Informació general

Ordenances fiscals

L'Ajuntament aprova, inicialment, un increment de la taxa d'escombraries d'un 14% per a l'any 2020

A la planta incineradora de residus –Sirusa– s'hi ha de fer una inversió de 75 milions d'euros per adaptar-se a la normativa europea. Aquest cost doncs, repercutirà en l'increment de la taxa d'escombraries del proper exercici

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària d'ahir al matí
Un moment de la sessió plenària d'ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

El plenari ordinari celebrat ahir va aprovar, inicialment, –amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició– un increment de la taxa de recollida d'escombraries d'un 14% per a l'any 2020. Segons va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, es proposa modificar l'ordenança perquè cal que la planta incineradora de residus –Sirusa– s'adapti a la normativa europea per a la reducció dels efectes contaminants i de gestió de residus. Aquesta adaptació, tal com va dir Gila, “té uns costos importants i, part d'aquests costos repercuteix en la taxa de recollida d'escombraries que l'Ajuntament haurà de fer front”. Per altra banda, pel que fa al servei de recollida d'escombraries i de neteja viària, el cost del servei es veurà incrementat amb l'IPC anual. Així doncs, ambdós increments suposa un increment total de 593.966 euros, que repercutirà en un increment del 14% al rebut d'escombraries de l'any 2020. El regidor d'Hisenda va comentar que, “aquest increment no ha estat voluntat del govern de l'Ajuntament, sinó que ens ve imposat per la normativa europea de la gestió de residus. Tot plegat, obliga a la mancomunitat a abordar una sèrie d'inversions amb l'objectiu d'adaptar les instal·lacions a l'evolució tecnològica. S'ha elaborat un estudi que determina la necessitat d'un volum d'inversions al voltant de 75 milions d'euros en els propers 5 anys, una part important dels quals –45 milions– serà assumida per la Generalitat. El rebut d'escombraries no cobreix la totalitat del cost del servei (88%), la resta l'assumirà l'Ajuntament. A Cambrils paguem una de les taxes de residus més baixes comparat amb els municipis del voltant i d'altres similars. La taxa de 110,84 euros continua sent la més baixa, donat que l'Ajuntament ja assumeix part del dèficit”.

David Chatelain: "Ens trobem amb una pitjor neteja i un pitjor servei"

Sobre aquesta qüestió, el portaveu del PP –David Chatelain– es va mostrar molt crític. Segons va dir, “des de l'any passat, el govern ja era conscient de la pujada que se'ns venia al damunt. La previsió ja es coneixia i es va obviar. Per altra banda, quan es va renovar el conveni amb Secomsa ja es va produir un increment del 15% –l'Ajuntament va assumir una part i l'altra 7% va incrementar el rebut– i es prometia una millora del servei, però veiem que ha empitjorat. Ara s'incrementa un 14% que tampoc revertirà en el dia a dia del servei, per tant, ens trobem amb un 21% total de pujada i amb una pitjor neteja i un pitjor servei”. David Chatelain va manifestar que es donen tres escenaris: "l'infern fiscal –aplicació del cost sobre la taxa que assumeix el ciutadà–; que el consistori assumís l'increment del cost o que la pujada s'anés aplicant progressivament per no castigar la butxaca del contribuent”.

Ana López: "Sembla que tractin amb frivolitat un augment de la taxa del 14%"

Per la seva part, la regidora del PSC –Ana López– va avançar el vot contrari del seu grup i va dir que presentarien al·legacions. “El govern no ha permès generar un debat amb calma. Potser això no és una cosa important per al ciutadà? Sembla que tractin amb frivolitat un augment de la taxa del 14% i fins i tot, alguns regidors del govern ni s'havien assabentat. L'alcaldessa assisteix a les reunions de Sirusa des del passat mandat, 4 anys assistint a reunions remunerades, per tant, hauria d'estar super assabentada”. Per altra banda, López va criticar la manca d'informació facilitada als membres de l'oposició i només tres dies abans. La portaveu del PSC també va dir que després de la pujada del 7% del rebut, fa un parell d'anys, tampoc s'han obtingut els resultats previstos ni s'ha realitzat cap pla de xoc: com campanyes de conscienciació, millores en la recollida selectiva, etc.

Juan Carlos Romera: "Tenim la mà estesa per treballar per Cambrils, però no veim aquesta voluntat política"

Des de Cs, el portaveu de la formació –Juan Carlos Romera– també va avançar el vot contrari. Romera va lamentar la manca d'informació facilitada a l'oposició i la manca de debat davant d'una decisió tan important com incrementar un 14% el rebut de la taxa d'escombraries al ciutadà. Romera va dir que “tenim la mà estesa per treballar per Cambrils, però no veim aquesta voluntat política”.

Comenta aquest article