Cultura

Formació

El Servei Local de Català engega noves iniciatives aquesta tardor

Per Redacció

Helena Martínez-Ferreruela, responsable del SLC, condueix el programa radiofònic amb la col·laboració de la periodista de l’emissora Marga Mallol
Helena Martínez-Ferreruela, responsable del SLC, condueix el programa radiofònic amb la col·laboració de la periodista de l’emissora Marga Mallol | Cedida

El Servei Local de Català de Cambrils (SLC) engega aquest octubre dues noves activitats, després que al setembre es va traslladar al Centre Cultural, al carrer de Sant Plàcid, i un cop començats els cursos de català del primer trimestre, als quals s’han inscrit més de 180 persones.

D’una banda, ahir, es va estrenar el programa "Espurnes...de llengua" a Ràdio Cambrils. Aquest programa, que s’emetrà quinzenalment els dimarts a les 12.30 h, el condueix Helena Martínez-Ferreruela, responsable del SLC, amb la col·laboració de la periodista de l’emissora Marga Mallol. L'"Espurnes... de llengua" és un espai distret, amè d’uns 15minuts de durada en què es parlarà de llengua, tant d’aspectes relacionats amb el lèxic i la gramàtica com amb la sociolingüística o amb l’activitat que desenvolupa el SLC de Cambrils o el Consorci per a la Normalització Lingüística en general. El primer programa va tractar dels dubtes del lèxic del material i també sobre el Voluntariat per la llengua: de les pràctiques lingüístiques en els establiments col·laboradors i de la possibilitat que els persones que estan aprenent a parlar en català entrin a formar part de la coral Canta amb el cor, del Centre de Normalització Lingüística, que assaja els divendres a Reus i de la qual formen part ja quatre persones residents a Cambrils.

L’"Espurnes... de llengua" s'emet per Ràdio l'Hospitalet de l'Infant els dilluns a les 12 h, per Ràdio la Selva els dimarts a les 11.45 h, aproximadament, des de fa dues temporades, i aquest tardor, amb la represa de Ràdio Cambrils, aquesta emissora i el SLC s’afegeixen a la iniciativa. En aquestes altres dues ràdios l’espai és setmanal i el condueix Jenina Cases, responsable del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, amb la col·laboració de d'Estrella Botello, a l'Hospitalet, i de Toni Mateos a la Selva, responsables tots dos dels programes matinals de les respectives emissores.

Club de Lectura Fàcil de la Biblioteca

D’altra banda, la setmana que ve s’engega, al mateix Centre Cultural el Club de Lectura Fàcil que impulsa des de fa anys la Biblioteca Josep Salceda i Castells. Bona part dels integrants del club són alumnes dels cursos de català del SLC. Aquestes persones es trobaran quinzenalment i llegiran cada mes un llibre. El club de lectura està dinamitzat de forma rotativa per tres persones voluntàries, una de les quals, en aquesta edició, serà la responsable del SLC de Cambrils, Helena Martínez-Ferreruela.

El Club començarà el proper dilluns amb el llibre El Quadern de l'avi, d’Ignasi Martí, a càrrec de Rosa M. Fusté, directora de la Biblioteca Municipal Josep Salceda i Castells. Les places per a aquesta activitat que durarà fins al maig ja estan exhaurides.

Comenta aquest article