Informació general

Aigua

Comaigua inaugura «El viatge de l'aigua», un espai innovador sobre el cicle integral de l'aigua

Per Berta Ruiz

Un moment de la visita a la instal·lació sobre el cicle de l'aigua. D'esquerra a dreta: Quim Vicens, Joaquim Calatayud, Emili Giralt, Eduard Pellicer i Alfred Rodríguez Picó
Un moment de la visita a la instal·lació sobre el cicle de l'aigua. D'esquerra a dreta: Quim Vicens, Joaquim Calatayud, Emili Giralt, Eduard Pellicer i Alfred Rodríguez Picó | Berta Ruiz

Comaigua va inaugurar, ahir a la tarda, "El viatge de l'aigua", un espai innovador pensat per explicar el cicle integral de l’aigua i sensibilitzar sobre la importància d’aquest element bàsic per a la vida i la sostenibilitat del planeta. “El viatge de l’aigua” és una instal·lació ubicada al jardí de la seu de Comaigua –ubicada al Raval de Gràcia, 38 de Cambrils– que ensenya tot el recorregut que fa l’aigua des de la captació (a fonts, pous o embassaments); la potabilització (cloració); la distribució; el consum; el clavegueram; la depuració i el retorn de l’aigua depurada al medi. La instal·lació representa un circuit circular en què l’aigua va circulant d’una fase a l’altra fins a completar la totalitat del recorregut. Té l’aparença d’un circuit continu però en realitat es tracta de 7 instal·lacions independents, una per a cada etapa del cicle de l’aigua, que encaixen perfectament creant un tot únic. Cadascuna d’aquestes parts inclou un circuit de retorn de l’aigua independent, que fa que s’aprofiti millor i la instal·lació sigui 100 % sostenible. A més, l’espai es completa amb “El bosc reciclat” i el “El bosc del repòs”, on l’alumnat podrà treballar sobre la matèria de la instal·lació.

Explicar què és la cultura de l'aigua i el cicle integral de l'aigua

Segons va explicar el gerent de Comaigua –Quim Vicens– a revistacambrils.cat, "aquesta és una instal·lació fixa per explicar què és la cultura de l'aigua i el cicle integral de l'aigua per tal de fomentar la seva preservació i sostenibilitat. Pretenem conscienciar sobre com fer un bon ús d'aquest recurs i farem visites guiades i programades amb les escoles –estudiants del territori del Baix Camp– i també puntualment jornades de portes obertes", com per exemple en la commemoració del Dia Mundial de l'Aigua.

A la inauguració d'ahir a la tarda es va encetar amb un torn de parlaments institucionals a càrrec del president de Comaigua –Eduard Pellicer–, el president del Consell Comarcal del Baix Camp –Joaquim Calatayud– i el conseller delegat de Sorea, Emili Giralt. A l'acte també hi va ser present l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– i diferents regidors del consistori cambrilenc.

Alfred Rodríguez Picó: "La tendència en els propers deu anys és que els fenòmens extrems i violents augmentin en nombre i en intensitat"

A continuació va intervenir el popular meteoròleg, Alfred Rodríguez Picó, que ha fet una ponència explicant com està evolucionant el canvi climàtic i la seva afectació a la climatologia de Catalunya i del Camp de Tarragona, especialment pel que fa als recursos hídrics i a la seva preservació. Alfred Rodríguez Picó —actualment director de l'empresa de prediccions meteorològiques per a empreses Taiko Meteorologia– va fer un repàs dels últims 100 anys, de les últimes dècades, de com està canviant la distribució i intensitat d'aquestes precipitacions i també mirant cap al futur. Segons va explicar a revistacambrils.cat, "hi ha una major torrencialitat de les precipitacions i un canvia en la distribució. La precipitació en aquesta comarca és típicament mediterrània, per exemple, els aiguats de l'octubre de 1994 és una mostra del que pot passar a la Mediterrània. Fenòmens d'aquests sempre han passat. Hi ha un estudi que diu que dels darrers 500 anys, Catalunya, València o Balears han patit 250 inundacions greus, això va lligat al nostre territori. Ha passat, passa i passarà". Per altra banda, tal com va apuntar Rodríguez Picó, "estem observant, sobretot en les dues o tres últimes dècades, un augment dels fenòmens violents de qualsevol mena: onades de calor, tornados, esclafits o els aiguats darrers a Múrcia o Alacant. Per tant, la tendència en els propers deu anys és que els fenòmens extrems i violents augmentin en nombre i en intensitat, és a dir, que la precipitació sigui més o menys la mateixa però disminueixi el nombre de dies de precipitació: aquestes precipitacions doncs, seran més intenses.

"Hem d'actuar i es pot actuar, encara hi som a temps"

Sobre els efectes del canvi climàtic i l'escalfament del planeta, Rodríguez Picó va dir que, "tenim eines per poder-ho aturar o si més no, poder minimitzar-ho. L'escalfament és un fet antropogènic provocat per l'home; es va iniciar a finals del segle XIX amb la revolució Industrial, al segle XX es va disparar i, sobretot en les últimes dècades, hem vist que s'està desbordant el tema. Per tant, hem d'actuar i es pot actuar, encara hi som a temps: som optimistes en aquest sentit però cal canviar hàbits, empreses, institucions, polítics, el dia a dia de cadascú...". Pel que fa a la sequera, "és un fenomen endèmic al nostre territori, sempre n'hem tingut, però efectivament els períodes de sequera poden ser més crus i a més fora de les temporades típiques de sequera".

Posteriorment, es van succeir dues ponències breus. La primera a càrrec de la directora de Sostenibilitat del Grup Suez, Dulcinea Meijide, que va parlar sobre les línies d’actuació a la depuradora de Cambrils per transformar-la en una biofactoria, d’acord amb les noves tendències adreçades inspirades en l’economia circular i la transformació dels residus en recursos. La segona ponència es va centrar en la reutilització de l’aigua depurada i en la viabilitat de les diverses tecnologies que ho fan possible, i va anar a càrrec de J. Lluís Armenter, responsable d’Operacions AM Catalunya-Balears Sorea. Els assistents a l'acte també van poder recórrer la instal·lació "El viatge de l'aigua", construïda bàsicament amb materials tradicionals (fusta i ferro) i inspirada en el popular joc de construcció Kapla, inventat en 1987 per l’holandès Tom van der Bruggen.

A dalt, un moment de la visita a la instal·lació. Al mig, imatge del muntatge al pati de la seu de Comaigua i, a sota, la conferència d'Alfred Rodríguez Picó

 

L’Apunt

Comaigua

Cal recordar que Comaigua és l’empresa mixta comarcal creada en 2006 pel Consell Comarcal del Baix Camp (51%) amb la participació de Sorea (49%), amb l’objectiu de mancomunar el servei municipal del cicle integral de l’aigua i millorar-ne la gestió i optimitzar els recursos existents. Actualment, Comaigua: dona servei a 18 municipis de la comarca (gestió del cicle integral de l’aigua, depuradores i altres serveis); realitza 11 accions socials; desenvolupa 36 iniciatives relacionades amb el medi ambient, la salut, l’aigua i l’energia i impulsa 7 projectes d’impacte sobre el canvi global.

Comenta aquest article