Societat

Castells

Gran Diada castellera de Festa Major pels Xiquets de Cambrils

Van descarregar el 4 de 7, el 3 de 7 i el 5 de 6 i esdevenen colla de 7 després d'haver descarregat 12 castells de 7 en les tres últimes temporades (conté galeria fotogràfica)

Per Alejandro Balaguer

Una de les tres enxanetes dels Xiquets de Cambrils, poc abans d'enfilar-se al balcó de l'antic ajuntament
Una de les tres enxanetes dels Xiquets de Cambrils, poc abans d'enfilar-se al balcó de l'antic ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

La Diada castellera de la Festa Major que es va celebrar aquest passat diumenge a la tarda a la plaça de la Vila tenia, enguany, uns grans al·licients. Per una banda els Xiquets de Cambrils s'enfrontaven a la diada més important de la temporada, i els Xiquets de Reus van poder alçar els seus castells davant d'un nombrós públic que va gaudir d'una gran jornada castellera.
Després de l'entrada a plaça amb un pilar caminant, els de la camisa bordeus van ser els encarregats d'obrir plaça amb el 4 de 7, un castell que només havien descarregat en una sola ocasió i que havien carregat en dues més. El castell no va perillar en cap moment i, tot i que l'estructura es va deformar, van aconseguir descarregar-lo. Una vegada assolit el primer repte, els Xiquets de Cambrils esdevenien oficialment colla de 7 després d'haver descarregat 12 castells de 7 en les tres últimes temporades.
Amb l'eufòria d'haver aconseguit aquesta fita, arribava el segon gran repte de la diada en forma de 3 de 7. Tot i tractar-se d'una estructura que ja havien assolit en tres ocasions aquesta temporada, el castell va patir a nivell de terços i van haver de defensar-lo al límit per tal de descarregar-lo. Com a últim castell, van apostar per alçar el primer 5 de 6 de la temporada amb la intenció de rodar el major nombre de castellers possible. Van finalitzar l'actuació amb tres pilars de 4 simultanis i un pilar de 4 al balcó de l'antic ajuntament on van pujar tres enxanetes. D'aquesta manera, van completar la millor actuació del curs i van aconseguir ajuntar els dos castells de 7 bàsics.

Xiquets de Reus, tres intents desmuntats del 4 de 8

Per altra banda, els Xiquets de Reus van començar l'actuació realitzant dos intents desmuntats de 4 de 8. A continuació, van reconduir la diada descarregant el 3 de 8 i el 5 de 7 i van tornar a intentar el 4 de 8 però amb el mateix resultat, ja que van haver de desmuntar-lo per tercera vegada. Van finalitzar la diada amb el vano de 5.

Lluís Nolla: "Gràcies al gran nombre de camises vam poder realitzar uns bons assajos i una diada immillorable i assolir la categoria de colla de 7"

Lluís Nolla, cap de colla dels Xiquets de Cambrils, va afirmar que havien treballat molt a assaig per poder portar la millor diada possible a plaça, ja que per la colla es tracta de l'actuació més important de l'any. A més a més, també va afegir que anaven amb l'al·licient de poder descarregar un castell de 7 més, ja que d'aquesta manera es completaven els 12 castells necessaris per passar a ser colla de 7. Pel que fa a la decisió de començar amb el 4 de 7, va afirmar que les proves dels últims assajos havien anat molt bé i que això els donava confiança. El castell va pujar molt bé fins la carregada i, tot i que durant la descarregada es va deformar, no va perillar en cap moment. A continuació, sobre el 3 de 7, va afirmar que va pujar força ràpid però que durant la descarregada la rengla es va anar estirant i el terç es va començar a plegar. Tot i això, l'experiència del tronc va contribuir a aguantar el castell fins a ser descarregat.
Pel que fa al 5 de 6, va afirmar que era un castell que no podien fer habitualment degut al volum de gent que es necessita i que van aprofitar per fer pujar a castellers menys habituals. Com a novetat, va afegir que per primer any havien fet un pilar de 4 al balcó que va fer molta il·lusió a la canalla, ja que van poder pujar tres enxanetes. Finalment, va fer una valoració molt positiva de la diada, ja que es tracta d'una actuació que motiva molt a la colla i on normalment aconsegueixen arrossegar moltes camises de castellers poc habituals. D'aquesta manera, això els va donar la possibilitat de fer uns bons assajos i tenir una pinya amb garanties a plaça, cosa que els va permetre realitzar una diada immillorable i assolir la categoria de colla de 7.

 

Comenta aquest article

Galeries relacionades