aquesta donació i per a mi era important que aquests diners anessin per investigar en oncologia.

La Fundación Fero és una fundació privada dedicada a la investigació oncològica. El projecte posa èmfasi en la investigació translacional; és a dir, en la transmissió dels resultats de la investigació bàsica a la clínica. La integració d’aquestes dues àrees permet escurçar el temps d’aprovació de nous fàrmacs i contribueix a que els pacients es beneficiïn d’una manera més ràpida dels avenços científics contra el càncer.

L’Apunt

La seva biografia
Cecília Bofarull Briand, nascuda el 1976, és dissenyadora gràfica i cofundadora de l’agència creativa Domo-A, on va ser directora artística durant més d’una dècada. Alguns dels seus treballs van ser reconeguts pels Premis Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual. Va continuar la seva carrera professional en el món de la comunicació corporativa com a responsable de diseny gràfic  comunicació dels hotels AlmaBarcelona i AlmaPamplona. Actualment, prefereix els pinzells al ratolí, les aquarel·les a l’ordinador, i està convençuda que la passió i l’art tenen un fort poder curatiu. Va deixar constància d’aquesta actitud optimista al documental “366 dies” per la Fundación Fero.

Comenta aquest article