Informació general

La captura de llenguados per les barques de tresmall centra l'activitat pesquera al port de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys



Alexis Domènech amb les captures de llenguados i bonítols, el passat 22 de desembre
Malgrat que les barques de l'arrossegament fan la miniveda aquestes dues setmanes festives de nadal i les de l'encerclament fan l'aturada biològica de dos mesos, n
o totes les barques de pesca del port de Cambrils estan aturades aquests dies. Hi ha gairebé una dotzena de petites embarcacions que continuen la seva activitat habitual amb l'anomenada pesca artesanal. Aquestes barques que pesquen al tresmall o al palangre es dediquen, en aquesta època, a la captura d'espècies com la sèpia, el llobarro, l'orada o el peixell.

Pesca del llenguado

D'aquesta dotzena de barques que fan pesca artesanal n'hi ha tres que es dediquen a la pesca del llenguado. El llenguado es comença a pescar el mes de novembre que és més o menys quan comença el fred, i la temporada s'acaba a finals de gener o, segons els anys, a finals de febrer. Segons explica Alexis Domènech, patró de la barca Mar i Vela, "la millor època per a la pesca del llenguado és el mes de gener. Ara no és que se n'agafin grans quantitats, el que passa és que tenen molt bon preu en aquestes dates nadalenques i per pocs quilos que n'agafis et fas el jornal. Ara podem agafar, de promig, entre 30 i 60 quilos de llenguado que es paga entre 25 i 30 euros el quilo. Un dia molt bo en pots agafar 100 quilos però això acostuma a ser el mes de gener i llavors el preu ja és més baix."

Per a la pesca del llenguado es fa servir una xarxa d'un metre d'alçada que queda fixada al fons del mar. La xarxa es posa en línia recta i consta de tres "panyos", el del mig que és més cec i els dels laterals que són més amples. Aquesta xarxa de tresmall té uns filaments que és on s'enganxa el peix. La xarxa s'ha de tirar abans que es pongui el sol. Segons explica Alexis Domènech, "un cop tirada la xarxa, segons la mar on treballis, es pot fer el que es diu "fer la prima"o bé deixar la xarxa tota la nit. "Fer la prima" vol dir que una vegada que la xarxa és a l'aigua i una vegada el sol ja estigui post, la xarxa ja es pot recollir ja que els llenguados ja hi estan enganxats. En tres o quatre hores ja pots tenir la pesquera feta. A Cambrils, el més lluny que es va és a 10-11 milles del port i això és a finals de temporada. Ara, portem dues setmanes treballant entre dues i tres milles de la punta del moll de Cambrils".

Pesca del bonítol

Les barques del tresmall complementen la pesca del llenguado amb la del bonítol. Aquestes captures es fan amb una xarxa complementària que tal i com explica Domènech, es tira davant mateix de les platges de Cambrils, a una profunditat d'entre 10 i 15 metres, "aquestes xarxes són més altes i tenen una malla molt més clara. El bonítol és peix blau i, per tant, la seva captura és més irregular, un dia pot ser que no n'agafis cap i anar l'endemà i carregar la barca". El bonítol es captura durant la mateixa temporada que el llenguado i fins i tot s'allarga un mes més. Tot i que té una bona sortida al mercat, durant els dies que queden entremig de les festes es deixa de pescar donat que el consum de peix i marisc se centre en unes  espècies molt concretes.

Comenta aquest article