Informació general

Ordenances fiscals

S'aprova el recàrrec del 50% de l'IBI als pisos que es trobin desocupats permanentment

Aquesta mesura no s’aplicarà a segones residències sinó a aquells immobles d’ús residencial que pertanyin a grans tenidors o bé que es trobin buits i sense ús de manera permanent

Per Berta Ruiz

Vista aèria de la zona del Port
Vista aèria de la zona del Port | Lluís Rovira i Barenys

Al ple ordinari d'ahir es van aprovar inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2020. El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va ser l'encarregat de fer un repàs exhaustiu dels preus i de petites modificacions que s'han dut a terme. En general, les ordenances fiscals es mantenen d'un exercici a l'altre. Una de les principals novetats del govern –tal com es va avançar ahir– és la d'incloure un recàrrec d'un 50% a l’IBI dels pisos que es trobin desocupats –més de dos anys– amb caràcter permanent. Aquesta mesura no s’aplicarà a segones residències sinó a aquells immobles d’ús residencial que pertanyin a grans tenidors o bé que es trobin buits i sense ús de manera permanent. Aquesta acció s'emmarca en la idea de l'equip de govern d'augmentar el nombre d’habitatges de lloguer al mercat immobiliari".

D’altra banda, amb la modificació de les ordenances es reduiran els preus de les inspeccions a aquelles empreses que compleixen la normativa i es dobla la quota a les obres que comencin sense la corresponent llicència. A més, també s’incrementa el recàrrec en la retirada de vehicles per abandonament.

David Chatelain: "Això és un brindis al sol i va en contra de la concepció a la propietat privada"

Després de l'exposició del regidor d'Hisenda, el portaveu del PP –David Chatelain– es va mostrar molt crític amb la proposta de l'equip de govern. Segons va dir, "un any més, ens trobem amb unes ordenances fiscals decebedores i que són les mateixes de l'any passat. Ens trobem en el dia de la marmota i sense cap gràcia per a la butxaca dels cambrilencs". Sobre la proposta més destacada d'incloure un recàrrec del 50% a l'IBI per als pisos desocupats, Chatelain va dir que, "el consistori no disposa dels mitjans per dur-ho a terme i també caldria aclarir la consideració d'immoble deshabitat amb caràcter permanent. Fer una inspecció de cada habitatge és impossible. Això és un brindis al sol i va en contra de la concepció a la propietat privada. En resum, això és un engany i un exercici de cinisme".

Per altra banda, Chatelain va criticar que no es presenti cap mesura de promoció per a l'activitat econòmica i va apuntar que no podran fer al·legacions perquè només es pot al·legar sobre allò que es modifica. El portaveu del PP va afirmar que "les ordenances són un instrument per regular la fiscalitat del curs i aquestes ordenances són idèntiques a les de l'any passat. Hi ha una manca de projecte polític i doblement decebedores per l'entrada d'un nou partit polític al govern (NMC) que tenia a les seves mans presentar quelcom de nou. Són unes ordenances continuistes, copiades, decebedores, obsoletes, nefastes..."

Ana López: "No hi ha canvis substancials, segueix la mateixa línia..."

Des del PSC, Ana López va avançar l'abstenció del seu grup per a un millor estudi i per intentar presentar al·legacions. No obstant això, López va comentar que serà difícil presentar al·legacions quan no hi ha cap modificació. "A simple vista no hi ha canvis substancial, sinó que segueix la mateixa línia... Una política continuista". En aquest punt, López va recordar les declaracions d'Oliver Klein quan l'any passat estava a l'oposició i demanava, per exemple, una rebaixa de l'IBI.

Juan Romera: "Vulnera el dret a la propietat privada i tampoc han explicat sota quins criteris es faran les inspeccions als habitatges buits"

Finalment, des de Cs, Juan Carlos Romera va comentar "aquest és un altre intent de silenciar a l'oposició i sense cap voluntat d'entesa. Votarem en contra del recàrrec del 50% de l'IBI per als pisos desocupats perquè creiem que és una mesura populista i demagògica. Vulnera el dret a la propietat privada i tampoc han explicat sota quins criteris es faran les inspeccions als habitatges buits ni quina partida s'inclourà per impulsar aquesta ordenança". Romera també va demanar que les ordenances haurien d'afavorir l'activitat econòmica.

La modificació inicial de les ordenances fiscals per a l'any 2020 va rebre el vot a favor de l'equip de govern, el vot en contra de Cs, el PP i el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– i l'abstenció del PSC.

Comenta aquest article