Informació general

Camí Mendoza: «El PAM és un compromís amb el ciutadà i amb allò que necessita Cambrils»

L'equip de govern municipal va presentar, ahir al matí, el Pla d'Actuació Municipal 2019-2023. Com a millores urbanístiques destacades hi ha l'avinguda de l'Esport, el projecte de reordenació de la rambla de Jaume I o el pla integral de millora de carrers

Per Berta Ruiz

Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein van presentar el PAM 2019-2023, ahir al matí
Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein van presentar el PAM 2019-2023, ahir al matí | Berta Ruiz

L'equip de govern municipal va presentar, ahir al matí, el Pla d'Actuació Municipal 2019-2023 (PAM). L'alcaldessa –Camí Mendoza–, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– i el segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– van ser els encarregats de desgranar el document que serà el full de ruta a seguir durant aquest mandat. A l'inici de les seves respectives intervencions tots tres van coincidir en la bona entesa de treball dels tres grups durant aquests mesos i la fusió dels respectius programes electorals. Com a millores urbanístiques destacades hi ha l’avinguda de l’Esport, la finalització de l’avinguda del Baix Camp, l’estudi i redacció del projecte de reordenació de la Rambla de Jaume I, Pau Casals i barri del Port, la redacció de l'estudi de remodelació de l'avinguda de la Diputació, i l’elaboració d’un pla d’Intervenció per a la millora i manteniment dels carrers dels diferents barris de Cambrils.

L'alcaldessa va expressar que "el document és un compromís amb el ciutadà i amb allò que necessita Cambrils. El PAM posa l'accent en millorar el benestar de les persones, fomentar una economia emprenedora i responsable i fer-ho amb transparència i proximitat". En aquest punt, Mendoza va avançar que el PAM conté quatre grans eixos:

- Una ciutat enfocada al benestar de les persones

- Una ciutat amb una economia emprenedora i responsable

- Una ciutat segura, equilibrada i endreçada

- Una ciutat propera amb el ciutadà

"Una ciutat enfocada al benestar de les persones"

El primer gran eix va ser desgranat per l'alcaldessa. Segons va avançar, l'equip de govern treballarà per ampliar la tarifació social dels preus de les matrícules de les escoles bressol, les activitats esportives, l’escola de música i les activitats de lleure. Una altra de les prioritats destacades és el dret a l’habitatge digne i assequible amb l’obertura de la nova Oficina Local d’Habitatge al Forn del Tallero per garantir l’accés a l’habitatge i evitar desnonaments, l’impuls de models alternatius d’habitatge i la promoció d’habitatge social. D’altra banda, segons va dir Mendoza, el govern vetllarà per l’envelliment actiu en diferents àmbits amb l’impuls de plans de dinamització, potenciant plans integrals d’atenció, promoció i assistència. En l’apartat de l’educació, el pla preveu ampliar l’oferta de cicles formatius i desenvolupar el Projecte Educatiu de l’Escola de Música, entre altres actuacions.

En l’àmbit de la cultura, l'alcaldessa va destacar la recuperació del patrimoni històric-cultural local, tant immaterial (tradicions) com material; la gestió de la viabilitat i la forma d’execució del Teatre-Auditori per tal de poder tenir un espai de programació i exhibició d’actes culturals tant de fora com de dins de Cambrils, i l’impuls de la nova Ràdio Cambrils.

Una ciutat amb una economia emprenedora i responsable

El segon tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica i Participació Ciutadana –Oliver Klein– va ser l'encarregat de fer cinc cèntims del segon eix estratègic que engloba els programes relacionats amb la promoció econòmica i el turisme. Klein va destacar que cal seguir promovent la desestacionalització del turisme amb la segmentació i diversificació de l’oferta, la promoció d’activitats i esdeveniments a les platges durant tot l’any i la potenciació del barri antic amb noves rutes turístiques.

Pel que fa al comerç, es posaran en marxa els plans específics de dinamització comercial per a diverses zones de Cambrils, es dignificarà l’espai públic al barri del Port amb la vianalització del carrer de Pau Casals per tal de fer més atractiva la zona comercial.

Per altra banda, s'esmerçaran esforços en "trobar la solució per al polígon Belianes" i es treballarà en el desenvolupament d'altres polígons industrials. Segons va apuntar Klein, s'estudiarà la possible implantació d'un segon mercat ambulant; es preveu una reforma integral del Mercat Municipal de la Vila, així com la possible adquisició del celler de la Cooperativa Agrícola per part de l'Ajuntament. També es vol potenciar la Torre del Llimó com a pol econòmic, així com impulsar el sector primari a través de la promoció dels productes locals i de l'economia blava.

Les polítiques per a la inserció laboral també tindran un pes important per potenciar la formació ocupacional adaptada a la realitat del teixit productiu de Cambrils o l’ampliació dels Plans d’Ocupació Municipal finançats íntegrament per l’Ajuntament.

Una ciutat segura, equilibrada i endreçada

El primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis i Protecció Ciutadana –Lluís Abella– va repassar les línies d’actuació del tercer eix estratègic, que engloba la seguretat, la sostenibilitat, la mobilitat i l’espai públic. “Volem declarar la guerra a l’incivisme”, va assegurar Abella.

En aquest sentit, el pla preveu incrementar les campanyes de sensibilització i posteriors sancions als propietaris que no recullin les defecacions de gossos i a les persones que no facin un bon ús del sistema de recollida de residus, així com revisar les ordenances de convivència per tal que es puguin complir de manera efectiva.

D’altra banda, el regidor va explicar que s’establirà un Pla local per al Residu Zero que impliqui la ciutadania, les empreses i el comerç local per avançar cap a una ciutat més sostenible. A més, el govern exigirà a l’ACA la neteja de les set rieres, i en especial la de Riudoms, per mantenir-les en un bon estat de conservació i per tal d’evitar els vessaments fluvials deguts a pluges torrencials.

Pel que fa a l’espai públic, l’Ajuntament seguirà treballant per la posada en marxa de la nova estació del ferrocarril i pel desmantellament ràpid i ordenat de les vies del tren i la seva reconversió progressiva cap el Trencam.

Entre les millores urbanístiques previstes, destaquen l’impuls de l’avinguda de l’Esport que connectarà Cambrils i la futura estació amb l’A7 i l’AP7 i l’elaboració d’un pla d’intervenció per a la millora i manteniment dels carrers dels diferents barris de Cambrils.

El pla també contempla la redacció de dos projectes de reordenació importants: un per la Rambla Jaume I, Pau Casals i el barri del port fins la façana marítima i l’altre per l’avinguda Diputació des del Club Nàutic fins el Pi Rodó. Finalment, dins les accions per millorar l’espai públic, el govern exigirà a l’Estat l’execució de la passarel·la del final de la riera d’Alforja per donar continuïtat al passeig Marítim.

En matèria de mobilitat, durant aquest mandat es redactarà i implementarà un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, es farà una restauració integral dels carrils bici i s’ampliarà la xarxa per tal de donar connexió a trames actualment inconnexes.

Una ciutat propera amb el ciutadà

Pel que fa al quart eix, l'alcaldessa va dir que l'objectiu és aconseguir "una administració propera al ciutadà", potenciant el govern obert i ampliant els pressupostos participatius. En aquesta mateixa línia de transparència i proximitat, el govern municipal rendirà comptes amb els cambrilencs i cambrilenques a través de l’espai web de Govern Obert, des d’on es podrà fer un seguiment de l’acompliment dels objectius marcats.

Comenta aquest article