Societat

Es compleixen 50 anys de l'obertura de la primera oficina d'informació turística a Cambrils

El Centre d'Iniciatives i Turisme (CIT) va ser una entitat que es va fundar l'any 1968, per promocionar turísticament Cambrils i un any després ja disposava de l'oficina d'informació

Per Redacció

L'oficina de Turisme del CIT estava situada a la plaça de la Creu de la Missió
L'oficina de Turisme del CIT estava situada a la plaça de la Creu de la Missió | AMCAM (fons Oleastrum) Num Reg. 12309-99-001

Fa cinquanta anys es va obrir la primera oficina d'informació turística a Cambrils, gestionada pel Centre d'Iniciatives i Turisme de Cambrils (CIT), el qual havia sigut creat poc abans. Aquesta entitat va tenir força activitat des que va néixer. Cambrils va veure l'interès creixent per les platges i la gastronomia del municipi per part de cada cop més visitants, fins que el creixement d'aquest sector va ser tan important que va transformar l'economia i la societat cambrilenca.

L'entitat va néixer quan un grup de veïns del barri de la Platja, que tenien negocis relacionats amb el sector turístic, va començar a tenir interès per donar a conèixer el municipi i fer que els nous visitants estiguessin informats i segurs dins d'aquest, prenent d'exemple altres poblacions de la zona, com Torredembarra. Més concretament, el CIT de Cambrils es va constituir el juny del 1968, però no va ser reconegut oficialment fins el febrer del 1969, ja que, en època franquista, va tenir moltes dificultats perquè els seus estatuts fossin aprovats. Així doncs, al juny del 1969 la junta va decidir obrir l'oficina d'aquesta entitat, situada a la plaça de la Creu de la Missió, que servia tant per dur-hi a terme les reunions com per atendre i informar els turistes. El CIT funcionava principalment gràcies a les quotes dels socis i, per promocionar la localitat, elaborava propaganda i organitzava esdeveniments, com va ser el concurs de Mestres Romescaires, el Certamen Nacional de Cinema Amateur o el suport que es va donar a "Riudoms reviu la tartana", que recordava els antics trajectes de la localitat veïna de Riudoms i de Vinyols cap a la platja en dates assenyalades de l'estiu. El primer president d'aquesta entitat va ser Josep Maria Mallol.

L'any 1973 es va iniciar una nova etapa a l'entitat, amb un canvi a la junta directiva i l'entrada massiva de socis. A partir d'aquí, després d'una època amb alguns canvis a l'entitat, l'activitat d'aquesta va finalitzar, i es va tancar l'oficina d'informació turística l'abril de 1975.

Quatre anys després, l'any 1979, el CIT es reactivava amb una nova junta presidida per Lluís Dalmau en un moment en que el sector turístic ja estava molt desenvolupat a Cambrils. En aquest nou període, el CIT va començar a fer-se present en fires professionals del sector turístic, com la de Berlín en 1980. El CIT es va reactivar gràcies a que el nombre de socis es va incrementar i que es van organitzar altres activitats destacades com el Ral·li de Cotxes Antics Cambrils-Costa Daurada, l'elecció de Miss Turista o la campanya de neteja "Per un Cambrils més net". D'altra banda, es va reobrir l'oficina de turisme, es van impulsar campanyes publicitàries importants, la localitat va començar a estar present a les fires turístiques de nivell internacional i l'entitat va estar molt vinculada a altres d'una funció similar, com la Comunitat Turística de la Costa Daurada, que agrupava els diferents municipis d'aquesta costa. A partir d'aquí, es volia donar a conèixer Cambrils, la Costa Daurada i atraure els turistes. D'altra banda, es va crear el Consorci de Promoció Turística de la Generalitat de Catalunya, i els Ajuntaments cada vegada anaven tenint més competències en matèries com aquesta.

La creació dels patronats de turisme municipal i provincial, que comptaven amb importants recursos econòmics propis va acabar situant les funcions de promoció turística quasi exclusivament en mans de les administracions públiques cosa que va comportar la desaparició del CIT de Cambrils i la Comunitat Turística de la Costa Daurada. L'última acta de reunió de la junta correspon al 22 de febrer de 1984.

 

L’Apunt

Ampli reportatge dels 50 anys del CIT a la propera edició de Revista Cambrils
Amb motiu dels 50 anys de la fundació del Centre d'Iniciatives i Turisme, Revista Cambrils ha elaborat un ampli reportatge da càrrec de Manel Tarés i de Maria Vidal, que sortirà publicat a l'edició d'agost i que estarà a la venda als llocs habituals a partir del proper divendres.

Comenta aquest article