Informació general

El Barri Antic disposarà d'una oficina tècnica per desenvolupar el Projecte d'Intervenció Integral al barri

Per Berta Ruiz



Aspecte del carrer Major, en ple Barri Antic de Cambrils
El passat mes de desembre es va constituir formalment el Consell de Barri del Nucli Antic. Aquest nou consell s'emmarca en la voluntat política de crear un consell per a cada barri del municipi i així dinamitzar la participació ciutadana. El principal objectiu d'aquest, és configurar un espai d'interlocució amb els ciutadans, que serveixi com a eina de consulta permanent en tot allò referent al barri. A més, el Consell tindrà un paper molt important com a seu del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic de la vila de Cambrils, en el marc de la Llei de Barris i la subvenció de 6 milions d'euros de la Generalitat de Catalunya.

Oficina Tècnica del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic

Amb el Consell de Barri del Nucli Antic també es crea l'Oficina Tècnica del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic de la Vila de Cambrils. Aquesta oficina s'ubicarà a la planta baixa dels Jutjats de Pau -a l'antic edifici de l'Ajuntament a la plaça d'Espanya- i serà l'òrgan de gestió del projecte. Tal com va explicar el regidor de Participació Ciutadana i també membre del Consell -Salvador Matas- a Revista Cambrils Diari Digital, "aquesta oficina és l'organisme que crea l'Ajuntament per tirar endavant el pla de barri, un tema a llarg termini i complex, perquè hi ha múltiples accions que hem de desenvolupar de manera simultània". Segons va explicar Salvador Matas, aquesta oficina tècnica estarà formada per tres persones -tot i que encara s'han de concretar alguns detalls-, en prinicipi hi haurà un gerent, una persona encarregada del suport administratiu i una tècnica de participació ciutadana. En aquest sentit, Matas va manifestar que "considerem que és molt important la participació ciutadana. I volem que sigui un pla de barri modèlic en quant a la participació, que la gent del barri pugui dir la seva".

El Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic contempla un total de 70 mesures de rehabilitació del barri antic. Segons va explicar el regidor de Participació Ciutadana -Salvador Matas- aquestes mesures són de tipus arquitectònic, urbanístic, econòmic, social, educatiu i de medi ambient. Unes accions que s'hauran d'executar durant els propers quatre anys, tot i que algunes mesures urbanístiques com la rehabilitació de carrers són les que estan més avançades, perquè l'Ajuntament ja les tenia en marxa. Les altres mesures d'aquest Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic que s'han d'executar, comptaran amb el suport participatiu de la ciutadania. Tal com va explicar Salvador Matas, "volem dissenyar un pla de participació per a que en el primer trimestre de 2007, ja es puguin concretar la resta de mesures que encara no estan en marxa. Farem aquest procés, editarem un butlletí, farem unes sessions participatives per tal de que tothom pugui dir la seva, i a partir d'aquí ja anirem posant el calendari concret de quines estaran en primer lloc i quines es faran després". Segons Salvador Matas, l'objectiu d'aquest pla és rehabilitar el barri, "a través de mesures concretes, algunes les tenim mig perfilades, però volem acabar de perfilar-se amb aquest procés de participació".

En aquest sentit, la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya ha atorgat una subvenció de 24.000 euros que ha permès a l'Ajuntament contactar amb dues empreses de referència en la gestió d'aquest procés participatiu.

Composició del Consell de Barri

L'organigrama del Consell està format pel president, que correspon al regidor del barri -Joan Mas-, un vicepresident primer que és el president de l'Associació de Veïns El Portal -Eleuteri Piñol- i una vicepresidència segona que ocupa el regidor de Participació Ciutadana -Salvador Matas-. La resta del consell està format per set membres més, que són representants de les diferents associacions del Nucli Antic i un representant dels grups de l'oposició, que en aquest cas correspon a CiU.

Comenta aquest article