Informació general

Efemèride

El dia que mig poble es va negar

Avui es compleixen els 25 anys d'aquella rierada històrica que a part de negar mig poble i provocar grans destrosses a la riera, es va cobrar la vida d'un convilatà

Per Lluís Rovira i Barenys

L'aigua de la rierada baixant a l'ample i sobrepassant el pont de davant el Pavelló
L'aigua de la rierada baixant a l'ample i sobrepassant el pont de davant el Pavelló | Lluís Rovira i Barenys

El 10 d'octubre de 1994 era un dilluns típic de principis de tardor. El dia va començar ennuvolat i amb una mica de pluja, tal com ja havia fet el dia anterior. Però la precipitació de primera hora del matí que havia caigut amb força intensitat a la capçalera de la riera, sobretot a Alforja, va originar una rierada de les que queden fixades a la història. Els més de 400 litres/m2 que hi van caure en poca estona van arribar de manera torrencial a Cambrils i ja a quarts de 9 del matí, la riera es va desbordar, es va empassar les passarel·les de vianants i va inundar els carrers adjacents, a la part de la Vila, i bona part del nucli del Port, a la Platja. I també a primera hora del matí, cap a quarts de 9, es produïa l'única víctima mortal que va provocar l'aiguat. Pere Torres, que estava mirant la crescuda de la riera, va ser engolit per les aigües a l'ensulsir-se el terra que trepitjava.

Fang per tot arreu

Després de dues hores de baixar amb força intensitat, la rierada va començar a afluixar. Poc a poc la gent va anar veient el desastre que s'havia originat. Fang per tot arreu, baixos i garatges inundats, comerços afectats i les parets de la riera que no van poder aguantar l'embat de l'aigua, en alguns llocs, i va cedir. L'Ajuntament va valorar els danys soferts a la part pública en 500 milions de pessetes ( cal recordar que encara no s'havia instaurat l'euro). Els principals desperfectes es van ocasionar a la xarxa viària de la localitat, a la instal·lació elèctrica, als conductes del clavegueram i a la pròpia estructura de la canalització de la riera. Cal dir que la resposta de la població va ser exemplar. Els dies posteriors a la rierada es va fer una important operació de neteja en la que hi van participar nombrosos voluntaris.

L'ensurt de Carles Massagué

Una altra víctima de la rierada va ser el veí Carles Massagué. L'aigua el va arrossegar per l'avinguda d'Adelaida, des de la rotonda de davant del pavelló esportiu fins prop de la Creu de la Missió en un recorregut d'uns 300 metres. Per sort Carles Massagué es va poder agafar on va poder i va ser rescatat.

La reconstrucció

Les tasques de reconstrucció de les estructures malmeses per la rierada van començar en pocs dies. Dotze dies després de l'aiguat es canviava el pont del raval de Gràcia sobre la riera ja que la rierada havia desfet part del formigó de la seva estructura. També es va reparar la canalització del clavegueram que passa per la riera així com les parets de la canalització que havien caigut per la força de l'aigua.

L'aigua sobreeixint-se de la riera a l'alçada del pont de la via del tren / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

L’Apunt

Reportatge especial a l'edició d'octubre de Revista Cambrils
L'edició d'octubre de Revista Cambrils, que en pocs dies estarà a la venda en quioscos i llibreries, conté un ampli reportatge sobre els 25 anys de la rierada històrica del 10 d'octubre de 1994. En un totals de 12 pàgines es mostren fotografies del que va passar a Cambrils aquell dia i en dies posteriors i s'acompanya d'un ampli estudi tècnic sobre la conca de la riera d'Alforja i uns prospecció de cara al futur atenent als efectes del canvi climàtic. També es fa un repàs de les rierades històriques que ha patit Cambrils els darrers segles i que se'n té constància.

Comenta aquest article