Cultura

Presentació

«Cenizas y flores», la novel·la d'intriga amb la què Álvaro Ramos s'estrena com a escriptor

Per Berta Ruiz

Aleix Rom i Neli Queral van presentar al llibre d'Álvaro Ramos, ahir a la tarda, al Centre Cultural
Aleix Rom i Neli Queral van presentar al llibre d'Álvaro Ramos, ahir a la tarda, al Centre Cultural | Berta Ruiz

Álvaro Ramos va presentar, ahir a la tarda al Centre Cultural, el llibre "Cenizas y Flores" –editat per l'Editorial Flandes–. Es tracta d'una novel·la d’intriga ambientada a Cambrils, amb un final absolutament inesperat i tràgic. La presentació de l'obra va anar de la mà d'Aleix Rom i de Neli Queral. De fet, Neli Queral iniciava la seva intervenció explicant que, "darrera d'aquest llibre hi ha un autor que ens és molt proper; és la meva parella i gairebé un segon pare per als meus fills. Per tant, aquest és un acte emotiu per a nosaltres. Volem presentar l'autor; ell és artista i això de parlar amb la gent li costa molt. Per això no està aquí dalt amb nosaltres, sinó que està assegut a primera fila".

Neli Queral va ser l'encarregada de presentar la trajectòria vital de l'Álvaro. "Em remuntaré a coses que ell ens ha explicat dels seus inicis a la literatura i que evidentment són a Montevideo, la seva ciutat natal. Quan era molt petit ja va tenir inquietuds literàries: preguntava per llibres i feia lectures que potser no eren normals per un nen tan petit. Vivia a un pis petit i es posava a llegir al lavabo perquè no hi havia gaire espai. Llegia una revista argentina que es diu Siete Días i va començar a llegir els primers autors que li criden l'atenció, com Cortázar. A Uruguai, els supermercats tenen una part de llibreria i li deia a la seva mare que li anés a comprar un llibre de Cortázar". Un any després, després d'un període de repòs –per un cop al cap jugant al futbol– va llegir Cien años de soledad de Gabriel García Márquez, un dels millors llibres de la literatura universal. "Posteriorment, ja comença a escriure les seves primeres pàgines" va explicar Neli Queral al públic assistent.

Álvaro Ramos: "M'agrada la literatura, llegeixo i escric força i no és l'única novel·la que tinc escrita, però sí la primera que es publica"

En declaracions a revistacambrils.cat sobre la seva primera novel·la publicada, Álvaro Ramos va explicar que, "és una novel·la que està ambientada majoritàriament a Cambrils, amb un altre petit període que transcorre a Menorca. Són dues persones –dos homes–, que no tenen cap coneixement l'un de l'altre i que al final del llibre, arrel d'unes circumstàncies una mica tràgiques fan que un d'ells sí sàpiga de l'altre. Són dues històries que es van explicant com a contrapunt. Començo amb un d'ells, després passo a l'altre... Un dels protagonistes es diu Rayo Vázquez i l'altre Màrius. El que porta el pes de la novel·la és Rayo Vázquez i Màrius comença a intercalar-se més cap al final". Segons Ramos, "a la història hi ha moltes vivències: Rayo Vázquez està en una etapa de la seva vida complicada perquè s'ha divorciat, té una filla que està passant de nena a dona; ha tingut una operació complicada. Comença a veure el món des d'una òptica diferent a la que estava acostumat. Per altra banda, Màrius és un individu solitari, un delinqüent d'anar per casa que fa els seus negocis, tripijocs..."

Sobre la seva relació amb el món de la literatura, Álvaro Ramos també va comentar que, "des dels 10 o 12 anys que llegia a Cortázar. M'agrada la literatura, llegeixo i escric força i no és l'única novel·la que tinc escrita, però sí la primera que es publica. Tot plegat va néixer arrel que ho vaig enviar a un concurs: no vaig ser el guanyador però em van dir que els interessava editar la novel·la".

Comenta aquest article