Informació general

Ple

Joan M. Artigau: «Senyora Marta (Borràs), senyor Lluís (Abella), no tot s'hi val per una cadira i un sou»

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció del regidor no adscrit Joan M. Artigau, ahir, al ple
Un moment de la intervenció del regidor no adscrit Joan M. Artigau, ahir, al ple | Lluís Rovira i Barenys

Ahir a mig matí, a la sala de plens de l'Ajuntament, va tenir lloc el primer plenari del mandat 2019-2023. Un plenari en el què ja es va poder veure la nova distribució de seients dels regidors de les diferents formacions i en el què també es va poder visualitzar la posició del regidor Joan M. Artigau, que queda com a regidor no adscrit, situat en un extrem de la taula. A destacar l'excepcionalitat d'aquest fet ja que, per primera vegada, just al primer plenari d'inici del mandat es dóna el cas que començar amb un regidor no adscrit.

Constitució dels grups i dels diferents portaveus

La primera intervenció de l'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser per donar coneixement de la constitució dels diferents grups polítics i del nomenament dels seus portaveus. Per ERC són: Camí Mendoza, Alejandro Garcia, Cinta Ballesté, Eduard Pellicer, Hèléne Arcelin i Jaume Gila, sent Alejandro Garcia el portaveu del grup; per part de Ciutadans són Juan Carlos Romera, Santi Gámez, Patrícia de Miguel i Yolanda Burgos, sent Juan Carlos Romera el portaveu; per part del PSC són: Ana López, Josep M. Vallès, Yolanda Quílez i Ingrid Duch, sent Ana López la portaveu; de Junts x Cambrils són Lluís Abella i Marta Borràs, sent Lluís Abella el portaveu; de l'NMC els tres regidors són Oliver Klein, Enric Daza i Natalia Pleguezuelos, sent Oliver Klein el portaveu, mentre que per part del PP, l'únic regidor i portaveu és David Chatelain.

Joan M. Artigau (no adscrit): "Se'm fa una mica estrany fer el meu primer parlament des d'un lloc diferent al que ocupava habitualment durant l'últim mandat"

Després d'això van intervenir els diferents portaveus. En primer lloc, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va encetar el seu parlament dient que, "estic en complet desacord amb la constitució dels grups polítics que se'ns presenta. Se'm fa una mica estrany fer el meu primer parlament des d'un lloc diferent al que ocupava habitualment durant l'últim mandat, lloc que per voluntat popular encara ocuparia si no fos perquè els meus excompanys han forçat aquesta situació. En primer lloc voldria agrair la confiança que van dipositar en mi totes aquelles persones que, amb el seu vot, em van escollir perquè els representés. Per altra banda, també vull agrair a totes les persones que m'han fet costat i m'han fet arribar el seu suport durant aquests dies". Joan M. Artigau va seguir la seva intervenció explicant que sempre actuarà en benefici de les propostes de govern que siguin bones i encertades. En cas contrari, segons va dir, "no dubtaré a ser el més ferm crític. Els qui em coneixen saben com sóc –menys els meus excompanys–: una persona de treball, implicació, paraula i seny. Aquests quatre anys com a regidor de l'àrea d'Urbanisme he escoltat, parlat i sobretot he intentat trobar bones solucions als problemes. Voldria agrair a tots els funcionaris que m'han ajudat, i especialment al departament d'urbanisme i activitats".

Joan M. Artigau: "El comportament no és digne d'un partit que se'n diu democràtic, és l'arrogància personificada és la pròpia dictadura vestida amb vestit i corbata"

El regidor no adscrit va continuar carregant durament contra el que fins ara havia estat el seu partit: "avui, m'han portat a l'oposició. Em vaig presentar per unes sigles com a independent, perquè creia que era la millor opció per continuar la meva tasca. El que mai hagués esperat és com s'han desenvolupat els esdeveniments en les últimes setmanes. Em veig en la necessitat de corregir totes les mentides que s'han fet córrer pel poble de Cambrils sobre el bon nom de la meva persona. Mentides que s'han fet córrer per tapar i justificar una decisió unilateral sense cap tipus de sentit comú, orquestrat i preparat per dirigents i no dirigents del partit que fins ara representava. Sí, és veritat que vaig mostrar-me crític. Molt crític a nivell intern quan vaig saber com s'havien dut a terme les negociacions per conformar el govern. A cas no és lícit estar en desacord, senyor Abella? Pensar diferent és motiu rellevant per expulsar a un membre electe pel sol fet de discrepar, senyor Abella? El comportament no és digne d'un partit que se'n diu democràtic, és l'arrogància personificada és la pròpia dictadura vestida amb vestit i corbata. Mentre es viatja arreu per demanar democràcia, llibertat d'expressió i diàleg, aquí el teu propi partit et censura, t'expulsa i és incapaç de trobar una solució al problema tant sols fent servir una paraula tan senzilla com el diàleg. Vostè és aquest polític que ens ha de representar, senyor Abella? Permeti'm que posi en dubte la credibilitat d'aquest grup polític".

Joan M. Artigau: "A vostè, senyora alcaldessa, n'és còmplice d'aquesta situació, de manera indirectament responsable"

Artigau va seguir dient que, "no negaré que m'hagués agradat continuar la meva tasca al davant de la regidoria d'Urbanisme i activitats, però no va poder res. Em vaig posar a disposició per a desenvolupar la tasca que se m'assignés per fer-ho de la millor manera, però la decisió ja estava presa. He pagat molt car tenir criteri propi i no haver cedit a les pressions que venien de fora durant els últims mesos de l'anterior mandat, interessos aliens a la nostra vila i a la regidoria que representava. He estat víctima d'un judici sumaríssim per part dels que clamen 'llibertat presos polítics'. D'aquells que es queixen d'indefensió i de falta de democràcia. He estat company del senyor Abella durant quatre anys, hem compartit tasques de govern, encerts i desencerts, moments difícils i algunes desavinences, però sempre la meva relació sempre ha estat des del màxim respecte cap a la persona i màxima lleialtat al partit. No podíem continuar igual? Tant us ha canviat la cadira? Senyora Marta, senyor Lluís, no tot s'hi val per una cadira i un sou. Vostès han trencat les mínimes regles de la decència. Els demanaria que no facin córrer més mentides i insídies sobre la meva persona per tapar el seu acte de fellonia que no té precedents en la història d'un ajuntament democràtic de Cambrils. És del tot decebedor estar davant d'un frau i d'un engany a la democràcia i que ningú faci res. A vostè, senyora alcaldessa, n'és còmplice d'aquesta situació, de manera indirectament responsable, que no vol dir culpable. Vostè ha fet prevaldre els seus interessos de partit i aliances estratègiques, però vagi amb compte perquè el traïdor sempre torna a trair. Sàpiga vostè quins socis de govern té".

David Chatelain (PP): "Sembla un sainet i una òpera bufa; la pitjor manera d'inici un mandat"

A continuació va intervenir el regidor del PP –David Chatelain– per criticar el retard en la formació del cartipàs municipal i es va mostrar sorprès per l'inici del mandat: "semblava que ja ho havia vist tot, però la capacitat de sorpresa d'aquest govern no té límits i evidencia una manca de lideratge del grup on s'ha propiciat el fet (cas de Joan M. Artigau). Sembla un sainet i una òpera bufa; la pitjor manera d'inici un mandat". Per altra banda, Chatelain va criticar que durant aquestes setmanes el municipi hagi funcionat "amb el pilot automàtic" i deixant moltes coses descuidades en plena temporada turística.

Ana López (PSC): "No hem començat bé amb el tema del senyor Artigau"

Per part del PSC, Ana López va dir que, "no hem començat bé amb el tema del senyor Artigau i estem molt preocupats per les peregrines explicacions que s'han donat des del govern sobre aquest tema. Sembla que hi hagi una manca d'acord i de confiança per afrontar els reptes reals del municipi".

Juan Carlos Romera (Cs): "Se'ns està intentant silenciar i aquest mandat no comença bé"

Des de Cs, Juan Carlos Romera va lamentar "l'espectacle" i va denunciar "la manca de transparència i de diàleg amb l'oposició. Se'ns està intentant silenciar i aquest mandat no comença bé". Romera també va dir que no se'ls havia informat de que Joan M. Artigau seria regidor no adscrit.

Davant les crítiques de manca d'acció de l'equip de govern aquestes darreres setmanes, l'alcaldessa va explicar que, "Cambrils ha estat atès i jo he estat al peu del canó desencallant el que convenia perquè l'Ajuntament funcionés plenament".

Comenta aquest article