Informació general

1-O

Prop de 200 persones s'apleguen al port per commemorar el segon aniversari de l'1-O

La concentració es va fer a la rebatejada plaça de l'1 d'Octubre i es van llegir tres manifestos; de la Taula x La Llibertat, de l'ANC i del CDR

Per Lluís Rovira i Barenys

La lectura dels manifestos es va fer sota la placa del nom de la plaça 1 d'Octubre
La lectura dels manifestos es va fer sota la placa del nom de la plaça 1 d'Octubre | Lluís Rovira i Barenys

La placeta de les Remendadores, rebatejada de forma popular com a plaça de l'1 d'Octubre, va ser, ahir al vespre, el centre de la commemoració del segon aniversari de l'1 d'Octubre. Prop de 200 persones van acudir a aquesta cita reivindicativa en aquest dia tan assenyalat. Primer que tot es va fer la lectura del manifest de la Taula x La Llibertat, una plataforma de recent creació i que engloba l’ANC, CDR, Avis i Àvies per la Llibertat i les formacions polítiques locals d’ERC, Junts x Cambrils, i les seccions locals de Primàries i de la CUP. En el manifest es va dir que "cal consensuar una resposta unitària davant les possibles sentències condemnatòries en la causa general del Tribunal Suprem contra les preses i presos polítics. L’única sentència que es mereixen és la total absolució, recordem que el dret a l’autodeterminació està recollit per la Declaració de Drets Humans de les Nacions Unides que va subscriure l’Estat Espanyol".

A continuació es va fer la lectura del comunicat de l'ANC en el que es feia un recordatori del que ha viscut el poble català en aquests dos darrers anys, "en comptes de diàleg, el que hem trobat es presó, exili i repressió i davant d'això correm el risc d'oblidar quin és el nostre objectiu, allò pel qual més de 2 milions de persones vam sortir a votar avui fa dos anys. La independència és l'única eina real per sortir d'aquest atzucac repressiu en el qual l'Estat ens vol engabiar". El comunicat acabava dient que "nosaltres sempre hi som i sempre hi serem i buscarem la màxima unitat possible. Però que ningú s'equivoqui, no acceptarem cap renúncia més. L'1-O vam votar independència i el que exigim és aquell mandat, cap altre. I si algú té cap temptació de canviar el sentit de l'acte més important que hem dut a terme com a poble en els darrers anys, ens hi trobarà de cara".

Comunicat del CDR: "Només la vostra indeterminació ens fa por!"

El tercer comunicat va anar a càrrec del CDR i en ell es denunciava la frenada de l'avenç cap a la República "front la repressió de l'estat espanyol" i pel fet de no existir "una coordinació entre els diferents partits polítics i entitats civils que representen a la majoria del poble de Catalunya". El manifest deia que "davant d'aquesta manca d'iniciativa pròpia ens trobem un estat espanyol que no dubta en utilitzar tots els seus aparells, ja no sols per avortar qualsevol intent d'avançar en allò que el poble va determinar l'1 d'octubre del 2017, sinó per dividir, criminalitzar i reprimir el moviment democràtic català. Milers de persones estan sent objecte de processos judicials en molts dels quals els Mossos d'esquadra actuen com a braç executor, o fins i tot, la Generalitat actua com a acusació particular". El comunicat acabava instant "al govern de la Generalitat i a tots i totes les càrrecs electes del país a assumir el programa polític pel qual es van presentar en les diferents contesses electorals des d'aquell 1 d'Octubre fina al present" i afegia que "si l'actual govern de la Generalitat no està disposat a complir amb el seu compromís amb la ciutadania, només ens queda que demanar la vostra dimissió per no haver complert allò pel qual el poble de Catalunya us va donar el seu sufragi" i acabava amb "només la vostra indeterminació ens fa por!".

Amb el cant dels Segadors i amb crits d'Independència es va cloure l'acte. Cal dir que en el decurs d'aquesta commemoració es van recollir diners per destinar-los a la Caixa de Solidaritat pels tres ciutadans de Mont-roig del Camp acusats per la Fiscalia d'agressió als agents de la Guàrdia Civil quan defensaven el seu col·legi electoral, ara fa dos anys, en motiu del referèndum d'autodeterminació.

La concentració es va fer a la rebatejada plaça de l'1 d'Octubre / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article