Informació general

Plenari

El ple demana la creació d'una comissió d'investigació sobre els atemptats al Congrés dels Diputats

Tota l'oposició en bloc va votar en contra de la proposta de resolució presentada per l'equip de govern. Tant el PP, com el PSC i Cs van criticar amb contundència el punt

Per Berta Ruiz

Un moment del ple extraordinari celebrat ahir al matí
Un moment del ple extraordinari celebrat ahir al matí | Berta Ruiz

El ple extraordinari celebrat ahir al matí va aprovar –amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició i del regidor no adscrit Joan M. Artigau– una proposta de resolució per a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre la possible relació de l'imam de Ripoll i els cossos de seguretat i informació de l'Estat espanyol en relació als atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Tal com va explicar l'alcaldessa –Camí Mendoza–, “aquesta proposta és per demanar allò que creiem just per a Cambrils, per a Barcelona i per a totes les víctimes afectades per aquells succés; Cambrils no pot quedar al marge de demanar aquesta comissió per tal que se sàpiga realment què va passar i si realment aquestes informacions i desinformacions que han anat sortint i que no s'estan aclarint”.

David Chatelain (PP): "Un sector independentista ha abraçat les tesis de la conspiració per transmetre noves dosis d'animadversió contra l'Estat"

En el torn d'intervencions de l'oposició, un dels més crítics i durs va ser el regidor del PP –David Chatelain–. “Dels creadors de 'Ja tenim la República' o 'Espanya ens roba', ara ens arriba la darrera producció mediàtica que, de ben segur tindrà el mateix èxit que les precedents, és a dir, només se l'empassaran els convençuts i molts d'ells fent un esforç d'autoconvicció. Ens trobem sens dubte al davant de la primera decisió de caire polític d’aquest nou consistori. Es tracta de mesures per part del governs per reconduir el lamentable estat de neteja de la ciutat? No ho sembla. Es tracta potser de prendre mesures per evitar que l’estiu sigui el paradís dels manters a casa nostra? La veritat és que tampoc s’hi assembla massa. Potser és que, per un miracle, s’ha decidit d’una vegada actuar de veritat sobre vials i voreres, en degradació constant i que generen cada vegada més problemes? Resulta evident que no” va dir el regidor popular.

Segons va seguir el portaveu del PP, “des d’un punt de vista formal, el document que se’ns presenta per a aprovació es més una moció que una proposta de resolució, sobretot perquè l’objecte final de la proposta –una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats– excedeix abastament les competències municipals i la lògica ens indica que quan es tracta de fer posicionaments polítics supramunicipals, la forma més adient seria la formula de moció. De fet és curiós que l’Ajuntament de Barcelona sí va emprar aquesta fórmula”.

Sobre la possible relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, Chatelain va afirmar que, “la Fiscalia ja va descartar la relació entre l'imam i el CNI durant la investigació oficial” i va criticar les informacions aparegudes al diari Público. Chatelain va afirmar que, “queda clar que dos anys més tard dels atemptats, un sector independentista ha abraçat les tesis de la conspiració per transmetre noves dosis d'animadversió contra l'Estat i intentar recuperar l'eficàcia perduda, per 'cansina', de les tècniques d'agitació i propaganda. Darrere, només hi ha frustració política després d'un salt a una piscina sense aigua”. El portaveu popular va demanar “proves, fets i realitats i no somnis o retòrica fantasma per a consum intern. Tant ERC com JxC tenen diputats a Madrid, utilitzeu-los en comptes de portar a aquest plenari absurdes teories de la conspiració. De totes formes, ja que veig un gran interès per les comissions d'investigació, faré una proposta: fem una comissió d'investigació sobre la fallida de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Segur que molts cambrilencs tindran molt més interès en depurar responsabilitats al respecte. El que sí ha quedat clar és que l'NMC ha guardat la bandera municipalista al calaix i permet que es tramiti i aprovi aquesta absurda proposta”.

Ana López (PSC): "No és cert que no s’estigui investigant sobre el tema, ni és cert que no es vulgui descobrir què va passar i què va fallar"

En una línia molt crítica també es va expressar la portaveu del PSC –Ana López–. Segons va dir, “avui ens trobem en un plenari extraordinari, i per tant, un ple pensat per qüestions sobrevingudes i urgents de l’àmbit municipal i que no puguin esperar. I de què estem parlant aquí? D’una declaració que no és urgent, però tampoc és res que tingui a veure amb el municipi, ni és qüestió en la que ningú dels aquí presents tingui cap mena de competència. Tot aquest ple municipal s’ha preparat per fer aquesta declaraciÓ i tota la resta de temes no té cap mena d’importància. I al fil de tot això, ens preguntem com és que un partit municipalista, el portaveu del qual –Oliver Klein– s’indignava i s’abstenia quan es plantejaven temàtiques que no tenien a veure amb l’àmbit municipal, recolza tot aquest desgavell”. La portaveu socialista va afirmar “que ningú posi en tela de judici la nostra voluntat de saber tota la veritat. Tota. Caigui qui caigui i costi el que costi. Però és una barbaritat, una irresponsabilitat majúscula posar un mant de dubte sobre qüestions essencials per la convivència en democràcia. No és cert que no s’estigui investigant sobre el tema, ni és cert que no es vulgui descobrir què va passar i què va fallar. S’ha parlat i es pot seguir parlant a la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats, a on vostès mateixos hi tenen representants. Per tant, no siguin demagogs amb un tema tan sensible per la ciutadania. I en segon lloc, la ciutadania ha de saber que existeix una comissió parlamentària d’investigació al Parlament de Catalunya. Que està funcionant, i que va començar fa més de dos anys ja. Que ha rebut al voltant d’un centenar d’experts i de testimonis de tot tipus. Que potser no li donen importància a aquesta comissió d’investigació? Que potser no tenen respecte al Parlament de Catalunya? Això s’està investigant, parlamentàriament i judicial, i s’arribarà a una sèrie de conclusions”.

Juan Carlos Romera (Cs): "Qui pacta amb independentistes, qui governa amb independentistes i qui compra les seves teories conspiratòries i persecutòries, abandona la bandera municipalista per comprar l'estela (adreçant-se a l'NMC)"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera també va lamentar que al ple es tractessin aquest tipus de qüestions en comptes de parlar sobre “temes que realment preocupen a ciutadania de Cambrils com és la neteja dels carrers, les brosses, el top manta...” Romera va afirmar que, “des de Cs no abonarem la teoria de la conspiració, ja hi ha una comissió d'investigació al Parlament en la què els Mossos han deixat patent l'absoluta col·laboració entre els cossos de seguretat, inclòs el CNI. El 13 de febrer de 2018, Cs va demanar la creació d'una comissió d'investigació al Congrés a la que es van oposar totes les forces polítiques, especialment, les separatistes”. El portaveu de Cs va seguir dient que, “no tot val; utilitzar el patiment de les víctimes i les conseqüències dels atemptats per atacar a les institucions de l'Estat. Nosaltres vam proposar una comissió d'investigació de tot el succeït i els separatistes van votar en contra. No participarem de l'estratègia d'ERC ni dels altres partits separatistes en la teoria de la conspiració que ha estat negada amb rotunditat pels màxims responsables policials dels Mossos. Si no hi ha comissió al congrés és responsabilitat seva”. Finalment, Romera va dir: “em vull adreçar al senyor Klein, al senyor Daza i a la senyora Pleguezuelos per dir que qui pacta amb independentistes, qui governa amb independentistes i qui compra les seves teories conspiratòries i persecutòries, abandona la bandera municipalista per comprar l'estela, la bandera independentista”.

Oliver Klein (NMC): "Hem d'exigir transparència als cossos de seguretat siguin els que siguin; no estem a favor d'uns ni dels altres"

Per al·lusions, el portaveu de l'NMC –Oliver Klein– va explicar que, “creiem que els fets al voltant de l'atemptat que hi va haver a Cambrils no s'han explicat suficientment. Com a partit municipalista fem la nostra tasca i el nostre espai és a aquest plenari. És de singular importància per al municipi, perquè hi va haver un mort a Cambrils, i perquè ens ha perjudicat com a ciutat. Hem de tenir la màxima informació al respecte i exigir el compliment de l'estat de dret. Hem d'exigir transparència als cossos de seguretat siguin els que siguin; no estem a favor d'uns ni dels altres”.