Informació general

Ple

S'aprova el cartipàs municipal amb les crítiques de l'oposició a la figura del «superegidor»

Ahir al matí es va celebrar el primer plenari del mandat 2019-2023 en el què es va fer el repartiment de les diferents competències. L'alcaldessa va anunciar la figura del regidor adjunt a Alcaldia que ocuparà Alejandro Garcia

Per Berta Ruiz

Imatge del primer ple del mandat 2019-2023 celebrat ahir al matí
Imatge del primer ple del mandat 2019-2023 celebrat ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

El plenari celebrat ahir al matí, el primer del mandat 2019-2023, va aprovar el nou cartipàs municipal –que estableix els grups polítics municipals i els portaveus–, les delegacions de competències als regidors i regidores de l’equip de govern, la composició, atribucions i funcionament dels diferents òrgans municipals, el nomenament de representant de la corporació en òrgans col·legiats i organitzacions externes, i les retribucions dels càrrecs electes.

El cartipàs, tot i que ja es va fer públic fa uns dies, ahir es va donar compte i queda de la següent manera:

Els regidors i regidores de govern

Regidoria de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana: Lluís Abella Hortoneda

Regidoria de Promoció econòmica, Participació Ciutadana i Cooperació: Oliver Klein Bosquet

Regidoria d’Educació, Polítiques Actives d’Ocupació i Recursos Humans: Alejandro García Muñoz

Regidoria de Projecció Exterior i Turisme: Marta Borràs Donato

Regidoria Urbanisme, Obra Pública i Activitats: Enric Daza Micol

Regidoria de Cultura i Festes: Cinta Ballesté Aran

Regidoria de Joventut i Esports: Natàlia Pleguezuelos Berlanga

Regidoria de Govern Obert i Contractació: Eduard Pellicer Sabaté

Regidoria de Benestar, Drets Socials i Salut: Hélène Arcelin Zabal

Regidoria d’Hisenda: Jaume Gila Pliego

Per altra banda, la junta de govern està formada per l’alcaldessa i els sis tinents d’alcalde i se celebraran tots els divendres a les 12 hores. Les tinences d'alcaldia són les següents:

1r Tinent d’Alcaldia: Josep Lluís Abella Hortoneda

2n Tinent d’Alcaldia: Oliver Klein Bosquet

3r Tinent d’Alcaldia: Alejandro García Muñoz

4a Tinent d’Alcaldia: Marta Borràs Donato

5è Tinent d’Alcaldia: Enric Daza Micol

6a Tinent d’Alcaldia: Cinta Ballesté Aran

Per altra banda, també es van aprovar els regidors de barri que seran els següents:

o Barri Antic – Eduard Pellicer (ERC)

o Barri del Port – Cinta Ballesté (ERC)

o Barri Nou Cambrils – Hélène Arcelin (ERC)

o Barri de la Parellada – Jaume Gila (ERC)

o Barri Eixample Platja – Enric Daza (NMC)

o Barris de Ponent – Marta Borràs (Junts)

o Barri Vilafortuny – Oliver Klein (NMC)

o Barri Molí de la Torre – Lluís Abella (Junts)

o Barri Eixample Vila – Alejandro García (ERC)

o Barri Regueral, Cambrils Badia i Sol Cambrils – Natàlia Pleguezuelos (NMC)

Les comissions informatives es distribuiran de la següent forma: Hisenda; Urbanisme, Obra pública i Activitats; Serveis, Medi Ambient i Protecció ciutadana; Cultura i Festes; Promoció econòmica, Participació ciutadana i Cooperació; Joventut i Esports; Educació, Polítiques actives d’ocupació i Recursos Humans; Benestar, Drets socials i Salut; Govern Obert i Contractació; Projecció exterior i Turisme.

En les seves explicacions, l'alcaldessa –Camí Mendoza– també va detallar que el regidor Alejandro Garcia, a banda de les seves regidories, també serà el regidor adjunt a Alcaldia i s'encarregarà de fer el seguiment del PAM (Pla d'Acció Municipal).

L'oposició critica la figura del "superegidor" (Alejandro Garcia)

En el torn d'intervencions, David Chatelain del PP va criticar que a l'inici de l'anterior mandat s'eliminessin les regidories delegades i que, posteriorment, l'equip de govern rectifiqués. Per aquest nou mandat, segons Chatelain, "sembla que les designacions no van en la línia de treballar de forma coordinada. Sembla un regne de taifes en funció del partit. Ara hi ha la figura del "superegidor" (Alejandro Garcia) i després hi ha regidors de primer i regidors de segona. El que els demanaria és un organigrama coordinat i eficient".

Per la seva part, Ana López del PSC va mostrar els seus "dubtes" sobre el significat de "projecció exterior" que s'ha introduït a l'àrea de turisme. També es va estranyar de la nova figura de regidor adjunt a l'alcaldia i va preguntar si: "la cap de Gabinet estarà massa ocupada assessorant l'alcaldessa, ara que tindrà un càrrec de la Diputació i no tindrà temps?". Per altra banda, López va criticar que sigui Alejandro Garcia qui faci el seguiment del PAM, "caldria que es fes un seguiment objectiu i no sota un criteri polític" va dir.

Juan Carlos Romera de Cs també es va mostrar sorprès per la creació de la figura del "superegidor" i també va recalcar que "sembla que hi hagi regidors de primera i regidors de segona". En aquest punt va tornar a demanar: "a què es dedicarà la senyora Aina Carod?".

Davant d'aquestes crítiques, l'alcaldessa va explicar que la figura del regidor adjunt a Alcaldia no és una invenció, sinó que està previst al ROM. Pel que fa a les funcions de la Cap de Gabinet, Mendoza va dir que mantindrà les seves mateixes funcions.

Nou interventor municipal

En la sessió plenària d'ahir també es va conèixer el nou interventor municipal –Luis Antonio Casanova Vallespín– que substitueix a Alberto Viñas, que ha deixat el càrrec per jubilació.

Comenta aquest article