Societat, Cultura

Festival Pròleg

Gran èxit del Festival Pròleg, un espai organitzat per cambrilencs i destinat a cambrilencs

Les jornades culturals, musicals i artístiques que va englobar el Festival Pròleg van ser un espai perquè el públic assistent pogués participar i conèixer la cultura local, des de la tarda fins a la nit

Per Maria Vidal

L'espai de tarda del Festival Pròleg
L'espai de tarda del Festival Pròleg | Eudald Brunet

Tota gran història té un pròleg. I darrere del Pròleg hi ha una gran història. Són dues afirmacions que es van poder comprovar durant la tarda i nit del passat dissabte al Parc del Pinaret. En primer lloc, perquè el Festival Pròleg pretenia ser un punt de partida en la trajectòria de tots aquells artistes locals de diferents àmbits -música, pintura, màgia o titelles-, que es volen fer un lloc en el panorama actual. I el Pròleg es va convertir en un aparador perquè un públic força ampli i de totes les edats els conegués de ben a prop, els gaudís i possiblement es quedés amb ganes de més. D'altra banda, darrere l'organització de l'esdeveniment hi havia dotze joves acompanyats dels seus dos animadors, de la branca de TRUC de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar, que van fer el possible perquè el festival sortís tal i com ho havien imaginat, quan només era la idea d'un projecte que, ara que es troben en la seva última etapa educativa de l'escoltisme, tenia com a objectiu tornar tot allò que el poble de Cambrils els ha aportat durant el seu recorregut amb el fulard penjat. Deixant de banda això, el Festival Pròleg també va acabar sent una realitat gràcies als esforços de pares, familiars o altres voluntaris que, de forma altruista, es van sumar al projecte i se'l van fer seu perquè tot sortís segons els organitzadors ho concebien des d'un principi.

El festival va iniciar-se a les 17.30 h, quan la batucada de Les Lloques, que havia sortit des de la plaça de la Vila i havia recorregut els carrers del Barri Antic, va finalitzar davant les portes del parc i va donar el tret de sortida a la jornada. Dins del recinte, diversos tallers, espectacles i una exposició d'artistes locals, esperaven els assistents. Els diferents espais, muntats sota els pins del parc, estaven organitzats de manera que el públic, en aquest cas majoritàriament familiar, pogués participar en els tallers mentre esperava per veure el següent espectacle. En primer lloc, l'Invisible Titelles va representar el seu espectacle "En Tabalet", que intercalava la història dels personatges amb música i, posteriorment, els infants van poder ser partícips d'una activitat interactiva de contes per part de Belén Orti, o realitzar un taller de reciclatge per part dels Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar. A continuació, el jove Mag Dani va presentar el seu espectacle de màgia amb una gran participació del públic, i després els nens i nenes van poder escoltar un altre conte i fer-ne l'activitat corresponent o tornar a fer el taller dels PiC's. Durant la jornada, tant grans com petits van poder veure de ben a prop l'obra de set artistes locals -ReciclArt, Paula Azul, Vulvita, Dulu, Laia Ferraté, Marta Nolla i Nuri Mariné-, a les quals l'esdeveniment també els va servir com a punt de venta i per visibilitzar la seva feina. A mitja tarda, un públic ja més adult va poder provar el que era la meditació, gràcies a Xifré Ramos. Finalment, per donar per acabat l'espai de la tarda, hi va haver l'actuació musical del duo Funky Monks, que tot just estan iniciant-se en aquest món.

Sense que els assistents marxessin del recinte, van poder sopar i recuperar forces per la nit a la zona gastronòmica, on estaven situades dues food trucks. Així doncs, a les 21.30 h, el Pròleg va encetar l'espai nocturn, que va acollir cinc concerts, quatre de grups locals, i d'aproximadament una hora cadascun. Els Lobster van ser els primers en pujar a l'escenari, i van animar el públic amb una música pròpia i innovadora que vol reinventar el mestissatge. A continuació, va ser el torn del grup Vivèrrids, que van presentar el seu nou directe amb versions de música jamaicana, després de deu mesos sense fer cap actuació. Els van precedir el grup La Clandestina, que van presentar el seu primer treball anomenat "La força d'un instant", el qual engloba una gran varietat d'estils. Una mica més tard de la 1.30 h, van actuar els valencians Atupa, el grup convidat del Pròleg, que van presentar algunes de les seves noves cançons, així com altres ja més conegudes, totes amb un estil de música de rap reivindicatiu. Finalment, amb una actuació breu però que va fer que l'esdeveniment s'allargués fins gairebé les quatre de la matinada, van tancar la festa els PD Peixampler, que van fer que el públic no parés de ballar i es quedés amb ganes de més.

En definitiva, el Festival Pròleg va omplir un buit que Cambrils necessitava, i es va acabar convertint en un espai cultural, musical i festiu però sobretot local, on un públic proper i de totes les edats hi va poder participar, i així escurçar les distàncies amb els creadors que tenim a la nostra localitat.