Informació general

Serveis

L'Ajuntament es posiciona contra l'amenaça de les companyies elèctriques de tallar el subministrament a les famílies amb deutes

Recentment, Endesa i d'altres companyies elèctriques han enviat cartes a alguns ajuntaments on amenacen amb la intenció de tallar el subministrament a les famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes

Per Berta Ruiz

Imatge d'un bloc de pisos de Cambrils
Imatge d'un bloc de pisos de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Recentment, Endesa i d'altres companyies elèctriques han enviat cartes a alguns ajuntaments catalans on amenacen amb la intenció d'incomplir amb la Llei 24/2015 i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum, si les administracions públiques no paguen el 50% del cost d'aquest deute abans de l'1 d'octubre. Davant d'aquesta situació, el plenari de l'Ajuntament de Cambrils, va aprovar el passat 30 de setembre una moció –presentada per l'equip de govern– en suport a la Llei 24/2015 i contra el tall de subministrament elèctric a les famílies amb deutes.

La regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va ser l'encarregada de presentar el text. Segons va dir, "la Llei 24/2015, coneguda com a Llei de l'Habitatge, va ser fruit d'una iniciativa legislativa popular i aprovada per unanimitat el 23 de juny de 2015. Gràcies a aquesta llei s'han impedit més de 63.000 talls elèctrics. El gener de 2017, el govern de la Generalitat va promoure un front institucional situant un conveni marc a les companyies que aquestes no van voler signar. No tolerarem l'amenaça de privar d'un dret bàsic a les persones més vulnerables. Les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l'aigua o el gas han d'assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya. Per garantir-ho, hem d'utilitzar totes les eines al nostre abast". Per tot plegat, tal com va apuntar Arcelin "proposem: instar a la Generalitat a fer complir la llei; a defensar fermament la Llei 24/2015; exigir la condonació –per part d'Endesa i d'altres empreses subministradores– del deute acumulat per les famílies des de 2015 i, instar a les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars o famílies no permesos per la Llei 24/2015".

David Chatelain (PP): "Potser obliden que l'empresa que gestiona l'aigua a Cambrils –Comaigua– està participada per un partner privat que evidentment obté beneficis"

Sobre aquesta moció, el portaveu del PP –David Chatelain– va explicar que, "ens sembla molt bé que facin ús de mocions genèriques, però considerem que, com a mínim, s'haurien d'haver pres la molèstia d'adaptar-la a les particularitats de Cambrils aportant les dades suficients. Diuen que les empreses es lucren amb serveis elementals com la llum, l'aigua o el gas i, potser obliden que l'empresa que gestiona l'aigua a Cambrils –Comaigua– està participada per un partner privat que evidentment obté beneficis, és a dir, es lucra amb un servei elemental com l'aigua. El segon motiu és, el perquè d'aquesta impetuosa crida en la defensa de la legalitat –que aprovo– però que difícilment puc creure si m'atenc al que fan amb la legalitat quan no els afavoreix. Dec entendre doncs que acataran totes les sentències judicials i normatives en compliment de l'estat de dret?". El regidor popular va demanar si "aquest consistori ha fet tots els deures i tota la seva part de feina. No veiem motius per votar a favor d'aquesta moció perquè no ens consta que s'hagi fet el necessari". Per altra banda, Chatelain va reclamar que no s'hagués adjuntat la informació necessària: "sol·licitaré de la carta i els convenis que existeixen o no amb les diferents entitats subministradores, vull informació sobre el grau de compliment".

Finalment, la moció va ser aprovada per l'equip de govern i el PSC, mentre que el PP, Cs i el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– es van abstenir.

Comenta aquest article