Informació general

Manifestació

Salou acollirà la 2a Passejada per la República, marcada per la controvèrsia

PP i Vox han demanat que s'anul·li la manifestació i Ciudadanos, que es traslladi a carrers de l'interior de Salou. Vox, a més, ha manifestat que vol fer una "concentració constitucionalista", com a rèplica

Per Lluís Rovira i Barenys

La primera Passejada per la República, a Salou, es va fer el mes d'agost de l'any passat
La primera Passejada per la República, a Salou, es va fer el mes d'agost de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

La Plataforma x la Democràcia i la Llibertat, formada per entitats de Cambrils, Salou i Vila-seca, ha organitzat la 2a Passejada per la República que se celebrarà aquest proper diumenge 18 d'agost, a partir de les 19h, i recorrerà el passeig de Jaume I de Salou. La setmana passada es va fer públic el cartell d'aquest acte i, des de llavors, s'han succeït un seguit de reaccions en contra per part de diferents forces polítiques unionistes com són el PP, Ciudadanos i Vox. L'any passat ja es va fer la primera Passejada per la República a Salou. En aquella ocasió, una setmana més tard que enguany, hi van participar un miler de persones a banda del centenar d'unionistes que van estar provocant i provocant algun incident al llarg de la manifestació.

El PP demana que no s'autoritzi la Passejada per la República

La primera reacció va venir del grup del PP de Salou que aquest passat dijous 8 d'agost va sol·licitar a la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona que no s'autoritzés aquesta manifestació argumentant l'emplaçament i la concurrència de turistes en aquestes dates i considerant que es donava "una imatge molt negativa per al turisme de Salou". En la nota que va emetre el PP es recordava la passejada de l'any passat i citava a la Federació Empresarial d'Hosteleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) com a entitat que també s'havia queixat d'aquest acte. La FEHT, per la seva banda, va rebutjar i va lamentar que un partit polític la utilitzés per reforçar els seus arguments.

Ciudadanos demana un canvi d'ubicació de la manifestació

El portaveu municipal de Ciudadanos a Salou va presentar una instància a l'Ajuntament, aquest passat dijous, demanant que l'Ajuntament proposés a la Generalitat un canvi en la ubicació de la manifestació i argumentava que "aquesta convocatòria incompleix l'acord municipal de no autoritzar actes polítics a les zones turístiques del municipi durant la temporada" i afegia que pel fet de ser una manifestació que demana la independència de Catalunya, "pot perjudicar el sector turístic". Des de Ciudadanos demanava en la seva instància que la manifestació es traslladi al carrer de l'Advocat Gallego "o bé es limiti el tram de passeig Jaume I situat entre l'Espigó del Moll i el carrer París, ja que així s'evitaria la zona comercial". Finalment, Ciudadanos proposa que en cas que la Generalitat autoritzi la manifestació sense modificar el trajecte, "l'Ajuntament interposi un recurs contenciós administratiu per impugnar l'autorització i defensar l'autonomia municipal".

Vox demana que es prohibeixi la Passejada per la República i amenaça amb fer una "concentració constitucionalista"

L'endemà divendres era Vox qui havia registrat una sol·licitud a la Subdelegació del Govern demanant que es prohibeixi la Passejada per la República d'aquest proper diumenge 18 d'agost ja que entenen que "se salta el principi de neutralitat política" i que a més constitueix un "evident desafiament a la legalitat constitucional vigent" i recorda que "aquest tema es troba sub judice i pendent de sentència per rebel·lió en el Tribunal Suprem, ja que l'objectiu últim és incentivar la ruptura de la nostra nació". També afegeix que suposa "tot un desafiament a la nostra monarquia parlamentària i constitucional que no pot ser autoritzat per la Generalitat" i afegeix que en cas que finalment s'autoritzi, "Vox sol·licita permís per a portar a terme una concentració constitucionalista, sota el lema "Por España"".

Sumem per Salou presentarà una moció al ple perquè l'Ajuntament pugui decidir el lloc i l'itinerari de les manifestacions

El grup polític Sumem per Salou, al que pertany l'alcalde salouenc Pere Granados, s'ha sumat a tota aquesta controvèrsia anunciant que presentarà una moció al ple per tal que els ajuntaments puguin decidir el lloc i l'itinerari de les manifestacions al carrer i "fer compatible el dret dels manifestants amb les activitats del municipi, la convivència ciutadana i la pau social". En un comunicat emès aquest passat diumenge, Sumem per Salou diu que la moció que presentarà "manté l'esperit d'acord de la Junta de Portaveus de data 23 d'agost de 2018, de no autoritzar cap acte polític o reivindicatiu en indrets d'alta concentració turística, si bé facilitant itineraris i llocs alternatius per donar compliment al dret de manifestació". Jesús Barragán, portaveu d'aquest grup, manifestava que "en una setmana s'han convocat dues manifestacions i permetre manifestacions reivindicatives en zones determinades d'alta concentració turística, no solament pot provocar l'efecte rebuig i incidències entre participants i no participants, sinó generar un indesitjat efecte crida". Aquesta moció de Sumem per Salou busca modificar la Llei Orgànica 9/1983 de 15 de juliol, referent al dret de reunió i manifestació en espais públics per tal que, amb els corresponents informes tècnics, siguin els ajuntaments qui puguin determinar els itineraris i els llocs on exercir el dret a manifestació.

 

L’Apunt

Manifest de la 2a Passejada per la República
Enguany tornem a ser aquí al Passeig Jaume I de Salou per reafirmar-nos d'una manera cívica amb els objectius d'un moviment independentista pacífic, transversal i fonamentat en els principis democràtics. Primer de tot, avui volem tornar a reclamar el nostre dret a decidir com a poble i a proclamar una República Catalana. El dret a l'autodeterminació no és cap delicte. Mentre Escòcia ja s'està plantejant un segon Referèndum amb el suport del partit Laborista, a Espanya la simple proposta només rep menyspreu i supèrbia per part de tots els partits. No volem viure en un Estat hereu del franquisme on no hi ha separació de poders, on la catalanofòbia s'utilitza com a cortina de fum de la podridura d'un sistema polític caducat.
Continuem denunciant la repressió de l'Estat Espanyol, completament impròpia d'un membre de la UE. La brutal acció policial del Referèndum de l'1 d'octubre de 2017, la intervenció de la Generalitat amb l'aplicació del 155 i la vulneració de drets fonamentals general, converteixen Espanya en la Turquia del sud d'Europa. El judici farsa dels presos i preses polítics al Tribunal Suprem, ha estat una absoluta vergonya denunciada per estaments internacionals, fins i tot l'ONU. Exigim la immediata llibertat dels presos i preses polítics i el retorn de tots els exiliats i exiliades. La impossibilitat que eurodiputats catalans no puguin exercir el seu càrrec és un altre escàndol d’un Estat demofòbic. També reclamem que s'acabi la repressió vingui d’on vingui, contra centenars d'activistes de base, mestres, periodistes, mecànics, artistes, tuitaires i tants altres ciutadans i ciutadanes.
Per últim, reclamem als partits independentistes unitat d'acció i els recordem que quan vam defensar els col·legis electorals l'1 d'octubre, mai ens preguntàvem a quin partit havíem votat. Les forces d'ocupació espanyoles van generar més d'un miler de ferits en uns fets que esperem que algun dia siguin jutjats per tribunals imparcials. La massiva assistència ciutadana amb més de 2 milions de vots, van convertir aquella jornada en una fita històrica en els moviments democràtics europeus. Exigim que l'esperit d'aquella jornada torni a liderar el moviment i prevalgui per sobre dels tacticismes de partit i la simple competició de butaques. Reclamem generositat i voluntat d'entesa entre les forces polítiques independentistes per saber aprofitar aquest moviment democràtic únic que no ha desaparegut mai. Hi vam ser, hi som i hi serem.
Ho tornarem a fer!
Visca la Terra!! Visca la República Catalana!!

Comenta aquest article