Societat

Celebració

La parròquia de Santa Maria venera les relíquies de Sant Plàcid el dia de la seva festivitat

Aquest passat dissabte 5 d'octubre es va celebrar la festa de Sant Plàcid a la parròquia de Santa Maria i la missa de les 8 del vespre va estar presidida per les relíquies del Sant

Per Lluís Rovira i Barenys

Durant la missa del passat dissabte es van venerar les relíquies de Sant Plàcid
Durant la missa del passat dissabte es van venerar les relíquies de Sant Plàcid | Cedida

Aquest passat dissabte 5 d'octubre es va celebrar la festa de Sant Plàcid a la parròquia de Santa Maria i la missa de les 8 del vespre va estar presidida per les relíquies del Sant. Una part d'aquestes relíquies es troben en un reliquiari de plata que habitualment es troba al despatx de la parròquia de Santa Maria, una altra part de les relíquies estan dins d'una arqueta de fusta dins d'una urna de vidre que reposa a l'altar de Sant Plàcid, a l'església parroquial de Santa Maria. La missa d'aquest passat dissabte va ser força concorreguda i en el decurs de la celebració, els feligresos van poder besar el reliquiari.

Les despulles de Sant Plàcid van arribar a Cambrils l'any 1778

Sant Plàcid ha gaudit d'una gran devoció a Cambrils, en el decurs dels darrers tres segles i fins els anys 50 del segle XX. Segons explica Josep Salceda en una de les seves Estampes Cambrilenques, Sant Plàcid era un noble cavaller romà i general dels exèrcits de l'emperador Trajà. Es va convertir en el catolicisme i va patir un martiri juntament amb la seva muller i els seus fills, l'any 120 dc. Segles més tard, el cos del màrtir va ser demanat al papa Pius VI per monsenyor Borràs, canonge de Barcelona, capellà d'honor del rei i cambrilenc il·lustre. El cos va arribar a Cambrils el 18 o el 24 de gener de 1778 procedents de Roma i per via marítima i segons expliquen les cròniques, "l'arribada a les nostres platges va ser apoteòsica. El trajecte de la platja cap el poble es va cobrir amb catifes i damascs". Posteriorment, en motiu del centenari de l'arribada de les despulles del Sant, es va beneir la campana major de l'església de Santa Maria. Anys més tard, el cos del sant va ser destruït a la revolta de l'any 1936 i les poques relíquies que se'n conserven es troben dipositats a l'arqueta de fusta i al reliquiari.

Invocat contra les epidèmies

Sant Plàcid era considerat com a "advocat i protector contra tota classe d'epidèmies i contra les pedregades que durant l'estiu assolen els camps". L'any 1885 Cambrils va patir una terrible epidèmia de còlera "per a l'extinció de la qual es va recórrer amb fervor a Sant Plàcid. El seu cos es va col·locar a l'altar major el dia 18 de juliol i no va ser enretirat fins el 25 d'octubre després de cantar un solemne Te Deum d'acció de gràcies perquè s'acabés l'epidèmia que, al final, només va causar catorze víctimes". Les darreres mostres de fervor cap a Sant Plàcid se situen als mesos de juliol i agost de 1953 per la por que s'estengués la paràlisi infantil a Cambrils.

Restauració de l'urna amb les relíquies

Dins el procés de restauració de les imatges dels altars de la parròquia de Santa Maria portada a terme els darrers mesos, aquest passat mes de setembre es va procedir a fer la neteja de l'urna de vidre que conté les relíquies de Sant Plàcid. El recipient ha recuperat una gama de colors que havien quedat tapats per la brutícia. Al moure l'urna es va poder veure que l'arqueta amb la relíquia del sant té el pany segellat amb lacre i amb un escut marcat. En una de les potes de l'arqueta hi ha lligada la clau que l'obriria però es va decidir no obrir-la per no trencar el segell. A hores d'ara gairebé s'ha completat la restauració de les imatges de la parròquia de Santa Maria i només falta enllestir l'altar de Fàtima per donar-ho per acabat.

Arqueta i reliquiari que contenen les relíquies de Sant Plàcid / foto: Cedida
Segell de lacre que es troba al pany de l'arqueta amb les relíquies de Sant Plàcid / foto: Cedida

 

Comenta aquest article