Societat

Festa

El pregó de Joan Pera i les actuacions de les entitats festives enceten els actes de la Festa Major (Conté galeria fotogràfica)

L'actor Joan Pera va fer riure al nombrós públic que va assistir al pregó i a l'actuació posterior amb el seu humor a l'estil Capri després que les entitats festives cambrilenques fessin una petita actuació

Per Berta Ruiz

L'alcaldessa Camí Mendoza; el pregoner, Joan Pera, la regidora de Cultura, Cinta Ballesté i la pubilla i damissel·les, ahir, al pregó de la Festa Major
L'alcaldessa Camí Mendoza; el pregoner, Joan Pera, la regidora de Cultura, Cinta Ballesté i la pubilla i damissel·les, ahir, al pregó de la Festa Major | Lluís Rovira i Barenys

El passat divendres al vespre 30 d'agost, a la plaça de l'Ajuntament, es donava el tret de sortida oficialment al programa de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí amb el pregó. Per començar, la festa va comptar amb l'arribada a la plaça de l'Ajuntament de la Farnaca i la Galera de Foc que havien sortit de les places de la Vila i de Mossèn Joan Batalla, respectivament. Les dues bèsties de foc van fer una encesa i tot seguit van actuar els timbalers Cop de Cap, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla Gegantera Tota l'Endenga que van fer ballar els gegants Pere i Camí, els Xiquets de Cambrils .

A continuació, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– prenia la paraula per desitjar una bona Festa Majora a tots: "seran dies plens de foc, de música, de tradició i entre tots farem una gran Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que és una de les celebracions més arrelades i més populars a casa nostra. És única i molt nostra, és cultura popular i és una festa de carrer. Ens ha de servir per compartir i per conèixer més Cambrils, la seva cultura i la seva gent". Tot seguit, l'alcaldessa va donar pas al pregoner d'enguany, l'actor de cinema i de teatre, director i actor de doblatge, Joan Pera –guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l'any 2015 i amb el Premi Gaudí d'Honor 2019–.

"Si vols viure bé, si vols menjar bé, ves a Cambrils!"

Amb el seu característic humor, Joan Pera va encetar el seu pregó dient "ja sóc aquí! –que deia aquell–. Després de tot el que he vist aquí (actuacions de les entitats), jo ara no sé què faré per quedar una mica bé. Això és extraordinari, és una gran festa i és per a vosaltres cambrilencs i cambrilenques. Ho dic bé això? És un dia vaig anar a un poble que es deia la Puda i vaig dir bona festa major pudents i pudentes i es van enfadar! Després vaig dir bona festa major fills de Puda" va dir mentre feia riure el públic assistent. També es va referir, "ja sóc aquí, mariners i marineres i vileros i vileres; em feia molta gràcia venir a Cambrils, ser aquí amb vosaltres era la gran il·lusió de la meva vida. Ja de petit quan em preguntaven què volia ser de gran jo deia: 'anar a fer el pregó de Cambrils'" va afirmar. En aquest punt, Joan Pera es va referir al seu pare: "el meu pare –que era pescador al Maresme– sempre ens deia fa més de 60 anys: si vols viure bé, si vols menjar bé, ves a Cambrils i, en aquella època, agafàvem el 600 atrotinat, passàvem les costes del Garraf i veníem: passàvem un dia de platja, compràvem l'oli boníssim que teniu, avellanes i dinàvem a Can Gatell. Sou el record de la meva infantesa, aquell suquet de peix només l'he menjat aquí amb vosaltres".

"Sou l'enveja de Catalunya, tots els catalans voldrien tenir un raconet a Cambrils, sou uns privilegiats"

Per altra banda, l'actor va insistir que "jo vinc aquí a reivindicar una cosa tan necessària per a tothom com és el riure. N'haurien de vendre a les botigues o al super... Posi'm un quart de quilo de riure –provem de riure tots– el riure és molt saludable. A més, segons va dir, "la festa major és la festa de la identitat d'un poble i quin poble la vila de Cambrils! No cal que us parli de la bondat d'aquest racó de món tan admirat d'aquesta Costa Daurada: de les vostres platges, del Pi Rodó, de la Torre de l'Esquirol, de la Torre de l'Ermita o de la història que hi ha dins de la vostra vila, dins de les vostres muralles, del parc del Pinaret o el magnífic Parc Samà; no cal que us parli de la vostra gastronomia: dels arrossos, dels fideus rossos, del romesco, de les galerades, tot amb oli de Cambrils de la Cooperativa Agrícola. Sou la capital gastronòmica de Catalunya i d'Europa. Sou l'enveja de Catalunya, tots els catalans voldrien tenir un raconet a Cambrils, sou uns privilegiats. Jo també voldria ser de Cambrils, ja m'agradaria que m'adoptéssiu. Si aquí teníeu gent com el Cardenal Vidal i Barraquer i també el Paulí Pallàs –anarquista–, doncs també em podríeu adoptar a mi que sóc una mica del mig, que sóc de Mataró. Vinc a reivindicar el riure i l'alegria, donem pas a l'alegria que amb els temps que corren ja tenim prou penes. Aquesta és una festa major per als cinc sentits i sobretot lliure de sexisme; tothom és lliure d'estimar com vulgui i amb qui vulgui, només sí és un sí".

Brindis, tronada i show amb Joan Pera

Joan Pera va cloure el seu pregó desitjant una molt bona Festa Major i brindant amb una copa de cava juntament amb l'alcaldessa, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– i fent petar confeti amb les pubilles i hereus cambrilencs. L'acte va seguir amb una tronada i una copa de cava per als assistents. Després d'una pausa, Joan Pera va seguir el show amb un monòleg –a l'estil Capri– en el què va anar succeint anècdotes amb el seu peculiar estil que va provocar el riure entre el públic.

Comenta aquest article

Galeries relacionades