Societat

Animació

Traüt Espectacles, 25 anys dedicats a l'animació de carrer

La companyia cambrilenca té una llarga trajectòria recorrent arreu amb els seus espectacles de "teatre de carrer", on no hi falta mai l'humor, la música i la diversió

Per Maria Vidal

Imatge de l'espectacle Katapulten que van oferir a finals del mes de juny en el marc de la Festa Major de Sant Pere
Imatge de l'espectacle Katapulten que van oferir a finals del mes de juny en el marc de la Festa Major de Sant Pere | Berta Ruiz

Porten 25 anys dedicats a animar els carrers de les poblacions on actuen, sempre incloent-hi humor, música en directe, actuacions itinerants, interaccions amb el públic i tenint com a espectadors gent de totes les edats. Es tracta de Traüt Companyia d'Espectacles, una formació cambrilenca molt original que ha recorregut nombrosos indrets amb el seu teatre de carrer. 

La seva trajectòria va començar l'any 1993, quan es van constituir com un grup de música folk anomenat Traüt de Tarí. Arran d'aquest primer projecte, la companyia va estrenar la proposta "The McKensy's Clan Band", una actuació musical que ja van començar a fer pels carrers i que encara representen, emulant un grup de cinc músics escocesos. A partir de llavors, han creat uns 10-12 espectacles diferents que mai han retirat, sent "Katapulten" la seva última creació, estrenada l'any passat. Aquest hivern, tenen previst presentar un nou espectacle amb el canvi climàtic com a temàtica principal, en col·laboració amb una altra companyia. També és destacable la seva participació en festivitats d'actes històrics, per la qual cosa s'adapten a l'ocasió i fins i tot fan espectacles a mida. Tot i això, la companyia mai ha abandonat la música tradicional catalana, i segueixen fent audicions per les escoles.

Els seus espectacles els han portat a actuar arreu d'Espanya, especialment al País Basc; arreu d'Europa, des del carnaval de Venècia a un festival de Romania, i fins i tot a canviar de continent. Són sobretot aclamats per actuar en les Festes Majors de molts pobles, com a dinamitzadors d'esdeveniments comercials o per participar en les fires de les ciutats, especialment en aquelles que tenen una ambientació històrica o en els festivals dedicats particularment al teatre de carrer, com els que es fan a Tàrrega, Cadis o Àvila.

El nucli de la companyia Traüt està compost per dos cambrilencs, Xavier Bordera i Jordi Martí, encara que depenent de l'actuació en formen part de 5 a 10 integrants, ja que a vegades també fan dos espectacles simultàniament. En total, poden arribar a treballar-hi un grup de 15 membres entre músics i actors.

Casiotones Brothers, el darrer grup musical

D'altra banda, Bordera i Martí han iniciat des d'aquest estiu el projecte Casiotones Brothers, un nou grup musical. Ells destaquen que no són un grup de versions perquè no canten, sinó que és més aviat una instal·lació amb estètica vintage. El que interpreten són clàssics de tecno-pop alternatiu dels anys 80, de grups com Depeche Mode, A-Ha o The Cure. La posada en escena també és molt particular, perquè toquen autèntics Casiotones en directe, ja que aquests teclats no es poden programar ni connectar a cap ordinador i tenen una tecnologia antiga. A més, fan una adaptació de la música al so de 8 bits, que recorda la que hi havia als primers videojocs, i també inclouen àudios de notícies o fan referència a pel·lícules mítiques de l'època dels 80. Ells afirmen que "no som frikis, som vintage".

Mentre els Casiotones Brothers es podran veure i escoltar pròximament a Cambrils, l'1 de setembre a les 19.30 h, després de la Diada castellera de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, l'animació de carrer "Katapulten" de Traüt Companyia d'Espectacles es va estrenar a Cambrils coincidint amb la Festa Major de Sant Pere. 

Comenta aquest article